3/6/1941 : Η ολοσχερής καταστροφή της Κανδάνου από τους ναζί
Στις 3 Ιουνίου 1941 οι γερμανοί κατακτητές κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος Χανίων και εκτέλεσαν 180 από τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την αντίσταση που αυτοί είχαν προβάλει κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης (20-31 Μαΐου 1941)
Στις 3 Ιουνίου 1941 οι γερμανοί κατακτητές κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος Χανίων και εκτέλεσαν 180 από τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την αντίσταση που αυτοί είχαν προβάλει κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης (20-31 Μαΐου 1941).
Η Κάνδανος ή Κάντανος βρίσκεται στο κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στο δρόμο που συνδέει τα Χανιά προς βορράν με την Παλαιοχώρα προς νότον.
Βομβαρδίστηκε από τις πρώτες ημέρες της γερμανικής εισβολής στη μεγαλόνησο, επειδή η περιοχή θεωρήθηκε από τους Γερμανούς στρατηγικής σημασίας για τις επιχειρήσεις τους.
Στις 23 Μαΐου ένα μηχανοκίνητο απόσπασμα προσπάθησε να την καταλάβει, αλλά οι ντόπιοι με αυτοσχέδια όπλα κατόρθωσαν να τους απωθήσουν.
Την επομένη οι Γερμανοί επανήλθαν με υπέρτερες δυνάμεις και στις 25 Μαΐου κατέλαβαν το χωριό, ενώ οι κρήτες μαχητές διασκορπίστηκαν στα γύρω βουνά.
Στις 3 Ιουνίου δύναμη του 3ου Τάγματος Αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Χορστ Τρέμπες έφθασε στο χωριό, για να προβεί σε αντίποινα για το θάνατο 25 γερμανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των μαχών για την κατάληψη της Κανδάνου (23-25 Μαΐου).
Οι γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτελούσαν διαταγές του αρχηγού τους, στρατηγού Κουρτ Στούντεντ, και την προηγουμένη ημέρα είχαν ξεκινήσει τα αντίποινα στην Κρήτη, εκτελώντας αμάχους στο χωριό Κοντομαρί Χανίων.
Αμέσως οι Γερμανοί άρχισαν να πυρπολούν τα σπίτια της Κανδάνου και μέσα σε λίγες μέρες την κατέσκαψαν.
Οι Γερμανοί φόνευσαν όλους τους εναπομείναντες κατοίκους της Κανδάνου, περίπου 180, και απαγόρευσαν με ποινή θανάτου την επίσκεψη στο χώρο, καθώς και την ανοικοδόμηση του χωριού.
Η καταστροφή της Κανδάνου και η δολοφονία αμάχων αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα.
Για να δικαιολογήσουν την πράξη τους ανάρτησαν πινακίδες στα ελληνικά και τα γερμανικά στην κατεστραμμένη Κάνδανο, όπου αναγράφονταν τα εξής:
«Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 γερμανών στρατιωτών.
Ως αντίποινον των από οπλισμένων πολιτών, ανδρών και γυναικών, εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων γερμανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος.
Διά την κτηνώδη δολοφονίαν γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του Μηχανικού, από άνδρας, γυναίκας, παιδιά και παπάδες μαζί και διότι τόλμησαν να αντισταθούν κατά του Μεγάλου Ράιχ, κατεστράφη την 3η-6-1941 η Κάνδανος εκ θεμελίων διά να μη επανοικοδομηθή πλέον ποτέ».
Μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας ο στρατηγός Κουρτ Στούντεντ συνελήφθη από τους Βρετανούς και το Μάιο του 1947 δικάστηκε από στρατοδικείο για τα εγκλήματα πολέμου της Βέρμαχτ στην Κρήτη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών.
Το αίτημα των ελληνικών Αρχών για την έκδοσή του στην Ελλάδα απορρίφθηκε από τους Συμμάχους.
Ο Στούντεντ δεν έμεινε επί μακρόν στη φυλακή και αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας το 1948.
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών, το 1978.
(Πηγή πληροφοριών: sansimera.gr)
- Άδωνις Γεωργιάδης: Αναγνωρίζω την ταλαιπωρία με τον χρόνο αναμονής στις εφημερίες
- Επίσημο αίτημα για ανταλλαγή από τον Μπάτλερ: «Έχω χάσει τη χαρά του παιχνιδιού εδώ» (vid)
- Συρία: Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αλλαγές στα σχολικά μαθήματα
- Βενεζουέλα: «Επικήρυξε» με 100.000 δολάρια τον αντιπολιτευόμενο Γκονσάλες Ουρούτια
- Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα – Σε ποιον έπεσε το φλουρί
- Mε αγάπη, Μέγκαν Μαρκλ: Με νέα εκπομπή στο Netflix για μια «καλύτερη ζωή»