Καρκινοπαθείς: Πληρώνουν από την τσέπη τους τις ακτινοθεραπείες στην ιδιωτική υγεία
Η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται ότι οι καρκινοπαθείς θα σταματήσουν να πληρώνουν για τις ακτινοθεραπείες σε ιδιωτικά κέντρα υποστηρίζει ο Αντρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται ότι οι καρκινοπαθείς θα σταματήσουν να πληρώνουν για τις ακτινοθεραπείες σε ιδιωτικά κέντρα υποστηρίζει ο Αντρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αισχροκέρδεια και εκμετάλλευση των καρκινοπαθών
Δεν φαίνεται να έχει το Υπουργείο Υγείας την πρόθεση να παρέμβει ουσιαστικά στην ασύδοτη, παράνομη και καταχρηστική απαίτηση των ιδιωτικών κέντρων να πληρώνουν οι καρκινοπαθείς υπέρογκα ποσά (της τάξης των 1500-5000 ευρώ) από την τσέπη τους για τη διενέργεια ακτινοθεραπειών, πέραν της προβλεπόμενης αποζημίωσης των γιατρών και παρά το ότι έτσι καταστρατηγείται ο κανονισμός παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, αναφέρει ο κ. Ξάνθος.
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνου και Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέα Ξανθού, δεν δεσμεύτηκε ρητά για την πάταξη αυτών των φαινομένων αισχροκέρδειας και οικονομικής εκμετάλλευσης των καρκινοπαθών που λόγω ανεπαρκειών του ΕΣΥ απευθύνονται σε ιδιωτικά ακτινοθεραπευτικά κέντρα.
Παθητική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ
Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι αυτό αποτελεί μια μορφή «παθητικής ιδιωτικοποίησης» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και ότι η λύση είναι ο αυστηρός έλεγχος και η επιβολή κυρώσεων από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και η ενίσχυση των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων του ΕΣΥ.
Αυτή είναι η «σύγχρονη κουλτούρα διοίκησης» με την οποία θα «μπολιάσει» σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ο ιδιωτικός τομέας το ΕΣΥ; ρώτησε ο κ. Ξανθός. H προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, η μετακύλιση κόστους στον ασθενή και η κερδοσκοπία ακόμα και σε καιρό πανδημίας;
Γενναία επένδυση στο ΕΣΥ και όχι ΣΔΙΤ
Ο κ. Ξανθός δήλωσε επίσης ότι το καθολικό κοινωνικό αίτημα μετά την πανδημία είναι η γενναία επένδυση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και όχι οι ΣΔΙΤ που υπονομεύουν το δημόσιο χαρακτήρα του και μεταφέρουν βάρη στους πολίτες.
Αυτό σημαίνει ολοκληρωμένο σχέδιο σύγκλισης με τους μέσους όρους της Ευρώπης στις δημόσιες δαπάνες υγείας, στους οικογενειακούς γιατρούς, στους νοσηλευτές, στον αριθμό των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων κλπ.
Είναι χαρακτηριστικό για την ανυπαρξία τέτοιου πολιτικού σχεδίου το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ) που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως δημόσιο φορέα στρατηγικού σχεδιασμού για την ογκολογική πολιτική και στο οποίο συμμετέχουν οι ειδικοί επιστήμονες και οι Σύλλογοι Ασθενών.
Πηγή ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις