Δολοφονία Φλόιντ: Καρδιοαναπνευστική ανακοπή η αιτία θανάτου – Θετικός στον κοροναϊό
Η έρευνα με επικεφαλής τον Άντριου Μπέικερ, ανέδειξε ως αιτία θανάτου την «καρδιοπνευμονική ανακοπή», για την οποία δεν υπάρχει αναφορά ότι επήλθε από ασφυξία, λόγω της πίεσης που ασκούσε με το γόνατό του ο αστυνομικός.
Ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνει η έκθεση 20 σελίδων της ιατροδικαστικής εξέτασης για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη τον ΗΠΑ, με αφορμή να προκληθεί κύμα διαδηλώσεων στη χώρα.
Η έρευνα με επικεφαλής τον Άντριου Μπέικερ, ανέδειξε ως αιτία θανάτου την «καρδιοπνευμονική ανακοπή», για την οποία δεν υπάρχει αναφορά ότι επήλθε από ασφυξία, λόγω της πίεσης που ασκούσε με το γόνατό του ο αστυνομικός.
Η πρώτη ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα «ασφυξίας λόγω παρατεταμένης συμπίεσης του λαιμού».
Στην έρευνα του Μπέικερ αναφέρεται ότι ο Φλόιντ είχε μελανιές και κοψίματα στο κεφάλι, το πρόσωπο, το στόμα, τους ώμους, τα χέρια και τα πόδια, κάτι που φανερώνει πως υπέστη βία πριν τον θάνατό του.
Ακόμη, από την αυτοψία, φανερώθηκε πως ο Φλόιντ είχε καρδιακά προβλήματα και ιστορικό υψηλής πίεσης ενώ βρέθηκε επίσης και θετικός στον κοροναϊό, αν και ασυμπτωματικός.
Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν φέρεται να έχει σχέση με τα αίτια θανάτου του, όπως επισημαίνει το αποτέλεσμα της έρευνας.
Δίωξη για φόνο β’ βαθμού στον Σόβιν
Ο εισαγγελέας της πολιτείας Μινεσότα ανακοίνωσε τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τους λευκούς αστυνομικούς που δολοφόνησαν τον Τζορτζ Φλόιντ, με τη δίωξη στον Ντέρεκ Σόβιν να γίνεται αυστηρότερη, ενώ πλέον καταγγελίες απαγγέλθηκαν και στους τρεις συναδέλφους του που εθεάθησαν να πατάνε και αυτοί τον άτυχο Αφροαμερικάνο.
Ο Ντέρεκ Σόβιν θα διωχθεί για ανθρωποκτονία β’ βαθμού, δηλαδή φόνο εν βρασμώ ψυχής και όχι φόνο εξ αμελείας, όπως είχε κατηγορηθεί προηγουμένως. Η κατηγορία αυτή επισύρει και αυστηρότερες ποινές.
Σημαντικό είναι ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες για συμμετοχή σε φόνο στους άλλους τρεις αστυνομικούς που συμμετείχαν στη βίαιη προσαγωγή του Φλόιντ. Πρόκειται για τους Tou Thao, J. Alexander Kueng και Thomas Lane. Πάγιο αίτημα των διαδηλώσεων που μαίνονται εδώ και 8 μέρες στις ΗΠΑ ήταν να συλληφθούν όλοι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις