Τα εσωκομματικά μαχαιρώματα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
Τα εσωκομματικά μαχαιρώματα είναι συνυφασμένα με το φαινόμενο της πολιτικής και σε συνθήκες κρίσης όπου οι πολιτικές συγκρούσεις δυναμώνουν, οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις βρίσκονται σε έξαρση. Οι υπουργοί που στοχοποιούνται, ο «ανασχηματισμός» του Τσίπρα και το άγχος της Γεννηματά
Τα εσωκομματικά μαχαιρώματα είναι συνυφασμένα με το φαινόμενο της πολιτικής και μάλιστα σε συνθήκες κρίσεις όπου οι πολιτικές συγκρούσεις δυναμώνουν, οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις συνήθως βρίσκονται σε έξαρση.
Η δημοσκοπική κυριαρχία της κυβέρνησης καλύπτει τα προβλήματα
Αυτή τη στιγμή δεν λείπουν ούτε από την κυβέρνηση, ούτε και από την αντιπολίτευση.
Βεβαίως στην κυβέρνηση οι δυσλειτουργίες και αλληλοφαγώματα προς ώρας καλύπτονται από την δημοσκοπική κυριαρχία τόσο της ΝΔ όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν εμφανίζονται με τον τρόπο που εμφανίζονται στα άλλα κόμματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός παρενέβη προ ημερών για να κλείσει το θέμα του ανασχηματισμού, προκειμένου να μην πυροδοτηθεί μια εσωκομματική κρίση, παρά το γεγονός ότι ο ανασχηματισμός ως συζήτηση είναι απολύτως υπαρκτή εντός της κυβέρνησης.
Η περίπτωση Θεοχάρη
Ήδη κάποιες από τις πρώτες αρρυθμίες έκαναν με εμφατικό τρόπο την εμφάνισή τους. Το δημόσιο άδειασμα του Μάνου Κόνσολα στον Χάρη Θεοχάρη για τις υγειονομικές ζώνες των νησιών ήταν ένα από αυτά.
Το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Τουρισμού, υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση είναι ενωμένη με όλους τους υπουργούς προσηλωμένους στον κοινό στόχο» θα μπορούσε να έχει και ανάποδη ανάγνωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ένα υπαρκτό πρόβλημα συνοχής εντός του υπουργικού σχήματος.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο κ. Θεοχάρης φέρεται να διατηρεί καλή επικοινωνία με το μέγαρο Μαξίμου εντούτοις ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόησε πως της κυβερνητικής κάλυψης στον υπουργό Τουρισμού είχε προηγηθεί από τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη το άδειασμά του.
«Ελπίζουμε την ερχόμενη Πέμπτη που ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό του για τον τουρισμό με τον κ. Βρανάκη, όπως αφήνουν να διαρρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου, να μην έχει ξαφνικά ανειλημμένες υποχρεώσεις ο αρμόδιος υπουργός» αναφέρει με νόημα η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου με την οποία απαντούσε την πλήρη κάλυψη που παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον κ. Θεοχάρη.
Η «Ομάδα Αλήθειας» κατά Δένδια
Ένας άλλος υπουργός που έχει βρεθεί στο στόχαστρο των εσωκομματικών πυρών είναι ο Νίκος Δένδιας.
Μάλιστα σε μια ασυνήθιστη κίνηση για τα δεδομένα της ΝΔ τα τελευταία χρόνια την πρόσφατη αρχική δήλωση του κ. Δένδια για τα γεγονότα στον Έβρο και το θέμα της επέκτασης του φράχτη το αξιοποίησε η «Ομάδα Αλήθειας» της ΝΔ στο χώρο του διαδικτύου και εξαπέλυσε μύδρους κατά του υπουργού Εξωτερικών.
Είναι χαρακτηριστικές οι λεζάντες με την οποία συνόδευσε το σχετικό ηχητικό από την συνέντευξη του κ. Δένδια. «Δένδιας: Δε μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις. Μπορούν να γίνουν μετρήσεις. Λίγες δεκάδες μέτρα. Πριν 2 μήνες στον Έβρο ο Μητσοτάκης δεν άφησε ούτε ένα εκατοστό να παραβιάστουν τα σύνορα από την επίθεση της Τουρκίας μέσω του μεταναστευτικού. Τι νόημα έχει τώρα αυτή η απαράδεκτη δήλωση κύριε Δένδια;», ανέφερε η «Ομάδα Αλήθειας» της ΝΔ.
Στο στόχαστρο
Στο στόχαστρο την περίοδο της καραντίνας είχαν βρεθεί και υπουργοί όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τον οποίο οι σκληροί της ΝΔ καταλόγισαν ανοχή και παλινωδίες στο θέμα της αντιμετώπισης των νέων στις πλατείες και ζητούσαν πιο σκληρή στάση της αστυνομίας.
Την ίδια περίοδο για σειρά θεμάτων που είχαν να κάνουν με την κρίση του κοροναϊού και το lockdown βρέθηκαν στο επίκεντρο των φίλιων πυρών, υπουργοί όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης για ζητήματα της αγοράς, ο Γιάννης Βρούτσης (με την υπόθεση των voucher).
Ακόμα και το γεγονός του κομβικού ρόλου που θα διαδραματίσει η επιτροπή σοφών υπό τον κ. Πισσαρίδη στη διαμόρφωση του αναπτυξιακού σχεδίου για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, πολλοί σπεύδουν να δώσουν ερμηνείες και προεκτάσεις γύρω από τη σχέση του Μαξίμου με τα παραγωγικά και ιδίως τα οικονομικά υπουργεία.
Ο ανασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ
Ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ πάντως λείπουν τα πισώπλατα μαχαιρώματα και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ στελεχών. Ο ίδιος δε, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να εξετάζει την αναδιοργάνωση του κομματικού επιτελείου της Κουμουνδούρου.
Σε αναζήτηση προσώπων, τεχνοκρατών και όχι κατ’ ανάγκη κομματικών, για τη δημιουργία ενός επιτελικού γραφείου συμβούλων, ικανό να λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις βρίσκεται, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ήδη, όπως έγραψε ο ΒΗΜΑτοδότης της Κυριακής ανέθεσε την ευθύνη της Οικονομίας στον 49χρονο τοπογράφο- μηχανικό, απόφοιτο του ΕΜΠ Παναγιώτη Κορκολή, ενώ αναζητεί και άλλους συμβούλους ειδικευμένους σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας, φορολογικών και τραπεζικών θεμάτων, εργασίας, άμυνας κτλ.
Στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας θέλει να αναδιοργανώσει το επιτελείο του με νέα άφθαρτα πολιτικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στο επιτελείο του βρίσκεται και ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης, που είναι αυτό το διάστημα ίσως ο πιο στενός του συνεργάτης.
Παράλληλα όλο και πυκνώνουν οι πληροφορίες ή φήμες από την Κουμουνδούρου για ανασχηματισμό στην σκιώδη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να μην είναι ικανοποιημένος από την απόδοση πολλών στελεχών του που έχουν αναλάβει μετά τις εκλογές σκιώδη χαρτοφυλάκια. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται ότι θα αντικατασταθούν είναι αυτό του Γιώργου Κατρούγκαλου, αλλά και του Νίκου Παππά που είναι τομεάρχης Οικονομικών.
Ίσως ο κ. Τσίπρας να περιμένει πρώτα τον ανασχηματισμό που θα κάνει ο Πρωθυπουργός (όποτε κι αν το αποφασίσει), ώστε να προσαρμόσει στο νέο υπουργικό σχήμα, τους σκιώδεις υπουργούς του.
Υπενθυμίζεται δε, ότι πυρά από διάφορα εσωκομματικά συστήματα δέχονται στελέχη όπως ο τομεάρχης υγείας Αντρέας Ξανθός για τους ήπιους αντιπολιτευτικούς τόνους αλλά και την στήριξή του στο πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα.
Ακόμα και η περίπτωση του Δημήτρη Παπαδημούλη για την υπόθεση με τα ακίνητα απ’ αφορμή τις δηλώσεις Πόθεν έσχες, πολλές επιθέσεις προέρχονταν από μερίδα των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης στήριξε τον κ. Παπαδημούλη, ο οποίος επίσης βρήκε σύμμαχο στο πρόσωπο του Νίκου Φίλη.
Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα ούτε για το ΚΙΝΑΛ καθώς το θέμα της ταυτότητας και των συνεργασιών του κόμματος δημιουργεί ενίοτε εσωκομματικές εντάσεις ενώ δεν λείπουν και οι φωνές αμφισβήτησης της ίδιας της Φώφης Γεννηματά.
Η ίδια προσπάθησε να υποβαθμίσει τα αδειάσματα της Χαριλάου Τρικούπη σε στελέχη όπως ο Δημήτρης Ρέππας και ο Χάρης Καστανίδης για την προοπτική διαλόγου του ΚΙΝΑΛ με το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν έχει δει κανέναν να τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη μεριά το ΚΙΝΑΛ έχει καταγγείλει ως προβοκάτσια του κ. Μητσοτάκη και έχει διαψεύσει το ενδεχόμενο υπουργοποίησης εν ενεργεία βουλευτών του.
Άλλωστε στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν λείψει και οι φωνές αμφισβήτησης κατά της ίδιας της κας Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πάντως δηλώνει «αισιόδοξη ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα αναγνωριστεί η δουλειά που έχουμε κάνει και η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στο πρόσωπο μου θα αποτυπωθεί σε ψήφους».
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα