Την προηγούμενη Δευτέρα  ο Αμερικανός αστυνομικός Derek Chauvin κρατούσε σαδιστικά επί εννέα λεπτά το πόδι του πάνω από το λαιμό του Αφροαμερικανού Τζώρτζ Φλοιντ.

Και ενώ ο τελευταίος του  έλεγε σπαρακτικά «δεν μπορώ να αναπνεύσω» (I can’t breathe) , «είμαι τελειωμένος», ο ρατσιστής  αστυνομικός τον άφησε αφού είχε πια ξεψυχήσει.

Kαι γιατί έγινε το παραπάνω απεχθές έγκλημα; Γιατί ένας καταστηματάρχης είχε διαμαρτυρηθεί προηγουμένως , ότι ο αδικοχαμένος Αφροαμερικανός είχε προσπαθήσει να κάνει μια αγορά με ένα – μάλλον- πλαστό  εικοσαδόλαρο  !

Και για 20 δολάρια  αφαιρέθηκε κτηνωδώς η ανθρώπινη ζωή ενός έγχρωμου  , οποίος είχε μείνει άνεργος ( αφού λόγω του κορωνοιού είχε κλείσει το εστιατόριο στο οποίο εργαζόταν ως πορτιέρης) .

Και ενώ από ποινική άποψη θα ήταν νομιμοποιημένη  καταρχήν η κίνηση της ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ,…

Ασκήθηκε ακατανόητα η  ποινική δίωξη για ένα ηπιότερο αδίκημα  (third degree murder) το οποίο αποκλείει σίγουρα τη «δολοφονία»!

Και πλέον η Αμερική φλέγεται , αφού στις μεγαλύτερες πόλεις γίνονται βίαιες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις , η βιαιότητα των οποίων τροφοδοτήθηκε και από τις απαράδεκτες  εμπρηστικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόλαντ Τραμπ.

Ο οποίος απευθυνόμενος σκόπιμα στα συντηρητικά αντανακλαστικά του πιο αμόρφωτου πληθυσμού χαρακτήρισε γενικευμένα όλους τους διαδηλωτές ως «αποβράσματα» !

Μέσα στο πλαίσιο τούτο είναι απαραίτητο να αναφέρουμε και το ακόλουθο  πράγμα:

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών εντελώς απαράδεκτα, όταν υπάρχουν καταγγελίες εναντίον αστυνομικών υπαλλήλων για αυθαιρεσία δεν αναγνωρίζει εύκολα την ποινική ευθύνη των τελευταίων, όταν δρουν με «καλή πίστη» (good faith)!

Επιπλέον, απαιτεί παράδοξα να υπάρχουν προγενέστερες αποφάσεις άλλων δικαστηρίων, τα οποία αναγνωρίζουν σε παρόμοιες υποθέσεις την  ποινική υπαιτιότητα των αστυνομικών οργάνων, δηλαδή ένα είδος δεδικασμένου (precedent)!

Και υπό το πρίσμα τούτο η εφημερίδα New York Times  αναφέρει, ότι ελάχιστοι αστυνομικοί- από το 1967 και ύστερα- έχουν καταδικαστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους για υπερβολική χρήση βίας ή για άλλα σχετικά αδικήματα («How the Supreme Court Lets Cops Get Away With Murder»).

Έτσι, έχει εκκολαφθεί μια κουλτούρα έντονης αστυνομικής και ρατσιστικής αυθαιρεσίας, αφού άλλοι δύο Aφροαμερικανοί είχαν σκοτωθεί το 2014 από την αστυνομία (: ο Eric Garner και ο Michael  Brown) χωρίς να τιμωρηθεί κανένας…

Και μια πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Brookings δείχνει καθαρά, ότι οι μαύροι κάτοικοι της Μινεάπολης (όπου έγινε το έγκλημα) ερευνώνται και ελέγχονται πολύ πιο συχνά από την αστυνομία σε σχέση με τους άλλους κατοίκους (  George Floyd’s death demonstrates the policy violence that devalues Black Lives, 28/5/2020).

Ωστόσο, εκτός από τις παραπάνω αιτίες  πιστεύω ειλικρινά, ότι πίσω από τον άγριο θάνατο του αδικοχαμένου Φλοιντ «κρύβεται» και κάτι βαθύτερο .

Πέραν των οικονομικών ανισοτήτων οι οποίες εξακολουθούν να είναι  πολύ έντονες ανάμεσα στο λευκό και τον έγχρωμο πληθυσμό της Αμερικής (  σύμφωνα  πάλι με την ανωτέρω μελέτη του Ιδρύματος Brookings)

Γεγονός το οποίο εξηγεί και την εκρηκτική εξέγερση την οποία βλέπουμε να ξεδιπλώνεται αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με άλλα λόγια πίσω από όλα αυτά «κρύβεται» και η κουλτούρα της σαδιστικής απόλαυσης την οποία νοιώθουν ορισμένοι άνθρωποι…

Όταν ταπεινώνουν , εξευτελίζουν ή δολοφονούν άλλους ανθρώπους τους οποίους -για οποιονδήποτε λόγο-θεωρούν  ως  «κατώτερους» ή υποδεέστερους ( Richard Rorty)!

Έτσι ο αδίστακτος αστυνομικός θεωρούσε  τον «μαύρο Φλοιντ» ως κατώτερο ή υπάνθρωπο  , γιατί ήταν Αφροαμερικανός.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό  ένοιωθε μια διεστραμμένη ή γλυκιά απόλαυση όταν τον βασάνιζε  για  εννέα λεπτά , πριν ξεψυχήσει!

Στο επίπεδο αυτό ο Φρόιντ αντικαθιστά εν μέρει τον Μαρξ και για το λόγο τούτο ορθά τονίζεται από πολλούς κύκλους  στην Αμερική ,  ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει η ιδεολογική  εκπαίδευση των αστυνομικών.

Ωστόσο, ενώ η Αμερική φλέγεται …

Ας μη θεωρούμε υποκριτικά , ότι η ίδια φασιστοειδής κουλτούρα δεν υπάρχει και στη χώρα μας ή  σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη (με άλλα βεβαίως χαρακτηριστικά).

Έτσι οι δολοφόνοι της άτυχης 19χρονης φοιτήτριας Τοπαλούδη- στην πατρίδα μας- τη θεωρούσαν προφανώς κατώτερη , γιατί ήταν γυναίκα!

Το μέγεθος τούτο εξηγεί επιπρόσθετα, κατά τη γνώμη μου, και την απίστευτη σαδιστική βία την οποία είχαν ασκήσει πάνω της.

Ωστόσο το ίδιο δεν συμβαίνει και σε πολλά ελληνικά σπίτια εντός των οποίων ασκείται βία κατά των γυναικών;

Το συμπέρασμα; Εάν δεν καταπολεμηθεί η παραπάνω διεστραμμένη κουλτούρα η οποία διαχωρίζει τα ανθρώπινα όντα σε κατώτερα και ανώτερα, δεν θα αλλάξει τίποτε ούτε στην Αμερική ούτε  στον υπόλοιπο κόσμο!

Και η άγρια δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόιντ ας γίνει η αφορμή για να σκεφθούμε όλα αυτά τα ζητήματα!
Καλφέλης Γρηγόρης, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

kalfelis@law.auth.gr