Κοροναϊός – Χαλκιδική : Οι προτάσεις φορέων για την τουριστική περίοδο
Σειρά προτάσεων για τον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης της λοίμωξης COVID-19 την τουριστική περίοδο στη Χαλκιδική, καταθέτουν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι φορείς της περιοχής.
- Υπό κράτηση η Ειρήνη Μουρτζούκου – Την Παρασκευή στο αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση
- Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ θυμάται την πρώτη του συνάντηση με την Τζούλια Ρόμπερτς με αφορμή το «Pretty Woman»
- «Καλπάζουν» οι τιμές του φυσικού αερίου
Σειρά προτάσεων για τον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης της λοίμωξης COVID-19 την τουριστική περίοδο στη Χαλκιδική, καταθέτουν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι φορείς της περιοχής.
Βασική αρχή των προτάσεων είναι ο περιορισμός της άσκοπης μετακίνησης του ύποπτου περιστατικού και προτείνεται όλες οι ενέργειες για όσα περιστατικά δεν χρήζουν εξέτασης σε δευτεροβάθμια δομή, να γίνονται στο κατάλυμα του ασθενούς.
Ανάγκη ενίσχυσης Κέντρων Υγείας και ΕΚΑΒ
Οι φορείς προτείνουν τη διασύνδεση όλων των καταλυμάτων, ανεξαρτήτως κλινών, με γιατρό, που θα ορίζει και θα διαχειρίζεται το κρούσμα.
Ζητούν ακόμη, τη δημιουργία δικτύων που θα λαμβάνουν δείγματα για διαγνωστικούς ελέγχους στο κατάλυμα του ασθενούς ή στο πλησιέστερο κέντρο υγείας και την ενίσχυση του Νοσοκομείου Πολυγύρου με εξοπλισμό και προσωπικό για τη διενέργεια των μοριακών ελέγχων των δειγμάτων. Προτείνουν την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου με προσωπικό και προστατευτικό εξοπλισμό για τη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών που δεν χρήζουν νοσηλείας.
Οι φορείς της Χαλκιδικής επισημαίνουν επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί το προσωπικό του ΕΚΑΒ για τη θερινή περίοδο και να προστεθούν ασθενοφόρα που θα κινούν μόνο ύποπτα περιστατικά για λοίμωξη COVID-19.
Οι ιδιαιτερότητες της Χαλκιδικής
Σύμφωνα με την επιστολή, μετά από σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, προέκυψε ότι στη Χαλκιδική υπάρχουν ιδιαιτερότητες (όπως η δυσκολία να ελεγχθεί ο οδικός τουρισμός, η ανεπάρκεια διαχείρισης ύποπτων περιστατικών και η οικιστική πυκνότητα ορισμένων περιοχών), “που συνιστούν σοβαρά κενά ασφαλείας στη διαχείριση ύποπτων περιστατικών” και “ως εκ τούτου προκύπτουν αυξημένες πιθανότητες διασποράς της νόσου COVID-19” . Σημειώνουν δε, ότι «ιδιαιτερότητες και ελλείψεις μπορεί να αποτελέσουν ένα εκρηκτικό μείγμα και εν ριπή οφθαλμού να αποβούν μοιραίες για τον τουρισμό, την οικονομία και τον τοπικό πληθυσμό.
Παραθέτοντας στοιχεία για τον τουρισμό της περιοχής και τις ανάγκες της οι φορείς υπογραμμίζουν ότι «οι νόμιμες τουριστικές κλίνες στην Χαλκιδική υπολογίζονται σε περίπου 94.000 (50.000 ξενοδοχειακές κλίνες, 40.000 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, 4.000 θέσεις κάμπινγκ), ενώ κατά εκτίμηση τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης και παραοικονομίας ανέρχονται σε 6.000. Με την παραδοχή ότι η μέση διαμονή είναι 7 ημέρες, εκτιμάται ότι από Ιούλιο ως και Σεπτέμβριο μπορεί να επισκέπτονται τη Χαλκιδική ως και 1.300.000 τουρίστες. Υπολογίζεται ότι εξ αυτών ποσοστό μέχρι και 3% αναζητά ιατρική βοήθεια (ήτοι περίπου 40.000 περιστατικά). Περίπου 50% είναι εμπύρετα και από αυτά 80% λοιμώξεις αναπνευστικού (16000 περιστατικά).
«Θα χρειαστούν 90 test ημερησίως»
«Έστω ότι την φετινή θερινή περίοδο θα υπάρξει μόνο 50% πληρότητα των καταλυμάτων, προκύπτει ότι συνολικά θα χρειαστούν περίπου 8000 test ή αλλιώς περίπου 90 test ημερησίως (τα 100 αν προστεθούν και οι ημεδαποί που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες», αναφέρεται στην επιστολή.
Η Χαλκιδική είναι ο 4ος δημοφιλέστερος προορισμός σε αφίξεις και ο τουρισμός αποτελεί σχεδόν το 40% του ΑΕΠ του νομού. Οι κύριες εθνικότητες που επισκέπτονται τη Χαλκιδική είναι: Γερμανοί (350.000), Άγγλοι, Ρώσοι, Πολωνοί, Ολλανδοί ,Βέλγοι, Γάλλοι και ακολουθούν Ιταλοί, Τούρκοι ενώ ο οδικός τουρισμός από τις Βαλκανικές χώρες υπολογίζεται σε 400.000 ετησίως.
Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μάριος Πυρπασόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννης Κουφίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόριος Τάσιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου και της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκδικής, Αντώνης Δελημήτρου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις