Κλιμακώνει τις αντιδράσεις της η Ελλάδα στις τουρκικές προκλήσεις – Μηνύματα ισχύος και διπλωματικά όπλα
Γιατί ο Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει να προστατεύει τα σύνορα ολόκληρης της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα δείξει τα δόντια της τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος την ώρα που ο Νίκος Δένδιας έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο με άμεσο στόχο των καθορισμό ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο για την ακύρωση των τουρκικών σχεδίων. Οι φόβοι του ΚΚΕ για θερμό επεισόδιο
Ηχηρά μηνύματα ψυχραιμίας, αυτοπεποίθησης, αποφασιστικότητας, αλλά και ισχύος ακόμα και για δυναμικότερες απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις θέλησε να στείλει σήμερα η Ελληνική κυβέρνηση.
Προστάτης των συνόρων ολόκληρης της ΕΕ
Στην κλιμάκωση των προκλήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη συνόδευσαν με ανάλογους ρητορικούς τόνους το σχέδιο των διπλωματικών επαφών για την διεθνή απομόνωση της Τουρκίας και την ακύρωση των επεκτατικών της σχεδίων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού επεσήμανε πως δεν είναι επιθυμία της Ελλάδας η ένταση στην περιοχή και επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στην Τουρκία, τόνισε με νόημα ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία των συνόρων ολόκληρης της ΕΕ.
Μάλιστα διαβεβαίωσε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ότι η τόσο σε διμερές επίπεδο με τα κράτη μέλη της ΕΕ, όσο και σε επίπεδο θεσμικών οργάνων η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων.
Η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Στο ίδιο πλαίσιο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας το βλέμμα στραμμένο και προς το εξωτερικό επανέλαβε κατά της συναντήσεις που είχε σήμερα τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον γραμματέα του ΚΚΕ πως είναι η Τουρκία αυτή που αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
«Σχεδόν καθημερινά, η τουρκική ηγεσία, αντί να αναζητά γέφυρες συνεννόησης, προσπαθεί με κάθε τρόπο, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις, να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε η κα Σακελλαροπούλου.
Τόνισε ότι «είναι αυτονόητη και δεδομένη η βούληση όλων μας, να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών της περιοχής».
Θα δείξει τα δόντια της
Από το βήμα της βουλής ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διαμήνυσε στην Άγκυρα πως η Ελλάδα αν χρειαστεί «θα δείξει τα δόντια της».
«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό το δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της, έχουμε απάντηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.
Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε η σειρά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ο οποίος στην Τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας κατήγγειλε τις προκλητικές κινήσεις και τις εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η γειτονική χώρα προσπαθεί να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέσω των άκυρων και παράνομων «Μνημονίων Κατανόησης».
Επιστροφή στην ενεργή διπλωματία
Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ και της Αλεξάνδρας Φωτάκη, η Αθήνα επιχειρεί την επιστροφή στην ενεργή διπλωματία μπροστά στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, πατώντας πλέον γκάζι στο σχέδιο διαπραγματεύσεων για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο.
Με τις συζητήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει από το τέλος του 2019, η ελληνική διπλωματία επιθυμεί να μπουν πλέον σε τροχιά υλοποίησης και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες συμφωνίες.
Παράλληλα η Αθήνα προχωρά και σε συγκεκριμένες κινήσεις απέναντι στην Τουρκία στον ΟΗΕ, ενώ σχεδιάζει παρέμβαση και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Κρίσιμες συναντήσεις με Ντι Μάιο
Το θέμα του καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αναμένεται να τεθεί επί τάπητος την επίσκεψη του ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου, με τον Νίκο Δένδια και την κυβέρνηση να επιδιώκουν, όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, καταγραφή προόδου στο συγκεκριμένο ζήτημα το συντομότερο δυνατό, ως ένα ακόμα μήνυμα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων από την πλευρά της Αθήνας.
Το ζήτημα της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων τέθηκε και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν Δένδιας – Ντι Μάιο τη Δευτέρα, δεδομένων και των κινήσεων της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και όχι μόνο, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ένα τηλεφώνημα που είχε στόχο να εξομαλύνει και τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ιταλία η δημοσιοποίηση της λίστας των 29 χωρών από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται επισήμως αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο, και δεν την περιελάμβανε, προκαλώντας αντιδράσεις, υπονομεύοντας εμμέσως και τις συνομιλίες για τον καθορισμό ΑΟΖ.
Στο «τραπέζι» ο καθορισμός ΑΟΖ και με την Αίγυπτο
Να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα πλην των συνομιλιών με την Ιταλία, παραμένουν και οι διαπραγματεύσεις για καθορισμό ΑΟΖ, Ελλάδας – Αιγύπτου, που επίσης επηρεάζονται από τις καθυστερήσεις που επέβαλε η πανδημία.
Οι επαφές Αθήνας – Καΐρου, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, αναθερμάνθηκαν και στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έστειλε σαφές μήνυμα περί ακυρότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ κατήγγειλε ξεκάθαρα τις τουρκικές προκλήσεις.
Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με την Αθήνα να θεωρεί ότι και οι διαπραγματεύσεις με το Κάιρο, που συνεχίζονται, έχουν θετικές προοπτικές.
Η γραμμή επικοινωνίας, Δένδια – Σούκρι, όπως σημειώνουν πηγές του ΥΠΕΞ, παραμένουν ανοιχτές και επίκειται συνέχεια, καθώς μία συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου είναι αυτή που θα καταστήσει άκυρο στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δίνοντας σαφές πλεονέκτημα στις ελληνικές θέσεις.
Διεθνοποίηση του προβλήματος
Την ίδια στιγμή, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, η Αθήνα μετά και τη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως των αιτήσεων της τουρκικής ΤΡΑΟ, για άδεια ενεργειακών ερευνών και σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προχώρησε και σε επιστολή προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία γνωστοποιεί την πρόθεσή της να «σπάσει» τη σιωπηλή αποδοχή του Βολκάν Μποζκίρ, ως προέδρου του Σώματος.
Μία κίνηση συμβολικού χαρακτήρα στην οποία η Αθήνα είχε συμμάχους της την Κύπρο και την Αρμενία, που αιτήθηκαν το ίδιο με στόχο να αποτραπεί η ομόφωνη εκλογή του τούρκου διπλωμάτη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανθυποψήφιος και να καταγραφούν οι αρνητικές ψήφοι.
Η ψηφοφορία αναμένεται στις 8 Ιουνίου. Επίσης η Αθήνα έστειλε επιστολή και στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της Αγκυρας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι θα επιδιωχθεί παρέμβαση και στο ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερη βάση να δίνεται και στις άτυπες επαφές που θα επιδιώξει η ελληνική διπλωματία, μέσω των επαφών που έχει οικοδομήσει.
Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του, Κύπρου και Ιορδανίας, για την τελευταία κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.
Το θερμό επεισόδιο
Η κατάσταση φαίνεται να κινείται στην κόψη του ξυραφιού. Κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση ακόμα και για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.
«Καλούμε τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση, σε σωστή ενημέρωση από την κυβέρνηση και από όλα τα πολιτικά κόμματα, σε ενεργοποίηση και κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα γύρω από αυτές τις εξελίξεις, να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα, γιατί δεν αποκλείουμε ούτε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στην ευρύτερη περιοχή, στα ελληνικά σύνορα, γεγονός που θα αποτελέσει την αφορμή για τη διαπραγμάτευση, για τη συνδιαχείριση, μέχρι και την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Από αυτή τη σκοπιά ανησυχούμε» τόνισε ο γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε:
Ποια είναι η λύση
«Φυσικά η λύση δεν είναι η πολεμική εμπλοκή. Η λύση βρίσκεται στην ειρήνη, στη φιλία ανάμεσα στους λαούς, η λύση βρίσκεται βεβαίως σε διαπραγματεύσεις, η λύση βρίσκεται στο να φύγουμε από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να πάψουν να λειτουργούν οι επικίνδυνες αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις του θανάτου στην πατρίδα μας και να γίνεται η Ελλάδα ένα απέραντο στρατόπεδο βάσεων, να σταματήσει η συμμετοχή και η εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις με αποστολές στρατιωτών και αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων εκτός της χώρας».
Ούτε λέξη αναπάντητη
Καμιά λέξη της Τουρκίας δεν πρέπει να μένει αναπάντητη τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ.
«Η τουρκική προκλητικότητα πρέπει να μπαίνει σε όλα τα διεθνή φόρα. Για εμάς οποιαδήποτε φράση και λέξη, όποια λόγια χρησιμοποιεί η Τουρκία δεν θα πρέπει να μένουν αναπάντητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παύλος Χρηστίδης ενόψει και της συνάντησης που θα έχει στις 9 Ιουνίου η Φώφη Γεννηματά με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Μάλιστα ενόψει της κρισιμότητας της κατάστασης η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επανέφερε τη πρότασή της για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και ζήτησε προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ανάλογες πρωτοβουλίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δημιουργία αρραγούς εσωτερικού μετώπου.
- Οι ευχές της Ferrari στον Μίκαελ Σουμάχερ για τα γενέθλιά του
- «Ξηλώστε τους ανεμόμυλους» – Ο Τραμπ τα βάζει με τις ανεμογεννήτριες της Βόρειας Θάλασσας
- Τσουκαλάς: Η αναπτυξιακή αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα θα βάλει φρένο στη δημογραφική κρίση
- Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο δίγλωσσος και δίψυχος
- Φυσικό αέριο: «Σταθερή» η κατάσταση στην Ευρώπη, λέει η ΕΕ – Μοναδική εξαίρεση η Μολδαβία
- Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Η 4η σεζόν του Maestro, το Netflix και η μεγάλου μήκους ταινία στο ABCNews