Τα τελευταία λόγια του Φλόιντ «πετούν» πάνω από τις πόλεις των ΗΠΑ
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πανό που έγραφαν «Παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω» και «Θα με σκοτώσουν» αιωρούνταν στον ουρανό του Ντιτρόιτ και στην πόλη της Νέας Υόρκης, αντίστοιχα.
Τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ έγιναν ισχυρά συνθήματα για τους πολίτες που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ.
Ενώ συνεχίζεται το κύμα διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας σε όλη τη χώρα, ένας καλλιτέχνης από το Ντάλας, ο Τζέιμι Χόλμς, βρήκε έναν δικό του τρόπο να απαθανατίσει τα τελευταία λόγια του αφροαμερικανού: από τον ουρανό πέντε μεγάλων πόλεων.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πανό που έγραφαν «Παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω» και «Θα με σκοτώσουν» αιωρούνταν στον ουρανό του Ντιτρόιτ και στην πόλη της Νέας Υόρκης, αντίστοιχα.
Τα άλλα τρία πανό που πέταξαν πάνω από τον ουρανό στο Λος Άντζελες, το Μαϊάμι και το Ντάλας, έγραφαν «Το στομάχι μου πονάει», «Ο λαιμός μου πονάει» και «Όλα πονάνε» – λέξεις που έλεγε ο Φλόιντ ενώ ο αστυνομικός τον πατούσε στο λαιμό κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.
Τοιχογραφία έξι μέτρων
Την επομένη του φόνου του Αφροαμερικανού George Floyd στη Μινεάπολη από τον αστυνομικό Derek Chauvin, οι καλλιτέχνες Xena Goldman, Cadex Herrera και Greta McLain ξεκίνησαν να φιλοτεχνούν στο σημείο της δολοφονίας μια τοιχογραφία, η οποία πλέον έχει γίνει τόπος προσκυνήματος.
«Ένιωσα ότι πρέπει αμέσως να δράσω», είπε, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο Hyperallergic, η Xena Goldman που ήταν η αιχμή του δόρατος στο πρότζεκτ. «Η πλειονότητα των αστυνομικών στη Μινεάπολη δεν ζουν στην πόλη. Το να έχεις αστυνομικούς που δεν εκπροσωπούν την κοινότητα την οποία υποτίθεται ότι υπηρετούν δεν αντιπροσωπεύει ούτε εμάς ούτε αυτό που θέλουμε για την πόλη μας. Είναι απολύτως τρομερό».
Στο επίκεντρο της διαστάσεων 6 επί 2 μέτρων τοιχογραφίας είναι το πορτρέτο του George Floyd. Πλαισιώνεται με φιγούρες διαδηλωτών, ζωγραφισμένες μέσα στα γράμματα του ονόματός του. Ως φόντο, ο Herrera ζωγράφισε ένα ηλιοτρόπιο με τα ονόματα άλλων Αφροαμερικανών που έχει σκοτώσει η αστυνομία. Η τοιχογραφία ολοκληρώθηκε μέσα σε 12 ώρες, με τη βοήθεια των καλλιτεχνών Niko Alexander και Pablo Hernandez. Όπως τόνισε ο Cadex Herrera, «η ιδέα ήταν να απεικονίσουμε τον Floyd όχι ως μάρτυρα αλλά ως ήρωα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ήταν πηγή φωτός και για την οικογένειά του και για την κοινότητα».
Κάτοικοι της Μινεάπολης πηγαίνουν στη γωνία 38th Street και Chicago Avenue South για να αφήσουν ένα λουλούδι και, στο κάτω μέρος της τοιχογραφίας, στο στήθος του Floyd, κάποιος πρόσθεσε τη φράση «I can breath now».
- Λεωφορείο γεμάτο τουρίστες έπεσε σε χαράδρα – Δεκατρείς νεκροί
- «Σε ένα χρόνο θα μένουμε στη Γάζα» – Τα άνομα σχέδια της ισραηλινής ακροδεξιάς και των εβραίων εποίκων
- Φιλιππίνες: Δύτης αγκαλιάζει μωρό καρχαρία μέσα σε ενυδρείο
- Στατιστικό αλαλούμ με την ανεργία – Με ελαστική απασχόληση η μία στις δύο προσλήψεις
- Στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου τα Χριστούγεννα ήρθαν καθυστερημένα
- Στον τρελό κόσμο του Έβελ Κνίβελ: Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο θα υποδυθεί τον άνθρωπο με τα περισσότερα σπασμένα κόκαλα