Σκληρή γραμμή από Ελλάδα έναντι Τουρκίας – Τι δηλώνουν υπουργοί για τυχόν θερμό επεισόδιο
Γραμμή υψηλών τόνων αντίστοιχων των τελευταίων προκλήσεων της Τουρκίας ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση δίνοντας παράλληλα το στίγμα πως η Ελλάδα θα τηρήσει αδιάλλακτη στάση στην επιδίωξη της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε σε επιφυλακή για όλα τα σενάρια το μήνυμα των κυβερνητικών στελεχών
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
- Το μετέωρο βήμα της ΝΔ και οι τριγμοί στη δεξιά πολυκατοικία
Γραμμή υψηλών τόνων αντίστοιχων των τελευταίων προκλήσεων της Τουρκίας ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση δίνοντας παράλληλα το στίγμα πως η Ελλάδα θα τηρήσει αδιάλλακτη στάση στην επιδίωξη της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για όλα τα σενάρια
Σειρά κορυφαίων υπουργών πέραν των καθ’ ύλην αρμόδιων αναπτύσσουν αυτή τη ρητορική τα τελευταία 24ωρα.
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε στην Τουρκία πως θα απαντηθεί όπως αρμόζει στις περιστάσεις οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση, τονίζοντας με νόημα ότι υπάρχει εκπονημένο επιχειρησιακό σχέδιο για την περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου.
«Θα απαντηθεί προσηκόντως η οποιαδήποτε πρόκληση» από την Τουρκία, τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Γεραπετρίτης με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η Ελλάδα, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο, έχει και τους συμμάχους στο πλευρό της.
Στο ερώτημα αν φοβάται θερμό επεισόδιο με τη γείτονα μέσα στο καλοκαίρι, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε:
«Είμαστε απολύτως έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει εκπονηθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας».
Είμαστε σε επιφυλακή
Στην ίδια κατεύθυνση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς αν η Ελλάδα φοβάται θερμό επεισόδιο υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.
Μιλώντας στον Alpha ο κ. Πέτσας τόνισε: «Δεν ανησυχούμε για τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Αυτό είναι το στοιχείο που διαπνέει την πολιτική μας. Μετά το περιστατικό στον Έβρο είμαστε σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο επανάληψης τέτοιων ενεργειών.
Είμαστε σε επιφυλακή και θα κάνουμε ό, τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα (…) Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Εφόσον έχουμε έναν γείτονα που προχωρά σε προκλητικές ενέργειες, θα είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε».
Ξέρουμε τι θα κάνουμε αν κάποιος εισβάλει
Σε ανάλογο πνεύμα, επίδειξης αποφασιστικότητας, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στο MEGA.
Σχετικά με τις τελευταίες προκλήσεις ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Αν επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν την εθνική μας κυριαρχία μας θα κάνουμε αυτό που επιβάλει η ιστορία και το καθήκον μας.
Εάν φθάσει η Τουρκία σε σημείο να στείλει πλοίο και να κάνει γεώτρηση μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα ή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή στην ελληνική ΑΟΖ – εκείνη που θεωρούμε ότι έχουμε βάσει του διεθνούς δικαίου – θα είναι αμιφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.
Είμαστε Έλληνες, έχουμε ιστορία χιλιάδων ετών και ξέρουμε τι κάνουμε όταν εισβάλει κάποιος στην πατρίδα μας. Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι και αποφασισμένοι».
Ετοιμότητα για στρατιωτική δράση
Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε τον τόνο, διαμηνύοντας πως αν χρειαστεί η Ελλάδα είναι έτοιμη για πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία.
Ουσιαστικά η νέα αυτή δήλωση του κ. Παναγιωτόπουλου αποτελεί κλιμάκωση της προηγούμενης δήλωσή τους ότι η Ελλάδα «ενίοτε δείχνει και τα δόντια της».
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, δήλωσε έτοιμος για όλα, ακόμη για ανάληψη στρατιωτικής δράσης έναντι της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν η Ελλάδα είναι έτοιμη ακόμα και για μια στρατιωτική λύση, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος, απάντησε πως «Ακριβώς! Είπε ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή. Δε θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Επομένως, ο νοών νοείτω!»
Νωρίτερα, απαντώντας για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα σε στεριά και θάλασσα υπογράμμισε πως «η συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά επιθετική. Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αυτή τη συμπεριφορά, η οποία έχει γενικά μια τάση αυξανόμενης επιθετικότητας, είναι αφενός να εξαντλεί όλα τα διπλωματικά της όπλα και από την άλλη μεριά να μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων».
Ψυχρός πόλεμος
Σημειώνεται ότι η ρητορική αυτή των κυβερνητικών στελεχών έρχεται στον απόηχο ενός δόγματος για την πολιτική της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, για το οποίο ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, εισήγαγε τον όρο «ψυχρός πόλεμος» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Με άρθρο του στα ΝΕΑ ο Θάνος Ντόκος απάντησε ουσιαστικά στην επιδίωξη της Τουρκίας για ένα θερμό επεισόδιο προκειμένου να σύρει την Ελλάδα σε πολιτική διαπραγμάτευση ώστε να νομιμοποιήσει η Άγκυρα τις προκλητικές επιδιώξεις της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Ντόκος τονίζει χαρακτηριστικά πως «οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις (τύπου Γαλάζιας Πατρίδας και τουρκολυβικού μνημονίου) και τα τερτίπια περί γκρίζων ζωνών και αποστρατιωκοποιήσεις νήσων δεν θα οδηγήσουν σε ελληνική υποχώρηση, ούτε σε μια αμιγώς πολιτική διαπραγμάτευση, όπως φαίνεται να είναι η τουρκική επιδίωξη, αλλά σε μια σκλήρυνση της ελληνικής στάσης και έναν ψυχρό πόλεμο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων
Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, διαμηνύει πως «σοφά ο Σουν Τζου συμβούλευε να αφήνεις κάποια διαφυγή στον αντίπαλο, αλλιώς θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων και αυτό η Τουρκία το παρεβλέπει».
«Ελπίζει κανείς ότι η Τουρκία δεν θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσει το λάθος της, γιατί τότε το κόστος θα είναι υψηλό και για τις δύο πλευρές. Οι «κόκκινες γραμμές» πάντως έχουν επικοινωνηθεί» προσθέτει ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.
Ο κ. Ντόκος επισημαίνει πως η Τουρκία είναι «σημαντική δύναμη» και «η εξήγηση γι’ αυτό βρίσκεται στη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, τον οικονομικό δυναμισμό και τη σημασία της ως αναδυόμενης μεγάλης αγοράς και προορισμού επενδύσεων αλλά και την ηγετική προσωπικότητα του Τούρκου προέδρου».
Ο κ. Ντόκος εξηγεί επίσης ότι ο στόχος της Ελλάδας «είναι να επενδύσουμε στο αίσθημα ρεαλισμού και συμφέροντος της τουρκικής ηγεσίας, κρατώντας – με πειστικό τρόπο, μέσω της επιτυχημένης εσωτερικής ενδυνάμωσης – ταυτόχρονα ανοιχτή τόσο στην πόρτα του «φρενοκομείου» όσο και αυτή της αποκλιμάκωσης και συνεννόησης».
Τα μηνύματα μέσω της παραπάνω ρητορικής που εκπέμπουν τα κυβερνητικά στελέχη έρχονται να συνοδεύσουν τις κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργείου Εξωτερικών στη διπλωματική σκακιέρα όπου επιδιώκεται όχι απλώς η διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων αλλά και ο διεθνής χαρακτήρας της ελληνοτουρκικής κρίσης.
Οι επιστολές στην ΕΕ
Ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές πως η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων δεν θα συνιστούν ελληνοτουρκική κρίση αλλά ευρωτουρκική και μπορεί να οδηγηθεί και σε διάρηξη η σχέση ΕΕ-Τουρκίας.
Αυτή ακριβώς την λογική εξυπηρετούν οι επιστολές που απέστειλε την Τετάρτη στις 3 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε με νόημα κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πως η Ελλάδα έχει επιφορτιστεί να προστατεύει τα σύνορα όλης της ΕΕ.
Η ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα επιχειρεί την επιστροφή στην ενεργητική διπλωματία μπροστά στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, πατώντας πλέον γκάζι στο σχέδιο διαπραγματεύσεων για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο, στοχεύοντας στην πρακτική ακύρωση των θαλάσσιων ζωνών του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Με τις συζητήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει από το τέλος του 2019, η ελληνική διπλωματία επιθυμεί να μπουν πλέον σε τροχιά υλοποίησης και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες συμφωνίες. Το θέμα του καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αναμένεται να τεθεί επί τάπητος την επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου.
Να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα πλην των συνομιλιών με την Ιταλία, παραμένουν και οι διαπραγματεύσεις για καθορισμό ΑΟΖ, Ελλάδας – Αιγύπτου, που επίσης επηρεάζονται από τις καθυστερήσεις που επέβαλε η πανδημία.
Παράλληλα η Αθήνα προχωρά και σε συγκεκριμένες κινήσεις απέναντι στην Τουρκία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ σχεδιάζει παρέμβαση και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Διπλωματικά και επιχειρησιακά εργαλεία
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις διεθνείς συμμαχίες της χώρας και τόνισε:
«Έχουμε τα διπλωματικά και επιχειρησιακά ‘εργαλεία’ να είμαστε απολύτως έτοιμοι για να έχουμε μια ανάλογη αντίδραση σε ό,τι υπάρξει από την Τουρκία (…), θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να διασφαλισθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε αυτόν τον αγώνα δεν θα είμαστε μόνοι μας», διαβεβαίωσε ο Γ. Γεραπετρίτης για να κλείσει λέγοντας: «Δεν είναι μόνο το αφηρημένο Διεθνές Δίκαιο, έχουμε την έμπρακτη στήριξη και όλων των εταίρων μας (…). Θα απαντηθεί προσηκόντως η οποιαδήποτε πρόκληση».
Αξιολόγησε μάλιστα ως «πολύ θετική» τη δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χαρακτήρισε «προκλητικές τις ενέργειες της Τουρκίας» σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ.
Απομόνωση της Τουρκίας
Υπενθυμίζεται ότι σε παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας και καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης Ερντογάν – Σάρατζ οι οποίοι συμφώνησαν να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις σε περιοχές που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «προκλητικό και μη βοηθητικό μνημόνιο» ενώ σημείωσε για μία ακόμη φορά ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα στη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αμφισβητώντας έτσι ευθέως όσα προκλητικά υποστηρίζει η τουρκική πλευρά επί του θέματος.
Συνολικά στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση για την παρέμβαση αυτή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Στέλιο Πέτσα μιλώντας στον Aplha να σημειώνει πως «ήταν μία παρέμβαση ασυνήθιστη, δεν έχει καμία λογική ίσων αποστάσεων. Είναι μία σαφής καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών», που αποδεικνύει «την απομόνωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις