Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει κλείσει επί «του παρόντος» το σενάριο του ανασχηματισμού ωστόσο αν λάβουμε υπόψη τις δημοσκοπήσεις μάλλον αυτή η συζήτηση δεν έχει «τελεσιδικήσει».

Δύο στους τρεις λένε ναι στον ανασχηματισμό

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας PULSE για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, οι ερωτηθέντες φαίνεται να κρίνουν αναγκαίο τον ανασχηματισμό και μάλιστα σε σχετικά υψηλό ποσοστό.

Ειδικότερα το 59% απαντά πως χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις σε κάποια πρόσωπα της κυβέρνησης, ενώ το 22% απαντά πως πρέπει να μείνει το κυβερνητικό σχήμα ως έχει.

Τα ποσοστά αυτά αναλύονται μάλιστα ως εξής: Από το 59% που απαντά καταφατικά στο ερώτημα, το 32% εκτιμά ότι σίγουρα θα χρειάζονταν διορθωτικές κινήσεις σε κάποια πρόσωπα της κυβέρνησης, ενώ το 27% θεωρεί ότι μάλλον θα χρειάζονταν.

Από το 22% που θεωρεί ότι το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να μείνει ως έχει, το 16% των ερωτώμενων απαντά ότι μάλλον δεν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις, ενώ το 6% είναι βέβαιο ότι δεν χρειάζονται.

Υπάρχει επίσης και ένα 19% που δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Οι μισοί ψηφοφόροι της ΝΔ υπέρ του ανασχηματισμού

Το στοιχείο πάντως που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτό το ερώτημα είναι πως οι μισοί και πλέον από τους ερωτηθέντες που δηλώνουν ψηφοφόροι της ΝΔ τάσσονται υπέρ του ανασχηματισμού.

Πιο συγκεκριμένα, το 53% των ψηφοφόρων της ΝΔ απαντά σίγουρα ναι και μάλλον ναι σε διορθωτικές κινήσεις σε πρόσωπα για το κυβερνητικό σχήμα, το 34% δηλώνει σίγουρα και μάλλον όχι, ενώ το 13% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα ναι και μάλλον ναι στον ανασχηματισμό δηλώνουν σε ποσοστό 74%. Μόλις το 8% των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά αρνητικά στον ανασχηματισμό (σίγουρα όχι και μάλλον όχι) και το 18% ανήκει στην κατηγορία «ΔΓ/ΔΑ».

Επίσης οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ απαντούν σίγουρα ναι και μάλλον ναι σε διορθωτικές κινήσεις σε πρόσωπα στην κυβέρνηση ή ανασχηματισμό κατά 60%. Σίγουρα όχι και μάλλον όχι απαντά το 26%, ενώ το 14% ΔΓ/ΔΑ.

Η θετική εικόνα της κυβέρνησης δεν επιμερίζεται σε όλους τους υπουργούς

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη συσχέτιση των ευρημάτων για τον ανασχηματισμό με το σύνολο των ευρημάτων της συγκεκριμένης δημοσκόπησης είναι πως η κυριαρχία της κυβέρνησης και τα πολύ καλά δημοσκοπικά ποσοστά σε όλους σχεδόν τους δείκτες δεν αφορούν τις επιδόσεις όλων των υπουργών.

Αντίθετα, φαίνεται πως η κυριαρχία –όπως τουλάχιστον προκύπτει σε όλες τις δημοσκοπήσεις του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ- δεν επιμερίζεται το ίδιο σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη με βάση την «αξιολόγηση» των πολιτών.

Διαφορετικά δεν θα απαντούσαν ναι σε ανασχηματισμό οι δύο στους τρεις πολίτες και μάλιστα «σίγουρα ναι» ο ένας στους τρεις πολίτες και «σίγουρα ναι» οι δύο στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ. Όταν ακριβώς οι ίδιοι ερωτηθέντες δίνουν ποσοστά εκλογικής αυτοδυναμίας στο κυβερνών κόμμα και ποσοστά απόλυτης προσωπικής κυριαρχίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι των πολιτικών του αντιπάλων.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η θετική εικόνα της κυβέρνησης δεν αφορά το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου.

Χρόνος για να αποδείξουν ότι αξίζουν της εμπιστοσύνης

Ωστόσο το θέμα των διορθωτικών κινήσεων στην κυβέρνηση σε αυτή τη φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας θα δημιουργούσε μάλλον περισσότερα προβλήματα στην κυβέρνηση από όσα θα έλυνε.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγες εβδομάδες έκλεισε αυτό το σενάριο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι του παρόντος καθώς θα γίνει κάποια στιγμή.

«Η κυβέρνηση βρήκε το βηματισμό της. Και υπάρχει κάποια λογική. Όλα τα πολιτικά στελέχη να δοκιμάζονται και να έχουν κάποιο χρόνο να μπορούν να αποδείξουν ότι αξίζουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο οποίος και τους επέλεξε, αλλά όχι βιαστικές κινήσεις και κυρίως όχι κινήσεις που πηγαίνουν κόντρα στη λογική των πραγμάτων» είχε υπογραμμίσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star πρωθυπουργός.

Πάντως το θέμα του ανασχηματισμού είχε φροντίσει να το διαψεύσει ο πρωθυπουργός μέσω διαρροών πριν από εκείνη την τηλεοπτική του εμφάνιση καθώς όταν φούντωσαν τα σενάρια και πλήθαιναν τα δημοσιεύματα του τύπου προκλήθηκε αναστάτωση στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου.

Μάλιστα εκείνη την περίοδο ήταν βασικό θέμα συζήτησης παρασκηνιακά μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ.

Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε και το περιεχόμενο που έδωσε στην τότε διάψευση ο πρωθυπουργός μέσω της διαρροής των στενών συνεργατών του.

Λειτουργεί αποπροσανατολιστικά από το έργο της κυβέρνησης

«Η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης», ανέφερε σε συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και συνολικότερα της οικονομικής δραστηριότητας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο έχει συνεχείς συσκέψεις και σε αυτό το έργο θέλει προσηλωμένους τους υπουργούς κι όχι στη σεναριολογία» επισήμαιναν οι ίδιες πηγές.

Ταυτόχρονα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν ότι σε όλες τις μετρήσεις η κυβέρνηση έχει υψηλά επίπεδα αποδοχής.

Στίγμα

Βέβαια αυτή η τελευταία διάσταση που έδινε το μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή το γεγονός της συνολικής θετικής εικόνας της κυβέρνησης όπως φάνηκε από την τελευταία δημοσκόπηση, δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τον ανασχηματισμό, καθώς υπάρχουν υπουργοί που υπερτερούν και άλλοι που υστερούν στην αξιολόγηση των πολιτών σε σχέση με τη συμβολή τους στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα είναι υπαρκτές.

Το ερώτημα είναι όταν θα γίνει ο ανασχηματισμός αν θα είναι δομικός, αν θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα και θα αφορά επί μέρους κινήσεις σε επίπεδο αντικατάστασης προσώπων ή αν θα αφορά και αναδιάταξη των χαρτοφυλακίων.

Πολύ δε περισσότερο, ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα δοθεί και κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα, όπως πχ η διεύρυνση με πρόσωπα εκτός της ΝΔ και ειδικότερα από το χώρο της κεντροαριστεράς.