Παγκόσμια κραυγή για τη δολοφονία Φλόιντ : Χάος στις ΗΠΑ – Κύμα διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο
Καζάνι που βράζει είναι οι ΗΠΑ, που συγκλονίζονται από κύμα διαδηλώσεων αλλά και ταραχών, μετά την αναίτια, εν ψυχρώ δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, από αστυνομικούς την περασμένη Δευτέρα.
- Η βιβλική καταστροφή στη Βαλένθια τρομάζει τους κατοίκους της Μάνδρας – «Ούτε σήμερα νιώθουμε ασφαλείς» λένε στο in
- Το βράδυ της Πέμπτης θα τοποθετούσαν τη βόμβα που εξερράγη στους Αμπελόκηπους - Ποιος ήταν ο στόχος
- Επιμένει η κρίση για το φυσικό άεριο στην Ευρώπη - Ποια η τιμή του TTF
- «Η ιστορία δεν παραγράφεται» διαμηνύει η Αθήνα στον Έντι Ράμα
Καζάνι που βράζει είναι οι ΗΠΑ, που συγκλονίζονται από κύμα διαδηλώσεων αλλά και ταραχών, μετά την αναίτια, εν ψυχρώ δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, από αστυνομικούς την περασμένη Δευτέρα. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Βοστώνη και στην Ουάσινγκτον καθώς οι ΗΠΑ αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για έκτη συναπτή ημέρα και σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια.
Οι ταραχές που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού θυμίζουν το 1967, όταν ξέσπασαν στο Ντιτρόιτ οι σοβαρότερες φυλετικές ταραχές στη νεότερη αμερικανική ιστορία.
Οι διαδηλώσεις έφτασαν έξω από το Λευκό Οίκο με τον Τραμπ να μεταφέρεται σε καταφύγιο και υπάρχουν αναφορές για χιλιάδες συλλήψεις και τραυματισμούς. Τουλάχιστον 40 πόλεις έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας.
Την ώρα που η Αμερική φλέγεται, ο πρόεδρός της, όχι μόνο δε λειτουργεί κατευναστικά, αντίθετα ρίχνει λάδι στη φωτιά, με αναρτήσεις για «Νόμο και Τάξη» και εξαγγελίες ότι θα χαρακτηρίσει το κίνημα «Antifa», το οποίο στηρίζει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, τρομοκρατική οργάνωση.
Διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, πραγματοποιούνται και στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες, ενώ κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με κάλεσμα της ΚΝΕ.
Η χώρα της οργής
Πολλές αμερικανικές πόλεις συγκλονίζονται από κύμα διαδηλώσεων αλλά και ταραχών μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς τη Δευτέρα, γεγονός το οποίο μετατράπηκε σε σύμβολο του βαθιά εδραιωμένου ρατσισμού σε βάρος των μελών των φυλετικών μειονοτήτων.
Λεηλασίες ξέσπασαν χθες τη νύχτα στη Νότια Καλιφόρνια, ένας οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στην Μινεάπολις και διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Βοστώνη και στην Ουάσινγκτον καθώς οι ΗΠΑ αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για έκτη συναπτή ημέρα και σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια έπειτα από τον θάνατο του Φλόιντ.
Στην Ουάσιγκτον, η ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη μπροστά από τον Λευκό Οίκο πυρπολήθηκε την Κυριακή το βράδυ. Οι ταραχοποιοί έριξαν κοκτέιλ. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού εναντίον διαδηλωτών που έβαλαν φωτιά στην αμερικανική σημαία στο πάρκο Λαφαγιέτ.
The historic St. John’s church across from the White House has been set on fire: https://t.co/mWgtdkwBq3
— Alex Salvi (@alexsalvinews) June 1, 2020
Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων το βράδυ της Κυριακής, τοπική ώρα (το πρωί της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) για να διαλύσει τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού μπροστά στον Λευκό Οίκο, καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.
Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ.
Χαρακτηριστική της σφοδρότητας των συγκρούσεων στην Ουάσινγκτον, και στις ΗΠΑ γενικότερα, είναι ο απολογισμός των τραυματιών τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Περισσότεροι από 50 πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις έξω από τον Λευκό Οίκο σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.
America is in trouble. Cities are burning. Millions have lost their jobs. 100,000 have died from a virus. Leadership has vanished from the White House. And the president hides in a bunker tweeting to his fans. pic.twitter.com/JoeUwcswZ2
— Keith Boykin (@keithboykin) June 1, 2020
Φυγάδευσαν τον Τραμπ
Τη στιγμή που οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή το βράδυ στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μεταφέρθηκε για ένα χρονικό διάστημα σε υπόγειο καταφύγιο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου και αστυνομική πηγή.
Ο Τραμπ έμεινε εκεί για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, πριν μεταφερθεί ξανά στον επάνω όροφο. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, μιλώντας στο δίκτυο CNN, αποκάλυψε ότι η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ και ο γιος τους, Μπάρον, μεταφέρθηκαν επίσης στο καταφύγιο.
Η ίδια πηγή είπε ότι όταν οι αρχές μετακινούν τον πρόεδρο Τραμπ σε καταφύγιο, μετακινούν όλους τους συγγενείς του στο Λευκό Οίκο.
Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 40 πόλεις
Μέσα στο Σαββατοκύριακο τα επεισόδια συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Τουλάχιστον 40 πόλεις έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά οι περισσότεροι πολίτες την αγνόησαν, γεγονός που προκάλεσε ένταση και βίαιη αντιπαράθεση με τις αρχές. Οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας είναι οι περισσότερες που έχουν επιβληθεί από το 1968 στον απόηχο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που επίσης είχαν συμπέσει με μια προεκλογική προεδρική εκστρατεία και εν μέσω αντιπολεμικών διαδηλώσεων.
Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στη Φιλαδέλφεια και στο Λος Άντζελες και έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τα πλήθη.
Σε 15 πολιτείες και στην πόλη της Ουάσινγτον αναπτύχθηκαν μονάδες της Εθνοφρουράς. Στην αμερικανική μάλιστα πρωτεύουσα οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές κοντά στον Λευκό Οίκο.
«Λυπάμαι που βλέπω έτσι την πόλη μου, αλλά στην τελική χρειαζόμαστε δικαιοσύνη», λέει ο 18χρονος Τζάχβον Κρέιβεν καθώς στέκεται σε μια πεζογέφυρα απ΄όπου παρακολουθεί τους διαδηλωτές στο κέντρο της Μινεάπολις λίγα λεπτά πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας, στις 20:00 τοπική ώρα.
Ο 46χρονος Φλόιντ έχασε τη ζωή του την περασμένη Δευτέρα και το βίντεο που τον δείχνει πεσμένο στον δρόμο να λέει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», καθώς ένας λευκός αστυνομικός τον πατάει στον λαιμό για περίπου εννέα λεπτά, προκάλεσε την οργή σε μια πολιτικά και φυλετικά διχασμένη χώρα εν μέσω της περιόδου της πολωτικής προεδρικής εκστρατείας. Επιπλέον η αμερικανική κοινωνία εξέρχεται τώρα από την αυστηρή καραντίνα λόγω κορονοϊού και εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει άνεργοι λόγω της πανδημίας. Οι μειονοτικές κοινότητες, μάλιστα, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.
Η υπόθεση Φλόιντ έχει προκαλέσει οργή για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς. Για πολλούς, η οργή αυτή αντανακλά χρόνια καταπίεσης και απόγνωσης για τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες και τις διακρίσεις, όχι μόνο στην Μινεάπολις, όπου έχασε τη ζωή του ο Φλόιντ.
WATCH: @NBCNews reporter @GarrettHaake hit as police clash with protesters near White House. pic.twitter.com/n3v4LR68bL
— MSNBC (@MSNBC) June 1, 2020
Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Σάντα Μόνικα, παραθαλάσσια πόλη σε μικρή απόσταση από το Λος Άντζελες.
Το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με ανθρώπους να ορμούν σε καταστήματα σε πεζόδρομο στη Σάντα Μόνικα. Αστυνομικοί έφθασαν επιτόπου και το πλήθος φάνηκε να σκορπίζει.
Στη Σάντα Μόνικα λεηλατήθηκαν ακριβά καταστήματα στον δημοφιλή δρόμο της Third Street Promenade προτού η αστυνομία προχωρήσει σε συλλήψεις. Οι βανδαλισμοί ακολούθησαν μια ογκώδη ειρηνική διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στην παραλιακή αυτή πόλη. Νοτιότερα, στο προάστιο Λονγκ Μπιτς του Λος Άντζελες μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών έσπασαν τα παράθυρα ενός εμπορικού κέντρου και λεηλάτησαν καταστήματα προτού διαλυθούν λίγο πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 6 μμ.
Σποραδικά επεισόδια βίας ξέσπασαν και στη Βοστώνη έπειτα από ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν καθώς ακτιβιστές πέταξαν μπουκάλια σε αστυνομικούς και πυρπόλησαν ένα αστυνομικό όχημα. Οι αρχές της Φιλαδέλφεια ανακοίνωσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 6πμ ως τις 6μμ, έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων και λεηλασιών.
Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Μαϊάμι φωνάζοντας: «Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη» περνώντας μπροστά από ένα κέντρο κράτησης όπου οι κρατούμενοι φαίνονταν στα παράθυρα να κουνάνε μπλούζες.
Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν, όχι μόνο Αφροαμερικανοί, αλλά και λευκοί. «Σημαίνει πολλά να βλέπεις ανθρώπους που δεν είναι Αφροαμερικανοί να συμμετέχουν στη διαδήλωση», λέει η Κάντας Κόλινς, μια Αφροαμερικανίδα που συμμετείχε χθες στη διαδήλωση στο Κάλβερ Σίτυ της Καλιφόρνια.
Οι διαδηλωτές προτάσσουν το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του Φλόιντ. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία είναι ιδιαίτερα σφοδρές και οι συλλήψεις χιλιάδες. Ενδεικτικό της αστυνομικής καταστολής και αυθαιρεσίας είναι το περιστατικό στη Νέα Υόρκη, όπου δύο περιπολικά έπεσαν πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ δύο μέλη τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters, που κάλυπταν τις ταραχές, τραυματίστηκαν από σφαίρες με καουτσούκ.
Disturbing footage of two New York police cars driving through protesters. https://t.co/bZTyU7OD9X
— George Eaton (@georgeeaton) May 31, 2020
Συλλήψεις στη Νέα Υόρκη- Σε διαδήλωση η κόρη του δημάρχου
Στην πόλη της Νέας Υόρκης η αστυνομία συνέλαβε περίπου 350 ανθρώπους και 30 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στη διάρκεια συγκρούσεων.
Ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι ερευνάται η συμπεριφορά των αστυνομικών και όπως είπε ο ίδιος είδε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας αστυνομικός να τραβάει την μάσκα από το πρόσωπο ενός Αφροαμερικανού διαδηλωτή και να ψεκάζει κάτι στο πρόσωπό του.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες για παράνομη συνάθροιση, τη νύχτα του Σαββάτου, είναι και η 25χρονη κόρη του ντι Μπλάζιο, Κιάρα, σύμφωνα με μια πηγή του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης. Η νεαρή αφέθηκε ελεύθερη.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Σικάγο, το Σιάτλ, το Σολτ Λέικ Σίτι, το Κλίβελαντ και το Ντάλας, την Ατλάντα, την Βοστώνη, το Μαϊάμι, την Οκλαχόμα.
Στην Ατλάντα της Τζόρτζια δύο αστυνομικοί αποπέμπφθηκαν χθες για χρήση υπερβολικής βίας εναντίον δύο νεαρών φοιτητών.
Οι βίαιες διαμαρτυρίες δεν υποχώρησαν παρά την σύλληψη, την Παρασκευή, του πρώην αστυνομικού της Μινεάπολις, του 44χρονου Ντέρεκ Σόβιν, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκε κατηγορία για ανθρωποκτονία. Ο Σόβιν αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «αλήτες» τους διαδηλωτές και όπως είπε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο΄Μπράιαν δεν πρόκειται για την ώρα να καλέσει μονάδες της Εθνοφρουράς. Ωστόσο, άνδρες της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν χθες στην Ατλάντα, την Μινεάπολις, το Λος΄Αντζελες και την Σάντα Μόνικα.
Οδήγησε το βυτιοφόρο πάνω στους διαδηλωτές
Στο μεταξύ στη Μινεάπολη, οδηγός φορτηγού το κατηύθυνε σε πλήθος διαδηλωτών. Ο οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στον κλειστό διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 35 West στη Μινεάπολη, πάντως δεν τραυματίστηκε κανείς, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο οδηγός του φορτηγού κατέβηκε από το όχημα και υπέστη ξυλοδαρμό από διαδηλωτές, προσθέτει το πρακτορείο.
Η Μινεάπολη και πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις συγκλονίζεται από κύμα διαδηλώσεων και ταραχών μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς τη Δευτέρα, γεγονός το οποίο μετατράπηκε σε σύμβολο του βαθιά εδραιωμένου ρατσισμού σε βάρος των μελών των φυλετικών μειονοτήτων.
A semi-truck sped into a large crowd of protesters on a closed highway in Minneapolis. No one appeared to have been hit, officials say.
Authorities say the driver was taken to a hospital and placed under arrest. https://t.co/HgAtsjorJh pic.twitter.com/xkL9ANZwPT
— ABC News (@ABC) June 1, 2020
Συμπαράσταση στην οικογένεια Φλόιντ
Κύμα αγάπης και συμπαράστασης από χιλιάδες κόσμο δέχεται στο μεταξύ η οικογένεια του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ.
«Όλοι βγαίνουν μπροστά δείχνοντας την αγάπη τους», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ο γιος του, Κουίνσι Μέσιον Φλόιντ που παρέστη την Κυριακή σε μια διαδήλωση στο Μπράιαν του Τέξας. «Πραγματικά συγκινούμαι από όλο αυτό».
Σύμφωνα με το δίκτυο KBTX ήταν ακόμη μικρό παιδί την τελευταία φορά που είδε τον πατέρα τους.
Τόσο ο ίδιος όσο και η αδελφή του, Κόνι Μέισον επαίνεσαν τις ειρηνικές διαδηλώσεις στο Μπράιαν και ενθάρρυναν τους διαδηλωτές ανά τη χώρα να αποφύγουν τη βία.
Την ίδια στιγμή, ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ, Φίλονις Φλόιντ, δημιούργησε μία σελίδα crowdfunding στον ιστότοπο GoFundMe, για την κάλυψη των εξόδων της κηδείας του δολοφονημένου 46χρονου.
Μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες η σελίδα έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με την περιγραφή, οι πόροι από τη σελίδα θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των εξόδων της κηδείας και της αποτέφρωσης, της ψυχολογικής υποστήριξης των συγγενών αλλά και τα δικαστικά έξοδα.
Επιπλέον, μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιηθούν «προς όφελος και για τη φροντίδα των παιδιών του και για την εκπαίδευσή τους».
Η οικογένεια ευχαριστεί όσους συνέβαλαν οικονομικά και δηλώνει ότι κάποια από τα χρήματα θα δοθούν ως αποζημίωση στις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των οργισμένων διαδηλώσεων.
Εν τω μεταξύ, την πρώτη τους απευθείας επικοινωνία είχαν σήμερα η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ με τον επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης, από όπου προέρχονταν οι τέσσερις αστυνομικοί που σκότωσαν τον 46χρονο άοπλο μαύρο πολίτη, προκαλώντας οργισμένο κύμα διαδηλώσεων σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.
Η «συνάντηση» των δύο πλευρών έγινε στον τηλεοπτικό «αέρα» της ειδικής εκπομπής του CNNi «Δεν μπορώ να αναπνεύσω: Μαύροι Άνδρες που Ζουν και Πεθαίνουν στην Αμερική», η οποία καλύπτει την οργή και τα επεισόδια που ακολούθησαν τον φρικτό θάνατο του 46χρονου από τα χέρια λευκών αστυνομικών
Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο
Διαδηλώσεις πραγματοποίηθηκαν εξάλλου σε όλον τον κόσμο: από το Λονδίνο και το Βερολίνο χθες ως την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ολλανδία σήμερα.
Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο Μόντρεαλ στον Καναδά για να καταδικάσουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία στο πλαίσιο διαδήλωσης που έγινε στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε σε συγκρούσεις και λεηλασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Για τρεις ώρες περίπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης και διαδήλωναν ειρηνικά σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρισκόταν εκεί.
Επεισόδια στον Καναδά
Ωστόσο λίγο μετά την εντολή που δόθηκε να διαλυθεί η διαδήλωση όταν είχε αρχίσει να νυχτώνει, επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο του Μόντρεαλ όταν μια ομάδα διαδηλωτών πέταξε αντικείμενα κατά των δυνάμεων της τάξης. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα.
Ταραξίες έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, ενώ σε βίντεο τηλεοπτικών σταθμών φαίνεται ένας που φεύγει αφού έχει κλέψει μια ηλεκτρική κιθάρα από κατάστημα με μουσικά όργανα.
Η ηρεμία επανήλθε στο κέντρο του Μόντρεαλ αργά το βράδυ, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Η αστυνομία δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό των συλλήψεων στις οποίες προχώρησε.
Τα καταστήματα αυτά είχαν λάβει άδεια να ξανανοίξουν μόλις στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο Μόντρεαλ, καθώς η πόλη αυτή αποτέλεσε το κέντρο της επιδημίας του νέου κορονοϊού στον Καναδά.
Breaking: Protesters are clashing with police in Montreal, Canada. Protesters are demonstrating against the killing of George Floyd and Regis Korchinski-Paquet. pic.twitter.com/CEBYg6joVg
— PM Breaking News (@PMBreakingNews) June 1, 2020
Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές φορούσαν μάσκα, ωστόσο κατά τη διάρκεια της πορείας στους δρόμους της πόλης ή της συγκέντρωσης στην μεγάλη Πλατεία του Καναδά, λίγοι ήταν αυτοί που σέβονταν την απόσταση των δύο μέτρων που συνιστούν οι αρχές να τηρούν μεταξύ τους οι πολίτες.
Πολλά από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές ήταν γραμμένα στα αγγλικά. Μεταξύ αυτών αναγράφονταν τα: «Black lives matter» (οι ζωές των μαύρων μετρούν), «No Justice no peace» (όχι δικαιοσύνη, όχι ειρήνη) ή «I can’t breathe» (δεν μπορώ να αναπνεύσω), που ήταν οι τελευταίες λέξεις που είπε ο Τζορτζ Φλόιντ, την ώρα που ένας λευκός αστυνομικός τον πατούσε στον λαιμό με το γόνατό του.
«Ήρθα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ», δήλωσε μια 28χρονη φοιτήτρια, η Ντανιέλ, η οποία προέρχεται από τις ΗΠΑ. «Πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Ότσν ένας άνθρωπος λέει ‘δεν μπορώ να αναπνεύσω’, πρέπει να εισακούεται», πρόσθεσε.
Η αστυνομία του Μόντρεαλ καταδίκασε σε μήνυμά της στο Twitter τις συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε ο Τζορτζ Φλόιντ, οι οποίες «είναι αντίθετες με τις αξίες του θεσμού μας», όπως ανέφερε.
«Σεβόμαστε τα δικαιώματα και την ανάγκη του καθενός να καταγγείλει σθεναρά και ισχυρά τη βία αυτή και θα είμαστε στο πλευρό σας για να εγγυηθούμε την ασφάλειά σας», προσθέτει στο μήνυμά της στο Twitter.
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν και σε άλλη διαδήλωση που έγινε κατά του ρατσισμού στο Βανκούβερ, στον δυτικό Καναδά, ενώ το Σάββατο πολλές χιλιάδες άνθρωποι είχαν διαδηλώσει και στο Τορόντο κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.
Στο Λονδίνο
Στο Λονδίνο, οι διαδηλωτές γονάτισαν στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ, φωνάζοντας «Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη» και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το κοινοβούλιο και κατέληξαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία.
Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο κρατώντας πόστερ που έγραφαν «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ», «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» και «Ποιός θα είναι ο επόμενος;».
«Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» ήταν το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών στην Κοπεγχάγη, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης και κατέληξαν στην αμερικανική πρεσβεία.
Διαδηλώσεις και στην Ιρλανδία
Δύο συγκεντρώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας χθες Κυριακή για να καταγγελθεί ο θάνατος του 47χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη, στη Μινεσότα των ΗΠΑ, μετέδωσε το ιρλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ.
Η μία συγκέντρωση έγινε έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Μπόλσμπριτζ, τη συνοικία όπου βρίσκονται πολλές ξένες διπλωματικές αποστολές. Η δεύτερη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, έγινε έξω από την κατοικία του αμερικανού πρεσβευτή στην Ιρλανδία, μέσα στο Πάρκο Φοίνιξ, το μεγαλύτερο της χώρας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα εικονίζουν ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και φυλών συγκεντρωμένους έξω από την κεντρική είσοδο της πρεσβείας των ΗΠΑ, με πλακάτ στα χέρια, καθώς φωνάζουν συνθήματα. Τα πλακάτ έγραφαν συνθήματα όπως «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», «οι ζωές των μαύρων μετράνε», «δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ».
Και οι δύο διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, σύμφωνα με το RTÉ.
Κινητοποιήσεις και στην Ελλάδα
Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθουν και στη χώρα μας. Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καλεί τους νέους και τις νέες τη Δευτέρα 1η Ιούνη, στις 19:00, σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.
«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες λαού και νεολαίας στις ΗΠΑ, που διαδηλώνουν ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταστολή της αμερικανικής κυβέρνησης και του κράτους των ΗΠΑ. Καταδικάζουμε τα ρατσιστικά εγκλήματα, την αστυνομική βία και καταστολή, τη νέα δολοφονία 19χρονου, που πυροβολήθηκε στο Ντιτρόιτ, ενώ διαδήλωνε για τον θάνατο του Αφροαμερικανού, Τζ. Φλόιντ, από αστυνομικό» αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΝΕ, καταλήγοντας «Τώρα είναι που πρέπει να ακουστεί δυνατά: Capitalism means “I can’t breathe” – Καπιταλισμός σημαίνει “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”. Αντεπίθεση για την ανατροπή του!».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις