«Προκλητικό το τουρκολιβυκό μνημόνιο» – Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέρ της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «προκλητικό και μη βοηθητικό μνημόνιο» ενώ σημείωσε για μία ακόμη φορά ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα στη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αμφισβητώντας έτσι ευθέως όσα προκλητικά υποστηρίζει η τουρκική πλευρά επί του θέματος
- Παλαιστίνια-Αμερικανίδα βουλευτής αρνήθηκε να στηρίξει την Κάμαλα Χάρις
- Συγκλονίζει βίντεο με τη διάσωση γυναίκας στην Ισπανία - Ήταν εγκλωβισμένη 3 μέρες σε αυτοκίνητο
- Ένα αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο Νίκο Ψιλάκη
- Γυναίκα έβγαλε τα ρούχα της σε πανεπιστήμιο στο Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για την χιτζάμπ
Σε παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας και καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης Ερντογάν – Σάρατζ οι οποίοι συμφώνησαν να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις σε περιοχές που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «προκλητικό και μη βοηθητικό μνημόνιο» ενώ σημείωσε για μία ακόμη φορά ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα στη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αμφισβητώντας έτσι ευθέως όσα προκλητικά υποστηρίζει η τουρκική πλευρά επί του θέματος.
Η παρέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας υπέρ της Ελλάδας, έρχεται σε με κρίσιμη καμπή, όπου το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων έχει χτυπήσει «κόκκινο» και απλώνεται από τον Έβρο μέχρι το Αιγαίο.
Οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν ότι το μνημόνιο που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που έχουν τρίτες χώρες, όπως η Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τη δήλωση αξιωματούχων , όπως του υφυπουργού Εξωτερικών Φρανκ Φάννον και του πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
«Χαστούκι» στην Τουρκία από τη MED 7
Αξίζει να σημειωθεί ότι ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, έστειλαν χθες, και οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομάδας MED 7 (Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Ισπανίας), με την υιοθέτηση της κοινής τους δήλωσης.
Στην κοινή δήλωση των έξι σημείων οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της MED 7 (την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης) εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της MED 7, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις επιστολές που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να συνειδητοποιήσει ότι η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της δημοσίευσης σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Από πλευράς των υπουργών των MED-7, όπως τονίζεται, εκφράστηκε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και τονίστηκε ότι όλα τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.
Το… χαβά του ο Σουλτάνος
Την ίδια στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνγογάν συνεχίζει να προκαλεί και να δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας καθώς έχει προαναγγείλει έρευνες σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θέτοντας ευθέως σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ενώ χθες, συμφώνησε με τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φαγιέζ αλ – Σάρατζ για ανάπτυξης νέας θαλάσσιας συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο Ερντογάν δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον Σάρατζ, στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού συμφώνου, με σκοπό την εξόρυξη του υπόγειου πλούτου που υπάρχει να γίνει συνεργασία για έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που ανήκουν στη Λιβύη.
Επιστολή προς Μισέλ και Λάιεν έστειλε ο Μητσοτάκης
Η ελληνική κυβέρνηση μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις από αξιωματούχους της γειτονικής χώρας, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν φέρνοντας στο προσκήνιο όλη τη βεντάλια των τουρκικών προκλήσεων.
Στην επιστολή αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.
«Είμαστε έτοιμοι για στρατιωτική εμπλοκή»
Εν τω μεταξύ, έτοιμος για όλα, ακόμη για ανάληψη στρατιωτικής δράσης έναντι της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τόνισε ότι η Ελλάδα μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων, καταλήγοντας μάλιστα «ο νοών νοείτω».
Νωρίτερα, απαντώντας για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα σε στεριά και θάλασσα υπογράμμισε πως «η συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά επιθετική. Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αυτή τη συμπεριφορά, η οποία έχει γενικά μια τάση αυξανόμενης επιθετικότητας, είναι αφενός να εξαντλεί όλα τα διπλωματικά της όπλα και από την άλλη μεριά να μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις