Σταϊκούρας : H Ελλάδα θα διαπραγματευθεί με την ΕΕ τους στόχους για το 2021
Η Ελλάδα επιθυμεί να διαπραγματευτεί νέους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές της στην ευρωζώνη, καθώς η κρίση του κοροναϊου οδηγεί το χρέος της σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ, δηλώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Αίτημα πάντως που η Ευρώπη φαίνεται να έχει προβλέψει.
Η Ελλάδα επιθυμεί να διαπραγματευτεί τους δημοσιονομικούς στόχους το 2021 καθώς η κρίση του κοροναϊου θα οδηγήσει στην τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους φέτος αν και το 2021 θα έχει την υψηλότερη μείωση σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκουρας στο CNBC.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του 2018 κάνει λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022.
Το αίτημα πάντως αυτό της Ελλάδας δεν είναι απίθανο να γίνει δεκτό με αρκετούς ευρωπαίους αξιωματούχους να έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των δημοσιονομικών στόχων αναγνωρίζοντας ότι η πανδημία εκτροχίασε την κατάσταση.
Ενδεικτική η δήλωση που είχε κάνει πρόσφατα στα «Νέα» ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, που δεσμεύουν την Ελλάδα μετά τα Μνημόνια, θα πρέπει να επανεξεταστούν μετά την κρίση του κοροναϊου.
«Η Ελλάδα έχει ενταχθεί τώρα στον κανονικό μακροοικονομικό κύκλο εποπτείας βάσει του ευρωπαϊκού εξαμήνου, αλλά υπάρχουν από την άλλη μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις που αφορούν και τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Σαφώς η Ελλάδα θα απομακρυνθεί σημαντικά από αυτούς τους στόχους, όπως όλες οι χώρες θα απομακρυνθούν αισθητά από τους δικούς τους στόχους, οπότε είναι κάτι που χρειάζεται να επανεξεταστεί στην κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την κρίση» τόνιζε ο κ. Ντομπρόβσκις.
«Θα συζητήσουμε τους στόχους για το 2021»
Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε «λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, δεν έχουμε αυτούς τους στόχους το 2020 και θα συζητήσουμε ως Ευρώπη, στο Eurogroup, τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις για το 2021 και τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας στα υπόψη και την απάντηση στην κρίση του κοροναϊού».
Στον απόηχο της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τον Μάρτιο να άρει τους δημοσιονομικούς στόχους για κάθε χώρα-μέλος, παρέχοντάς τους μεγαλύτερα περιθώρια δαπανών προκειμένου να αντιμετωπίσουν το άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ. Ωστόσο, πρόκειται για προσωρινό μέτρο ως απάντηση στην οικονομική κρίση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σημειώνεται ότι με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το χρέος στην Ελλάδα θα ανέβει στο 196,4% του ΑΕΠ το 2020 για να υποχωρήσει στο 182,6% του ΑΕΠ το 2021 από 176% το 2019.
«Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν θα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους το 2020, αλλά την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση ενώ θα καταγράψουμε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών-μελών το 2021», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Με το βλέμμα στον τουρισμό
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2020, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι μία από τις βασικές αβεβαιότητες είναι οι επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ελληνική οικονομία.
«Το ποσοστό ύφεσης αυτής της χρονιάς, το 2020, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις του τουρισμού» τόνισε ο κ. Σταϊκουρας.
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς