Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η ύφεση «δείχνει» το κραχ στην οικονομία που έρχεται

Η ύφεση «δείχνει» το κραχ στην οικονομία που έρχεται

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν πόσο θα πληγεί η Ελλάδα από την νέα κρίση είναι ο τουρισμός,  αλλά και η εισροή ευρωπαϊκών πόρων που αντισταθμίσει την ύφεση. .  

Δείγμα των οικονομικών πιέσεων που θα δεχθεί η Ελλάδα το  2020 είναι η ύφεση 0,9% για το πρώτο τρίμηνο του 2020,  χωρίς, μάλιστα, να καταγράφονται οι επιπτώσεις από το lockdown, αλλά  μόνον η μισή περίοδος του Μαρτίου. Αν και τα στατιστικά στοιχειά δεν έχουν ακόμα δείξει το μέγεθος της ζημιάς, η νέα κρίση ήδη δοκιμάζει τις αντοχές των ελληνικών νοικοκυριών, τα εισοδήματα και κυρίως τον τομέα της απασχόλησης. Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως η ύφεση στην Ελλάδα θα χτυπήσει “κόκκινο” αγγίζοντας ακόμα και το 10%, ενώ η ανεργία θα ανέλθει στο 20%.

Το κόστος της παράλυσης της οικονομικής δραστηριότητας – και η  πληγή  που έχει αφήσει η νάρκωση του τουρισμού-  αναμένεται να φανεί στα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, όπου και θα αποτυπώνει πιο ξεκάθαρα τη ζημιά, αλλά και την αποτελεσματικότητα ή μη των κρατικών μέτρων στήριξης.  Ήδη,  μεγάλο πλήγμα αποτελεί η μείωση των επενδύσεων κατά 6,4% και  η μείωση της κατανάλωσης.

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν πόσο θα πληγεί η Ελλάδα από την νέα κρίση είναι ο τουρισμός,  αλλά και η εισροή ευρωπαϊκών πόρων που αντισταθμίσει την ύφεση. Η  ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό, η εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων όπως είναι από το πρόγραμμα SURE για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Τι συνέβη στην οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Αντοχές στις πιέσεις της κρίσης έδειξαν οι εξαγωγές οι οποίες αυξήθηκαν, ενώ μεγάλη μείωση κατέγραψε αν οι επενδύσεις. Ειδικότερα:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

-Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,0%.

Οι  δημοσιονομικοί κανόνες για τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Πυκνή ατζέντα για το  οικονομικό επιτελείο καθώς στις 11 Ιουνίου συνεδρίαζει το Eurogroup, ενώ στις 18 Ιουνίου αναμένεται η Σύνοδος Κορυφής, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.  Στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών  αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και να   «ανάψουν” το πράσινο φως για  την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ.   Το εν λόγω  ποσό    θα πάει για την αποπληρωμή του χρέους, αποτελένωτας ανάσα για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag» ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης   υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα αρκετών μηνών μέχρι την τελική εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ελπίζουμε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα στις αρχές του νέου έτους» σημείωσε ο υφυπουργός, εξηγώντας ότι το θέμα θα κλείσει στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή του σχεδίου βοήθειας.  Όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών ένα κομμάτι των χρημάτων της ευρωπαϊκής βοήθειας θα εξαρτώνται από δημοσιονομικούς κανόνες και όχι μέτρα, έπειτα από πιέσεις των χωρών της βόρειας Ευρώπης. «Οι κανόνες αυτοί μπορεί να αφορούν στους στόχους που θα τεθούν για την απορρόφηση των χρημάτων» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τους στόχους που θα υπάρχουν και τους τομείς που θα μπορέσει η κυβέρνηση να ενισχύσει μέσα από το πακέτο ανάπτυξης, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως θα είναι για επενδυτικά έργα στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης, της καινοτομίας και της υγείας, ενώ συμπλήρωσε πως προβλέπονται πόροι και για την ενίσχυση της εργασίας, καθώς και για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2021, καθώς αναμένεται μεταφορά της ύφεσης λόγω του κορωνοϊού και των μέτρων που επιβλήθηκαν, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το επίπεδο ανάκαμψης του τουρισμού.

Για το επόμενο διάστημα, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε πως αναμένεται μια ύφεση στην αγορά εργασίας η οποία θα κυμαίνεται από 5% έως 8%, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δράσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας. Ενδεικτικά, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή, στο πρόγραμμα Συν-Εργασία και στη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Must in

Παράταση στην άφιξη Μενσά

Απρόοπτο με την πτήση του Νέιθαν Μενσά ο οποίος δεν θα φτάσει σήμερα, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο στη χώρα μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο