Πόση ώρα περνούν τα νήπια μπροστά στην οθόνη;
Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι τα νήπια τελικά περνούν περισσότερη ώρα, από όσο υπολογίζαμε, μπροστά στην οθόνη.
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Οι γονείς αυτής της εποχής αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων δυσκολιών και μια πρόκληση «τεχνολογικής» φύσης, αφού σήμερα περισσότερο από ποτέ καλούνται να προσέξουν τον χρόνο που τα νήπια περνούν μπροστά από οθόνες, πράγμα που δεν είναι εύκολο όταν υπάρχουν παντού γύρω μας υπολογιστές, κινητά, tablet και κάθε λογής οθόνη.
Μάλιστα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη τα νήπια μπορεί να περνούν πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που υπολογίζουν οι ενήλικες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μέσος ημερήσιος χρόνος για τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην μελέτη ήταν τα 115 λεπτά, πράγμα που σημαίνει σχεδόν δύο ώρες την ημέρα.
Τι εφαρμογές χρησιμοποιούν τα παιδιά;
Τα παιδιά φαίνεται να χρησιμοποίησαν συχνότερα εφαρμογές όπως το YouTube Kids, άλλα προγράμματα περιήγησης του Διαδικτύου αλλά έκαναν και γρήγορες αναζητήσεις ή έβλεπαν βίντεο online.
«Το πιο εκπληκτικό εύρημα ήταν ο αριθμός των ακατάλληλων εφαρμογών για παιδιά» δήλωσε η Δρ. Jenny Radesky, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Michigan.
«Βρήκαμε εφαρμογές που δεν προορίζονται για παιδιά ηλικίας τριών ή τεσσάρων ετών, κάποια από αυτά ήταν τρομακτικά ή προωθούσαν την βία» συμπληρώνει. Στο μεταξύ, η έρευνα έδειξε ότι ακόμη και μικρότερα παιδάκια χρησιμοποίησαν δεκάδες εφαρμογές, ακόμα και ορισμένες που προορίζονται για ένα γενικό κοινό, όπως οι έφηβοι ή οι ενήλικες.
«Αυτή είναι μια σημαντική μελέτη, καθώς τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι απαιτείται πραγματική παρακολούθηση κατά την χρήση των συσκευών από τα παιδιά, προκειμένου να γνωρίζουν με ακρίβεια οι γονείς την συχνότητα αφενός και το περιεχόμενο με το οποίο ασχολούνται αφετέρου» συμπληρώνει η Δρ. Elizabeth Harstad, παιδίατρος στο Boston Children’s Hospital και επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική σχολή του Harvard στην Μασαχουσέτη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις