Δολοφονία Φλόιντ: Σε απόσταση αναπνοής από την Ουάσιγκτον 1.600 στρατιώτες – Χιλιάδες διαδηλωτές ξανά στους δρόμους
Στην Ουάσιγκτον, όπως και σε δεκάδες άλλες πόλεις των ΗΠΑ, γίνονται καθημερινά κινητοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες από ανθρώπους που καταγγέλλουν τον βαθιά εδραιωμένο ρατσισμό στη χώρα μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη, την περασμένη Δευτέρα.
Καζάνι που βράζει, εξακολουθούν να είναι οι ΗΠΑ, που συγκλονίζονται από τις πολυήμερες διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία και τις φυλετικές διακρίσεις, μετά τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, κατά την προσαγωγή του στη Μινεάπολη της Μινεσότα.
Η κυβέρνηση Τραμπ, όχι μόνο δε λειτουργεί κατευναστικά, αντίθετα ρίχνει λάδι στη φωτιά, βγάζοντας στους δρόμους το στρατό για την καταστολή των διαδηλώσεων με πρόσχημα τις ταραχές. Στην Ουάσιγκτον αναπτύσσονται 1.60ο στρατιώτες, ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ, στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον, στη Μινεάπολη και άλλες πόλεις.
Κοντά στην Ουάσιγκτον 1.600 στρατιώτες
Στο μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μετέφερε 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην Ουάσινγκτον στη βάση από την οποία απογειώνεται το Air Force One και βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών από τον Λευκό Οίκο.
Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν, έχουν μεταφερθεί «στοιχεία σε ενεργή υπηρεσία» σε «στρατιωτικές βάσεις» της περιφέρειας της Ουάσινγκτον, πάντως όχι «μέσα» στην Ουάσινγκτον.
Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως οι στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού», πάντως δεν «συμμετέχουν» σε επιχειρήσεις των πολιτικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τουλάχιστον 13 πολιτείες η Εθνική Φρουρά έχει αναλάβει την επαναφορά της τάξης. Στρατιωτικά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος των ειρηνικών διαδηλωτών στην περιοχή Chinatown της Ουάσιγκτον. Τα ελικόπτερα κατέβηκαν τόσο χαμηλά που προκάλεσαν πανικό, με τον κόσμο να τρέχει για κάλυψη, αποφεύγοντας σπασμένα κλαδιά από δέντρα που έπεφταν στα κεφάλια τους.
Στους δρόμους ξανά οι διαδηλωτές
Εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον αψήφησαν ξανά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε για να αποκατασταθεί η τάξη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.
Το πλήθος, που διαδήλωνε ειρηνικά – ήταν πολύ πιο ογκώδες από την προηγουμένη -, γονάτισε την ώρα που άρχιζε η απαγόρευση της κυκλοφορίας χθες, στις 19:00 τοπική ώρα (στη 01:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) φωνάζοντας συνθήματα όπως «αυτό είναι το πρόσωπο της δημοκρατίας», ή «δεν θα φύγουμε».
Διαδηλωτές εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στον καινούργιο φράκτη που τους εμποδίζει να μπουν σε πάρκο έξω από το κτίριο της αμερικανικής προεδρίας όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες ώστε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μεταβεί πεζή σε εκκλησία που υπέστη μικρές φθορές και να φωτογραφηθεί κρατώντας αντίτυπο της Αγίας Γραφής.
Τεταμένη η κατάσταση στη Νέα Υόρκη – Ένας νεκρός από αστυνομικά πυρά
Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες Τρίτη άνδρα ο οποίος άνοιξε πυρ στη συνοικία Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο πηγές.
Ο άνδρας φέρεται να άνοιξε πυρ περί τις 21:00 εναντίον δύο προσώπων. Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον ένοπλο, ο οποίος υπέκυψε αργότερα. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο συμβάν.
Η κατάσταση στη Νέα Υόρκη ήταν για άλλη μια νύχτα εξαιρετικά τεταμένη. Η αστυνομία της οικονομικής πρωτεύουσας των ΗΠΑ συνέλαβε σχεδόν 700 ανθρώπους εν μέσω ταραχών στο κέντρο του Μανχάταν, μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Οι εικόνες ειδικά από τη Νέα Υόρκη προκάλεσαν την αντίδραση του Τραμπ ο οποίος τα ξημερώματα της Τετάρτης έγραψε στο twitter «χάος, ανομία και καταστροφές έχουν καταλάβει τη Νέα Υόρκη. Πότε θα καλέσει ο κυβερνήτης Κουόμο για βοήθεια την ομοσπονδιακή κυβέρνηση;»
Χιλιάδες διαδηλωτές στο Χιούστον
Στην Ουάσιγκτον, όπως και σε δεκάδες άλλες πόλεις των ΗΠΑ, γίνονται καθημερινά κινητοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες από ανθρώπους που καταγγέλλουν τον βαθιά εδραιωμένο ρατσισμό στη χώρα μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη, την περασμένη Δευτέρα.
Στο Χιούστον δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά την Τρίτη για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ και να απαιτήσουν δικαιοσύνη. Ο δήμος του Χιούστον εκτίμησε ότι οι άνθρωποι που πήραν μέρος στην πορεία και τη συγκέντρωση ήταν περί τους 60.000.
Ο Σιλβέστερ Τέρνερ, ο 65χρονος δήμαρχος του Χιούστον — Αφροαμερικανός και Δημοκρατικός — είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ότι η διαδήλωση αυτή αφορούσε «την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ», ότι «θέλουμε να ξέρει πως ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια».
Οι άνθρωποι που έχουν εκλεγεί «σε θέσεις εξουσίας» πλέον «ακούνε», διαβεβαίωσε ο Τέρνερ. Όμως, «είναι σημαντικό να μην ακούμε απλά, αλλά να πράττουμε. Θέλω να ξέρετε ότι αυτή η διαδήλωση στην οποία συμμετέχετε δεν γίνεται μάταια. Ότι ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια», επέμεινε.
Μέλη της οικογένειας Φλόιντ συμμετείχαν στη συγκέντρωση, που τελείωσε ήρεμα το απόγευμα, με πολλούς να φωνάζουν το σύνθημα «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» και το όνομα του εκλιπόντα.
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον, πήρε μέρος στην πορεία.
Κύμα αγανάκτησης
Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ προβλέπεται να τελεστεί την 9η Ιουνίου στην πόλη όπου μεγάλωσε. Προηγουμένως θα γίνουν άλλες δύο επιμνημόσυνες τελετές, στη Μινεάπολη, αύριο Πέμπτη, και στη Βόρεια Καρολίνα, από όπου καταγόταν, το Σάββατο.
Σπαρακτική ήταν η ομιλία στους δημοσιογράφους, της Ρόξι Ουάσιγκτον, μητέρας της κόρης του Τζορτζ Φλόιντ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Χιούστον είπε πως κάποιοι θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους, αλλά η κόρη της δεν θα δει ξανά τον πατέρα της.
Έχοντας την κόρη στο πλευρό της, την μόλις 6 ετών Τζιάνα, η Ουάσινγκτον είπε: «Δεν έχω πολλά να πω γιατί δεν μπορώ να συγκεντρώσω τις σκέψεις μου, αλλά θέλω όλοι να ξέρετε πως στο τέλος της ημέρας οι αστυνομικοί θα πάνε πίσω στα σπίτια τους και της οικογένειές τους. Η Τζιάνα τώρα δεν έχει πατέρα. Δεν θα την δει να μεγαλώνει, να αποφοιτά. Δεν θα την συνοδέψει στην εκκλησία νύφη. Αν έχει ένα πρόβλημα και χρειάζεται τον πατέρα της, αυτός δεν θα είναι πια εκεί».
Την ίδια στιγμή ο κυβερνήτης της πολιτείας της Μινεσότα ανακοίνωσε εκστρατεία για να «ξεριζώσει» τον συστημικό ρατσισμό από την αστυνομία, κάτι που δέχθηκαν θετικά οι διαδηλωτές και φάνηκε να κατευνάζει λίγο τα πνεύματα.
Στην πολιτεία, οι γειτονιές θυμίζουν βομβαρδισμένη πόλη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του MEGA. Οι σκηνές παραπέμπουν σε εμπόλεμες εικόνες δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους. Αυτό που αναδείχθηκε από τη στάχτη της Μινεάπολης είναι ένα μεγάλο κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου λευκοί και Αφροαμερικανοί διαδηλωτές και ακτιβιστές εργάζονται μαζί για να φέρουν τρόφιμα, καφέδες, νερά και να τα μοιράσουν δωρεάν στον κόσμο. Κοινός παρονομαστής είναι η οργή εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.
Ειρηνική διαδήλωση έγινε και στο Μιλγουόκι όπου όμως η αστυνομία έκανε χρήση χημικών.
- Ασταμάτητη η Νότιγχαμ Φόρεστ: Έφτασε τις πέντε σερί νίκες στην Premier League (pics)
- Ολυμπιακός – Λαύριο 87-77: «Καθάρισε» στο τέλος – Εξαιρετικός ο Μενσά στο ντεμπούτο του
- LIVE: Γουέστ Χαμ – Λίβερπουλ
- Αλίσα Σμιντ: Κρύο δεν κάνει στον κόσμο της πιο σέξι αθλήτριας του πλανήτη
- Premier League: Στη 2η θέση η απίθανη Νότιγχαμ Φόρεστ – Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία
- Ένας νεκρός και ένας τραυματίας σε τροχαίο στην εθνική οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας