Διπλωματικός πυρετός σε ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ – Η Ελλάδα ενημερώνει για τις τουρκικές προκλήσεις
Κύκλος επαφών με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ξεκινήσει όπου η ελληνική διπλωματία ενημερώνει για τις θέσεις της και τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή. Παράλληλα ενεημερώνονται οι Ευρωπαίοι και το θέμα θα συζητηθεί στο προσεχές συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 15 Ιουνίου. Οι επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ και τον πρόεδρο της ΓΣ του Οργανισμού. Μάλιστα η χώρας μας έχει ζητήσει να διακοπεί η διαδικασία εκλογής του Τούρκου Bozkir στη θέση του επόμενου προέδρου της ΓΣ του ΟΗΕ.
- Λονδρέζα υπόσχεται τεράστια αποζημίωση για τον εντοπισμό κλεμμένων κοσμημάτων και Hermes τσαντών
- Το βιβλίο επισκεπτών της Ντάουνινγκ Στριτ αποκαλύπτεται για πρώτη φορά
- «Δείχνεις με 35άρα!»: Η φωτογραφία της Μίλι Μπόμπι Μπράουν που έκανε άνω κάτω τα social media
- Peaky Blinders: Η ταινία «The Immortal Man» δεν σηματοδοτεί το τέλος, λέει ο Στίβεν Νάιτ
Κύκλος επαφών με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ξεκινήσει σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, όπου η ελληνική διπλωματία ενημερώνει για τις θέσεις της και τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή.
Ζητά να διακοπεί η διαδικασία εκλογής Τούρκου στην προεδρία της ΓΣ του ΟΗΕ
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου ενεργειών και διπλωματικής δράσης , εκτός από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει παράλληλα τους ευρωπαίους εταίρους ενώ το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο θα απασχολήσει και το προσεχές συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 15 Ιουνίου.
Ήδη έχουν αποσταλεί επιστολές και προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρόεδρο της ΓΣ του Οργανισμού, ενώ θα ακολουθήσει και ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα η χώρας μας έχει ζητήσει να διακοπεί η διαδικασία εκλογής του Τούρκου Bozkir στη θέση του επόμενου προέδρου της ΓΣ του ΟΗΕ.
Λεπτομερής κατάλογος διπλωματικών ενεργειών
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της Τουρκίας, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης παραβατικότητας της γείτονος, παραμένοντας διαρκώς προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη πρόκληση. Έχει καταρτισθεί λεπτομερής κατάλογος ενεργειών και ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά.
Ήδη έχει ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών της Ελληνικής Διπλωματίας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τους ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την πιο πρόσφατη παράνομη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να δημοσιεύσει στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Παράλληλα, έχουν γίνει και ενέργειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Α. Guterres, τον οποίον ενημερώνει για την πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Άγκυρας (σε συνέχεια και πρόσφατων συναφών επιστολών προς τον ΓΓΗΕ από Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2020), όσο και τον νυν Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, αναφορικά με την επικείμενη εκλογή του Τούρκου υποψηφίου κ. Bozkir στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητώντας να διακοπεί η σιωπηρά διαδικασία.
Στις εν λόγω επιστολές, τονίζονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
Θα ακολουθήσει επίσης ενημέρωση του ΓΓ ΝΑΤΟ.
Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 15/6».
Δεν θα αφήσουμε αναπάντητη την τουρκική προκλητικότητα
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αναπάντητη την τουρκική προκλητικότητα», υπογράμμισε νωρίτερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 τόνισε: «Έχουμε απάντηση σε όλα τα επίπεδα. Απαντάμε με ψυχραιμία και δεν κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι μετά το διάβημα προς την Τουρκία, η ελληνική πλευρά εκκινεί έναν κύκλο ενημερώσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις