Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΕΚΠΑ: Ποιοι εργαζόμενοι ενδέχεται να μεταδώσουν ευκολότερα τον κοροναϊό

ΕΚΠΑ: Ποιοι εργαζόμενοι ενδέχεται να μεταδώσουν ευκολότερα τον κοροναϊό

Παρ΄όλα αυτά τα δεδομένα σχετικά με τον επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό παραμένουν ακόμη περιορισμένα.

Στις 26 Μαΐου 2020 δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine από τον Marc R. Larochelle άρθρο για το κατά πόσον είναι ασφαλές να επιστρέψει κάποιος στην εργασία του κατά την περίοδο επανόδου στην κανονικότητα (doi: 10.1056/NEJMp2013413).

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνόψισαν τα κύρια ευρήματα της δημοσίευσης.

Ποσοστά θνητότητα κατά την πανδημία

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά θνητότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα ποσοστά θνητότητας ήταν κάτω του 0.5% για ασθενείς μικρότερους των 50 ετών, 1.3% για ασθενείς 50-59 ετών και 3.6% για την ηλικιακή ομάδα 60 με 69 ετών.

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη είχαν 3 φορές υψηλότερη θνητότητα συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Περιορισμένα τα δεδομένα

Τα δεδομένα σχετικά με τον επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό παραμένουν ακόμη περιορισμένα.

Σχετικά με τους επαγγελματίες υγείας τα αναφερόμενα ποσοστά ανέρχονται στο 11%.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να μεταδώσουν τον ιό

Υψηλά ποσοστά μετάδοσης έχουν καταγραφεί και σε εργαζόμενους σε αεροδρόμια, οπωροπωλεία και σε άλλα επαγγέλματα όπου είναι δυσχερής η διατήρηση φυσικών αποστάσεων.

Με βάση αυτά τα δεδομένα θα ήταν εύλογη η απορία κατά πόσον οι κλινικοί γιατροί θα μπορούσαν να συμβουλεύσουν ευπαθείς ομάδες να απέχουν από την εργασία τους προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα έκθεσης και νόσησης.

Η καλύτερη στρατηγική προφύλαξης

Η βέλτιστη στρατηγική για να προφυλαχθούν κατά το μέγιστο βαθμό οι εργαζόμενοι περιλαμβάνει τα εξής: αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους, οικονομική στήριξη όσων δεν μπορούν να εργαστούν και διασφάλιση των μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας.

Έχει προταθεί υποβοηθητικά ένας αλγόριθμος από το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των ΗΠΑ (CDC) που διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε υψηλού, ενδιάμεσου κι χαμηλού κινδύνου με βάση την ηλικία τους και την ύπαρξη συννοσηροτήτων.

Για τους ασθενείς υψηλού ρίσκου πρέπει να εκτιμηθεί το ενδεχόμενο να διακόψουν παροδικά την εργασία τους ή να εργαστούν κατ’ οίκον κατόπιν συζήτησης με τον οικογενειακό τους γιατρό. Για αρκετούς όμως εργαζόμενους δεν είναι όμως εφικτό να διακόψουν την εργασία τους χωρίς σύγχρονη οικονομική υποστήριξη.

Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, η διενέργεια αυξημένου αριθμού τεστ και η συστηματική καταγραφή των επαγγελματικών εκθέσεων κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να ενισχύσουν το επίπεδο ασφάλειας για τον επαγγελματικό πληθυσμό.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024