Για επενδύσεις στην Ελλάδα ενδιαφέρεται το Κατάρ -Τι είπε ο πρέσβης της χώρας
Ο πρέσβης του Κατάρ, σημειώνει ότι βάσει κοινών επενδυτικών συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών, το Κατάρ ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Σαφές μήνυμα ότι το Κατάρ επιθυμεί να ενισχύσει και να συσφίγξει τις σχέσεις του με την Ελλάδα, αλλά και ότι ενδιαφέρεται να επενδύσει στη χώρα μας, στέλνει με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Καταρινός πρέσβης Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ-Ναάμα (Abdulaziz Ali Al Naama).
Σκιαγραφώντας το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, ο πρεσβευτής του Κατάρ στην Ελλάδα τονίζει πως βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς ανάπτυξης.
Υπογραμμίζει μάλιστα πως βάσει κοινών επενδυτικών συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών, το Κατάρ ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τη σύναψη και υπογραφή διμερών συμφωνιών, την ενίσχυση της αεροπορικής σύνδεσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ-Ναάμα κάνει ειδική αναφορά στην ίδρυση του Ελληνο-Καταρινού Συμβουλίου Επιχειρηματιών, το οποίο δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την ενεργοποίηση των επενδύσεων και στην ενεργοποίηση της διμερούς συμφωνίας για την απαλλαγή των διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων από την έκδοση θεώρησης εισόδου (βίζα).
Επίσης, ο Καταρινός πρέσβης μιλά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Κατάρ τρία χρόνια από την επιβολή αποκλεισμού του, για το πώς αντιμετώπισε την πανδημία του κοροναϊού, τι αναμένει από τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022 και για την κατάσταση των δικαιωμάτων των αλλαδοπών εργαζομένων στο Κατάρ.
Η συνέντευξη του πρέσβη
Ακολουθεί η συνέντευξη του πρεσβευτή του Κατάρ στην Ελλάδα Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ-Ναάμα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μάνωλη.
Μετά το πέρας τριών ετών από την επιβολή του αποκλεισμού κατά του Κατάρ, ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα αυτό; Και ποιες οι προκλήσεις στον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα;
Επισημαίνουμε ότι το Κράτος του Κατάρ κατάφερε να ξεπεράσει τον άδικο αποκλεισμό που τού επιβλήθηκε και να βγει από τον κύκλο των αρνητικών επιπτώσεών του.
Το Κατάρ θριάμβευσε ξεπερνώντας τον αποκλεισμό που του επιβλήθηκε από φιλικά αραβικά κράτη και το μετέτρεψε σε κίνητρο για την επίτευξη περισσότερων επιτευγμάτων σε διάφορους τομείς. Ο λαός του Κατάρ κατάφερε να αφήσει πίσω του τα γεγονότα του αποκλεισμού και να μετατρέψει τις συνέπειές του σε κίνητρο για την επίτευξη περισσότερων πολιτικών, οικονομικών και βιομηχανικών επιτευγμάτων.
Από την αρχή της κρίσης στον Κόλπο, το Κατάρ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και παρέμεινε σταθερό στην αρχή της αμοιβαιότητας, καθότι δεν απέλασε κανέναν από τους πολίτες των χωρών αποκλεισμού και δεν χώρισε καμία οικογένεια του Κόλπου.
Στον πολιτικό τομέα, η Ντόχα έχει αποδείξει, μέσω της διπλωματίας της, πως κατέχει μια εξαιρετική πολιτική θέση στον κόσμο. Οι προσπάθειες που καταβάλλει για επίλυση περιφερειακών και διεθνών κρίσεων επιβεβαιώνουν το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην πολιτική σκηνή.
Επισημαίνεται η διεθνής συνεργασία του Κατάρ στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας, που αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καθώς πέρασε ο χρόνος, η Ντόχα κατάφερε να τοποθετήσει τα κράτη του αποκλεισμού στο εδώλιο του κατηγορουμένου, και συγκεκριμένα έθεσε τα ΗΑΕ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, λόγω των συνεχών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του Κράτους του Κατάρ και των πολιτών του.
Επίσης κατήγγειλε την Σαουδική Αραβία στις Διεθνείς Οργανώσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σχετικά με την πολιτικοποίηση του θρησκευτικού προσκυνήματος Χατζ και την παρεμπόδιση των Καταρινών πολιτών να προσέλθουν στους Ιερούς Χώρους του Χατζ για να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Το Κράτος του Κατάρ ανέπτυξε πολλές συνεργασίας με όλες τις χώρες του κόσμου μέσω της σύναψης πολυάριθμων συμφωνιών στους τομείς των επενδύσεων, του πολιτισμού, της οικονομίας και του αθλητισμού. Οι εν λόγω συνεργασίες ενισχύουν τις σχέσεις με αυτές τις χώρες και προσδίδουν στο Κατάρ διεθνή βαρύτητα σε όλους τους τομείς.
Το Κατάρ ενίσχυσε την παρουσία του σε Διεθνείς Οργανισμούς μέσω των υποψηφιοτήτων του για συμμετοχή σε αρκετούς από αυτούς.
Το Κατάρ έχει επίσης αποδείξει τον αποτελεσματικό και πρωτοποριακό του ρόλο στον εκπαιδευτικό τομέα, μέσω των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, όπως τα Προγράμματα «Εκμάθηση ενός Παιδιού», «Εκπαίδευση προς Όλους» με στόχο την διάδοση της επιστήμης, του πολιτισμού και της δωρεάν επιμόρφωσης σε όλο τον κόσμο.
Αναφέρουμε επίσης το Μνημόνιο Συμφωνίας που υπέγραψε το Κράτος του Κατάρ, εκπροσωπούμενο από το Συμβούλιο Shura, με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας.
Στον οικονομικό τομέα, μετά την επιβολή του αποκλεισμού, το Κατάρ μετέφερε μεγάλο μέρος των εμπορικών δραστηριοτήτων του, που διεξαγόταν μέχρι πρότινος μέσω της Σαουδικής Αραβίας και του Ντουμπάι, στην Τουρκία, την Ινδία και το Ομάν.
Επισημαίνουμε ότι το Κατάρ αποκομίζει σήμερα τα οικονομικά κέρδη του αποκλεισμού, καθώς εργάστηκε για να στηρίξει και να εμπλουτίσει την εθνική οικονομία, μέσω της ανάπτυξης των γεωργικών και βιομηχανικών τομέων, με στόχο την εξασφάλιση αυτάρκειας και επισιτιστικής ασφάλειας. Η επιτυχία του Κατάρ στους εν λόγω τομείς οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιβολή του αποκλεισμού.
Πολλές διεθνείς αναφορές επισημάνουν πως το Κατάρ κατάφερε να επιτύχει αυτάρκεια στην παροχή των επισιτιστικών αναγκών του περισσότερο από 80%. Σύμφωνα με τις εν λόγω αναφορές το Κατάρ «έχει φτάσει στο απόγειο της δόξας του μετά τον αποκλεισμό».
Τα εγκαίνια του λιμένα Hamad, συνέπεσαν με την επιβολή του αποκλεισμού στο Κατάρ και συνέβαλε σημαντικά στη διευκόλυνση της εισαγωγής βασικών πρώτων υλών, παρακάμπτοντας τα εφοδιαστικά λιμάνια του Ντουμπάι και της Σαουδικής Αραβίας.
Επίσης θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα λιμάνια της περιοχής, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού και ολοκληρώθηκε έξι μήνες πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία λειτουργίας του.
Μεταξύ του λιμένα Hamad και πολλών λιμένων ανά τον κόσμο έχουν υπογραφεί συμφωνίες συνεργασίας. Ο λιμένας Hamad αποσκοπεί στο να μετατραπεί σε περιφερειακό ναυτιλιακό άξονα.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της Ελλάδας ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού, οι Αεροπορικές Αερογραμμές του Κατάρ (Qatar Airways) έχουν διπλασιάσει τους προορισμούς τους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης, της Μυκόνου και σύντομα της Σαντορίνης, παράλληλα με τις τρεις καθημερινές πτήσεις τους στην Αθήνα.
Επισημαίνουμε πως το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad και οι Εθνικές Αερογραμμές Qatar Airways κέρδισαν πολλούς διεθνείς τίτλους, όπως «το Καλύτερο Αεροδρόμιο στη Μέση Ανατολή» και «η Καλύτερη Εξυπηρέτηση για Υπαλλήλους στη Μέση Ανατολή» και «Ο Καλύτερος Παγκόσμιος Αερομεταφορέας» κ.ά. Για τα εν λόγω βραβεία το Κράτος του Κατάρ και ο λαός του αισθάνονται μεγάλη υπερηφάνεια.
Στον τομέα του Αθλητισμού συναντάμε πολλά επιτεύγματα και επιτυχίες. Η Ντόχα κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022, παρά τη σοβαρή επίθεση εναντίον της που πραγματοποίησαν τα Μέσα Ενημέρωσης των χωρών του Κόλπου, και δη των χωρών του αποκλεισμού.
Το Κατάρ σημείωσε πολλές αθλητικές επιτυχίες, ξεκινώντας τον Μάιο του 2019, με τα εγκαίνια των μελλοντικών γηπέδων του Μουντιάλ, και συγκεκριμένα του γηπέδου «Αλ Γκανούμπ» στην πόλη Al-Wakra, που αποτελεί το πρώτο πλήρως κατασκευασμένο γήπεδο του Μουντιάλ.
Ακολουθεί το στάδιο «Khalifa International”, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν πριν δυόμισι χρόνια.
Τέλος, το Κατάρ υπόσχεται να προσφέρει μια ξεχωριστή έκδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), το Κράτος του Κατάρ θα εντυπωσιάσει τον κόσμο με μια διακεκριμένη έκδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.
Πώς αντιμετώπισε το Κατάρ την πανδημία του κοροναϊού, στην εγχώρια και διεθνή σκηνή;
Για την εγχώρια καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού, το Κατάρ προέβη στη λήψη σειρά μέτρων, με κυριότερα την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της κοινής γνώμης, την αύξηση των διαγνωστικών τεστ και την εξασφάλιση κλινών για την περίθαλψη των θετικών κρουσμάτων. Επίσης ορίστηκαν αρκετά νοσοκομεία αναφοράς για την θεραπεία των κρουσμάτων του κορονοϊού.
Το Κράτος του Κατάρ διέθεσε μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων εξοπλισμένων με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής για να φιλοξενήσουν τους πολίτες που τέθηκαν σε καραντίνα. Εξόπλισε υπαίθρια νοσοκομεία, ίδρυσε μονάδες απομόνωσης και καραντίνας σε χρόνο ρεκόρ πάντα σύμφωνα με τα πρότυπα του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας.
Το Κατάρ ενδιαφέρεται επίσης για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενόψει της τρέχουσας κρίσης στον τομέα της υγείας, σύμφωνα πάντα με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως εκ τούτου οι αρμόδιες Αρχές πραγματοποίησαν επιτόπιες επισκέψεις σε 160 χιλιάδες εργαζόμενους.
Σε αντίθεση με όσα δημοσιεύουν ορισμένα διεθνή Μέσα, σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ξένων εργαζομένων στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, το Κατάρ καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προστατέψει τους ξένους εργαζόμενους από τον κορονοϊό, περιορίζοντας τις συγκεντρώσεις και μειώνοντας τον αριθμός τους στα καταλύματα. Επίσης καταβάλει τους μισθούς σε όλους τους εργαζομένους, είτε αυτοί βρίσκονται σε καραντίνα είτε έχουν απομονωθεί.
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, αυτές επικεντρώνονται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολλές φιλικές χώρες, που αποδεικνύουν τη μεγάλη σημασία που έχει για το Κατάρ η παροχή βοήθειας σε φιλικές χώρες.
Το Κράτος χρησιμοποίησε όλο το ανθρώπινο δυναμικό του και τα αεροσκάφη του για να μεταφέρει τους εγκλωβισμένους ξένους πολίτες ανά τον κόσμο. Από την πλευρά τους οι Εθνικές Αερογραμμές Qatar Airways δεν σταμάτησαν να πετούν σε όλο τον κόσμο και μετέφεραν περισσότερους από 17 χιλιάδες επιβάτες στις χώρες τους με σχεδόν 100 πτήσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τηρούνται όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των επιβατών, και των πληρωμάτων τους.
Οι Εθνικές Αερογραμμές Qatar Airways πρόσφεραν σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, 100.000 δωρεάν εισιτήρια για να τους ευχαριστήσουν για τις προσπάθειες που κατέβαλαν στην καταπολέμηση του κορονοϊού.
Μπορείτε να μας μιλήσετε για την πρωτοβουλία που ξεκίνησε το Κατάρ για την καταπολέμηση του κοροναϊού;
Το Κράτος του Κατάρ έθεσε τη διεθνή συνεργασία ως βασικό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Το Κατάρ θεώρησε ως κορυφαία προτεραιότητά του τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας όλων των πολιτών και τον συντονισμό των προσπαθειών για παροχή βοήθειας σε χώρες που χρειάζονται στήριξη στην καταπολέμηση της πανδημίας. Για το λόγο αυτό είχε επανειλημμένα ζητήσει την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας, προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η ανθρώπινη δοκιμασία.
Στο πλαίσιο της έκκλησής του για διεθνή συνεργασία, το Κατάρ, σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα, τον Καναδά, τη Δανία και τη Σιέρα Λεόνε, σύστησε την «Ομάδα Φίλων Αλληλεγγύης για την Παγκόσμια Ασφάλεια της Υγείας για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού». Το έργο της εν λόγω ομάδας ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια μιας εικονικής εκδήλωσης στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Η Α.Ε. Σεΐχης Mohammed bin Abdul Rahman Al Thani, Αν. Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την ικανοποίηση του Κατάρ να συμμετάσχει στην έναρξη αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης του κορονοϊού, μέσω μιας πολυμερούς συνεργασίας.
Τι σημαίνει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ στο Κατάρ;
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ντόχα μεταξύ των ΗΠΑ και του Κινήματος των Ταλιμπάν, υπό την αιγίδα του Κατάρ, έχει μεγάλη σημασία και θεωρείται «ιστορικό επίτευγμα», καθότι ενισχύει την ελπίδα για τερματισμό του πολέμου που διεξάγεται για 18 χρόνια σχεδόν (θεωρείται από τους μακροβιότερους πολέμους των ΗΠΑ στο εξωτερικό) και επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή.
Εδώ επιθυμώ να αναφερθώ στις δηλώσεις της Α.Ε. Σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, Αν. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, πως: «Το Κράτος του Κατάρ χαίρεται που ολοκληρώθηκε η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Κινήματος των Ταλιμπάν και της Ουάσινγκτον στο έδαφός του, που θεωρείται η όαση του διαλόγου στον κόσμο».
Ο Καταρινός αξιωματούχος δήλωσε πως «Κατόπιν των οδηγιών του, Εμίρη του Κατάρ, η Ντόχα συνέχισε τις ευγενείς προσπάθειές της, με στόχο την επίτευξη ειρήνης στο Αφγανιστάν. Επίσης εργάστηκε αδιάκοπα για να πετύχει σύγκλιση των απόψεων όλων των εμπλεκόμενων μερών στη σύγκρουση, με στόχο την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης που να εγγυάται την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στον αφγανικό λαό».
Είστε ικανοποιημένος από το σημερινό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ; Ποιες είναι οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής τους και σε ποιους τομείς;
Οι σχέσεις Ελλάδας – Κατάρ βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς ανάπτυξης και αυτό οφείλεται στη συνεχή επικοινωνία μεταξύ των αξιωματούχων των δυο χωρών. Ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών αρκετές επίσημες επισκέψεις υψηλού επιπέδου.
Από ελληνικής πλευράς, πραγματοποίησαν επίσημες επισκέψεις πολλοί Έλληνες αξιωματούχοι, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος (2019), ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης (2019), ο υφυπουργός Εξωτερικών, Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης (2019).
Από την καταρινή πλευρά ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Επικρατείας για Υποθέσεις Άμυνας Δρ. Khaled bin Mohamed Alatteyia, (2018), η Α.Ε. Σεΐχης Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, Αν. Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών (2018).
Το Κράτος του Κατάρ επιθυμεί την ενίσχυση και σύσφιξη των διμερών σχέσεων με την Ελληνική Δημοκρατία, και αυτό είναι εμφανές από την αμοιβαία υποστήριξη που παρέχει η μια χώρα στην άλλη στα διεθνή συνέδρια και οργανισμούς. Επίσης διακρίνεται στη σύναψη και υπογραφή διμερών συμφωνιών, την ενίσχυση της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δυο χωρών και την ολοκλήρωση των εκκρεμών σημαντικών συμφωνιών.
Σε αυτό το σημείο επιθυμώ να επισημάνω την ενεργοποίηση της Διμερούς Συμφωνίας για την Απαλλαγή των Διπλωματικών και Υπηρεσιακών Διαβατηρίων από την έκδοση Θεώρησης Εισόδου (Βίζα).
Είχατε δηλώσει πως η Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική χώρα για μελλοντικές καταρινές επενδύσεις. Υπάρχει σήμερα επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και σε ποιους τομείς;
Επισημαίνω πως οι Έλληνες αξιωματούχοι της νέας Κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, υπέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων.
Το ενδιαφέρον του Κράτους του Κατάρ στον επενδυτικό τομέα είναι έντονο, τόσο περιφερειακά όσο και διεθνώς. Βάσει κοινών επενδυτικών συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών, το Κατάρ ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα.
Παράλληλα υπογραμμίζουμε την ίδρυση του Ελληνο-Καταρινού Συμβουλίου Επιχειρηματιών, το οποίο δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την ενεργοποίηση των επενδύσεων.
Τι αναμένει το Κατάρ από τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022;
Το Κράτος του Κατάρ αποτελεί τη μελλοντική αθλητική όαση, καθώς με την διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022 επιδιώκει να αποδείξει στον κόσμο ότι και οι αραβικές χώρες δύνανται να οργανώσουν παγκόσμιες εκδηλώσεις.
Το Κράτος του Κατάρ καλωσορίζει όλες τις ξένες αντιπροσωπείες που αναμένεται να επισκεφθούν την χώρα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τους οποίους το Κατάρ θα φιλοξενήσει το 2022, για πρώτη φορά στην περιοχή του Κόλπου.
Επισημαίνουμε σε αυτό το σημείο ότι οι συνεχιζόμενες προετοιμασίες για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και υπόσχεται σε όλη την υφήλιο να παρουσιάσει μια μοναδική έκδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σας καλωσορίζουμε όλους στη Ντόχα.
Ποια η θέση σας όσον αφορά τον φάκελο των δικαιωμάτων των εργαζόμενων του Κατάρ, μετά τις πολλαπλές κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον του στο θέμα αυτό;
Το Κράτος του Κατάρ ενδιαφέρεται για το θέμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο πλαίσιο της προώθησης και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ως εκ τούτου προέβη στην θέσπιση σειρά νόμων, σχετικά με: την μόνιμη διαμονή των αλλοδαπών εργαζομένων του, τη σύσταση ενός ταμείου για την υποστήριξη και εξασφάλιση των αλλοδαπών εργαζομένων και τη σύσταση επιτροπών επίλυσης των εργατικών διαφορών.
Παράλληλα επισημαίνουμε πως οποιοσδήποτε διάλογος με την Κυβέρνηση του Κατάρ για την προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους θα πρέπει να είναι εποικοδομητικός και να μην εξυπηρετεί συμφέροντα και κέρδη.
Υπάρχουν πολλοί Διεθνείς Οργανισμοί που επισκέπτονται το Κατάρ για να διερευνήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ντόχα για την προστασία των αλλοδαπών εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους στη χώρα.
Το Κράτος του Κατάρ δεν έχει να κρύψει τίποτα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων του. Ως εκ τούτου απευθύνουμε πρόσκληση σε οποιονδήποτε Διεθνή Οργανισμό όπως επισκεφθεί τη χώρα για να αξιολογήσει από κοντά τις εργασιακές συνθήκες των αλλοδαπών εργαζομένων.
Σε αυτό το σημείο επιθυμώ να αναφερθώ στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν μερικά από τα μεγαλύτερα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης στο Κατάρ και κατά τη διάρκεια της οποίας εξήραν το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στην χώρα.
Παράλληλα αρκετοί Διεθνείς Οργανισμοί επισκέφθηκαν τη Ντόχα και εξήραν τις συνθήκες εργασίας των ξένων εργαζομένων εκεί.
Αυτή είναι η απάντηση της Ντόχα προς τις χώρες του αποκλεισμού, οι οποίες επεδίωξαν να δαιμονοποιήσουν το Κράτος του Κατάρ σε αρκετούς τομείς. Για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση του Κατάρ επιδιώκει να παρέχει στη διεθνή κοινή γνώμη και τους διεθνείς οργανισμούς όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν τον τομέα των εργαζομένων και που προασπίζουν το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των κατηγοριών των εργαζομένων στα εδάφη του.
Το Κράτος του Κατάρ πρόσφατα έχει προβεί στην θέσπιση εκτενών μεταρρυθμίσεων όσον αφορά τους εργατικούς νόμους και κανονισμούς για την εξασφάλιση βασικών δικαιωμάτων στον τομέα της εργασίας. Το Κατάρ θέτει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων του στο επίκεντρο των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών του.
Οι σημαντικότερες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:
-Βελτίωση της καταβολής των μισθών.
-Ρύθμιση του κατώτατου μισθού.
-Κατάργηση του συστήματος χορηγίας και αντικατάστασή του με την εργασιακή σύμβαση.
-Προστατεύονται οι οικιακοί βοηθοί.
-Υιοθέτηση της πολιτικής για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο της εργασίας, όπου εκσυγχρονίστηκε ο εν λόγω φάκελος, υπό την αιγίδα κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων.
-Ενίσχυση των μηχανισμών επίλυσης διαφορών και καταγγελιών για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους.
-Δημιουργία ενός ταμείου για την υποστήριξη και ασφάλιση των εργαζομένων.
-Καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων, καθώς το Κράτος του Κατάρ έχει επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Εγκληματικότητας. Επίσης προβαίνει στην τιμωρία της εμπορίας των ανθρώπων, ιδίως των γυναικών και των παιδιών.
-Υποστήριξη των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών στο Εργατικό Δίκαιο.
-Οι Διεθνείς Οργανισμοί εξήραν επίσης την πρωτοβουλία του Κράτους του Κατάρ να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Εργασίας, τις οποίες εξέλαβαν σαν πρότυπο προς μίμηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις