Στα χέρια του Ερντογάν βρίσκεται πλέον η ευθύνη να τερματίσει τις προκλήσεις και να οδηγήσει την ελληνοτουρκική ένταση σε αποκλιμάκωση.

Αυτό επί της ουσίας είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα τις τελευταίες ώρες με τους υπουργούς της κυβέρνησης μάλιστα να δηλώνουν απερίφραστα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη και διαθέτει και επιχειρησιακό σχέδιο για πολεμική εμπλοκή.

Το πλωτό φράγμα και η εξουδετέρωση της απειλής

«Πέτρα του σκανδάλου» που έχει ανεβάσει στα ύψη το θερμόμετρο της έντασης είναι η θαλάσσια ζώνη που έχει δεσμεύει η Τουρκία νοτίως της Κρήτης μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου και την πρόθεσή της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις θέλει πάση θυσία να αποτρέψει η χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την συμφωνία Ερντογάν – Σάρατζ για να προχωρήσουν σε έρευνες και γεωτρήσεις κατ’ εφαρμογή του τουρκολιβυκού μνημονίου, ένας-ένας οι Έλληνες υπουργοί χρησιμοποιούν στις δημόσιες δηλώσεις τους φρασεολογία που παραπέμπει σε πολεμική ετοιμότητα και επαγρύπνηση έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας.

Μάλιστα οι δηλώσεις αυτές από τον υπουργό Άμυνας, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Επικρατείας έρχονται να συμπληρώσουν οι σχετικές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», η Ελλάδα ετοιμάζεται να στήσει «πλωτό φράγμα» προκειμένου να αποτρέψει το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι σε πρόκληση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μετά τα αιτήματα της TPAO για έρευνες υδρογονανθράκων νότια και ανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου και της Ρόδου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, όλα τα σχέδια εξουδετέρωσης της τουρκικής απειλής έχουν όμως έναν κοινό παρονομαστή: τη δημιουργία ενός θαλάσσιου «τείχους» – και με αεροπορική υποστήριξη – στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπου θα επιχειρήσει να εισβάλει ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Άμεσα δηλαδή θα σταλεί μια ελληνική φρεγάτα.

Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για όλα τα σενάρια

Σειρά κορυφαίων υπουργών αναπτύσσουν αυτή τη ρητορική τα τελευταία 24ωρα.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε στην Τουρκία πως θα απαντηθεί όπως αρμόζει στις περιστάσεις οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση, τονίζοντας με νόημα ότι υπάρχει εκπονημένο επιχειρησιακό σχέδιο για την περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου.

«Θα απαντηθεί προσηκόντως η οποιαδήποτε πρόκληση» από την Τουρκία, τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Στο ερώτημα αν φοβάται θερμό επεισόδιο με τη γείτονα μέσα στο καλοκαίρι, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε:

«Είμαστε απολύτως έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει εκπονηθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας».

Επιφυλακή

Στην ίδια κατεύθυνση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς αν η Ελλάδα φοβάται θερμό επεισόδιο υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

«Δεν ανησυχούμε για τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Αυτό είναι το στοιχείο που διαπνέει την πολιτική μας. Μετά το περιστατικό στον Έβρο είμαστε σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο επανάληψης τέτοιων ενεργειών.

Είμαστε σε επιφυλακή και θα κάνουμε ό, τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα (…) Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Εφόσον έχουμε έναν γείτονα που προχωρά σε προκλητικές ενέργειες, θα είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Εισβολή

Σε ανάλογο πνεύμα, επίδειξης αποφασιστικότητας, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στο MEGA.

Σχετικά με τις τελευταίες προκλήσεις ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Αν επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν την εθνική μας κυριαρχία μας θα κάνουμε αυτό που επιβάλει η ιστορία και το καθήκον μας.

Εάν φθάσει η Τουρκία σε σημείο να στείλει πλοίο και να κάνει γεώτρηση μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα ή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή στην ελληνική ΑΟΖ – εκείνη που θεωρούμε ότι έχουμε βάσει του διεθνούς δικαίου – θα είναι αμιφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Είμαστε Έλληνες, έχουμε ιστορία χιλιάδων ετών και ξέρουμε τι κάνουμε όταν εισβάλει κάποιος στην πατρίδα μας. Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι και αποφασισμένοι».

Ετοιμότητα για στρατιωτική δράση

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε τον τόνο, διαμηνύοντας πως αν χρειαστεί η Ελλάδα είναι έτοιμη για πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν η Ελλάδα είναι έτοιμη ακόμα και για μια στρατιωτική λύση, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος, απάντησε πως «Ακριβώς! Είπε ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή. Δε θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Επομένως, ο νοών νοείτω!»

Ψυχρός πόλεμος

Σημειώνεται ότι η ρητορική αυτή των κυβερνητικών στελεχών έρχεται στον απόηχο ενός δόγματος για την πολιτική της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, για το οποίο ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, εισήγαγε τον όρο «ψυχρός πόλεμος» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Με άρθρο του στα ΝΕΑ ο Θάνος Ντόκος απάντησε ουσιαστικά στην επιδίωξη της Τουρκίας για ένα θερμό επεισόδιο προκειμένου να σύρει την Ελλάδα σε πολιτική διαπραγμάτευση ώστε να νομιμοποιήσει η Άγκυρα τις προκλητικές επιδιώξεις της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Ντόκος τονίζει χαρακτηριστικά πως «οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις (τύπου Γαλάζιας Πατρίδας και τουρκολυβικού μνημονίου) και τα τερτίπια περί γκρίζων ζωνών και αποστρατιωκοποιήσεις νήσων δεν θα οδηγήσουν σε ελληνική υποχώρηση, ούτε σε μια αμιγώς πολιτική διαπραγμάτευση, όπως φαίνεται να είναι η τουρκική επιδίωξη, αλλά σε μια σκλήρυνση της ελληνικής στάσης και έναν ψυχρό πόλεμο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, διαμηνύει πως «σοφά ο Σουν Τζου συμβούλευε να αφήνεις κάποια διαφυγή στον αντίπαλο, αλλιώς θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων και αυτό η Τουρκία το παρεβλέπει».

«Ελπίζει κανείς ότι η Τουρκία δεν θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσει το λάθος της, γιατί τότε το κόστος θα είναι υψηλό και για τις δύο πλευρές. Οι «κόκκινες γραμμές» πάντως έχουν επικοινωνηθεί» προσθέτει ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.

Θα πολεμήσουμε …μόνοι μας

Βέβαια, η πραγματική επιδίωξη της Ελλάδας με την επίδειξη αυτής της επιχειρησιακής ετοιμότητας είναι να αποτρέψει την Τουρκία από τις περαιτέρω κινήσεις κλιμάκωσης των προκλήσεων της τελευταίας.

Άλλωστε δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, πως παρά τις δηλώσεις στήριξης σε διπλωματικό επίπεδο που έχουμε το τελευταίο διάστημα ακόμα και από τις ΗΠΑ, δύο πρώην καθ’ ύλην αρμόδιοι Έλληνες υπουργοί έχουν προειδοποιήσει πως σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής με την Τουρκία η Ελλάδα θα είναι μόνη της.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης τον Οκτώβρη του 2019 είχε τονίσει ότι αν προκύψει πολεμική σύγκρουση «θα είμαστε μόνοι μας». Στόχος, όμως -όπως είπε- είναι να μην οδηγηθεί η κατάσταση εκεί.

Ενώ ακριβώς την ίδια άποψη είχε εκφράσει το Δεκέμβριο του 2019 η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Αν κάνουμε πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας. Δεν θα έρθει κανείς να θυσιαστεί για εμάς. Διπλωματικά όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Και εκεί είναι το ουσιαστικά σημείο» είχε δηλώσει η κα. Μπακογιάννη.

Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πάντως της κλιμάκωσης της ρητορικής της ελληνικής κυβέρνησης, στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο το μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως δεν θέλει να δραματοποιήσει τα πράγματα.

Ενδεχομένως αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται προς ώρας να ανταποκρίνεται στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Πάντως το θέμα αυτό επαναφέρουν σχεδόν καθημερινά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στο ρ/σ Focus 103,6 Fm ζήτησε να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και να συζητηθούν οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος, ώστε να χαραχθεί «κοινή εθνική γραμμή».

Να συγκροτηθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Επιπρόσθετα ζήτησε να συγκροτηθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ώστε πέρα από την συμμετοχή του ναυάρχου κου Διακόπουλου σα συμβούλου εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, να υπάρχουν επιπλέον έμπειροι στρατιωτικοί και διπλωμάτες ώστε η ανάλυση των πιθανών γεγονότων και προκλήσεων να αποτελεί στοιχείο της καθημερινής δουλειάς.

«Αυτό κρίνεται απαραίτητο τη στιγμή ο Ερντογάν μιλά με τον Σάρατζ για να ξεκινήσουν μετρήσεις και εξορύξεις με βάση την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ,νοτίως της Κρήτης.

Δεν υπάρχει κανείς που να ισχυρίζεται ότι τα ζητήματα κυριαρχίας πρέπει να μπαίνουν σε έναν πολιτικό ανταγωνισμό.

Στο πεδίο αυτό κάνει λάθη χειρισμών η κυβέρνηση.

Λάθη που δεν διαμορφώνουν το κατάλληλο πλαίσιο και μια διαδικασία αλληλοϋποστήριξης και συμβουλών.

Προέχει η διεθνής αποδυνάμωση του Ερντογάν

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να είναι σε πλήρη επαφή με όλα τα κράτη της Ευρώπης, τις ΗΠΑ , τη Ρωσία , την Κίνα , τα Βαλκάνια, τις άλλες χώρες της Μεσογείου , να αξιοποιήσει τις τριμερείς συμμαχίες ώστε να μην έχουμε εκπλήξεις ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην Κύπρο, ούτε στα σύνορά μας στον Έβρο» τόνισε ο κ. Βίτσας

Υπογράμμισε δε πως «αυτή τη στιγμή προέχει η αποδυνάμωση της διεθνούς «λειτουργίας» της κυβέρνησης Ερντογάν.

Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και να συγκεντρώνουμε συνεχώς την διεθνή υποστήριξη.

Υπάρχει τεράστια εμπιστοσύνη στις Ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας και στις δυνάμεις του Ελληνικού λαού».

Άμεση και αποφασιστική απάντηση

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε την ανάγκη της «εθνικής συνεννόησης» λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πιστεύουμε στον διάλογο για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Ιδιαίτερα τώρα που η τουρκική προκλητικότητα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Πρέπει να καταλάβουν καλά όλοι ότι, εάν οι Τούρκοι περάσουν από τα λόγια στις πράξεις, θα απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά».

Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση αυτή την αποφασιστικότητα να την εκπέμπει.

Σημείωσε επίσης ότι «τα εθνικά μας δίκαια είναι αδιαπραγμάτευτα. Γι’ αυτό επιμένω στην ανάγκη ενός αρραγούς μετώπου στο εσωτερικό. Ένα ισχυρό μήνυμα όχι μόνο για το εσωτερικό της χώρας, αλλά και για όλους τους συμμάχους και εταίρους μας ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει αναθεωρητικό σχέδιο για τις συνθήκες και θέλει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα παράνομα σχέδιά της στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Θέλει τα χέρια του λυμένα

Άφησε ωστόσο αιχμές κατά της κυβέρνησης για «λανθασμένους χειρισμούς, ατυχείς διατυπώσεις, παλινωδίες και τριβές μεταξύ Άμυνας και Εξωτερικών» επαναφέροντας την πρότασή της για την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

«Είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να κινηθεί στην κατεύθυνση της συνεννόησης και της σύγκλισης» είπε η κα Γεννηματά και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την μέχρι στιγμής άρνησή του να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

«Στην ουσία δεν θέλει να δεσμευθεί ο κ. Πρωθυπουργός σε κόκκινες γραμμές. Θέλει να έχει δήθεν τα χέρια του λυμένα. Κανένας όμως δεν του έδωσε λευκή επιταγή. Αυτή η τακτική της δήθεν ευελιξίας, μπορεί να εξυπηρετεί τη στάση του καλού παιδιού» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Μύθος ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μας προστατεύουν

«Υποκρισία και ανοιχτή κοροϊδία απέναντι στον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς», χαρακτήρισε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς «την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ λένε ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι παράνομο, στηρίζουν την κυβέρνηση Σάρατζ που το υπέγραψε».

Ο Θ. Παφίλης, τόνισε ότι «ο μύθος που καλλιεργούν όλα τα άλλα κόμματα ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μας προστατεύουν, έχει καταρρεύσει. Η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της με σχέδιο γενικότερο για την αναβάθμιση της θέσης της αστικής της τάξης, προχωράει σε πράξεις και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να κρατήσουν στο «δυτικό στρατόπεδο» και στο ΝΑΤΟ την Τουρκία γιατί είναι σημαντική δύναμη και δεν μπορούν να υλοποιηθούν τα σχέδιά τους αν η Τουρκία είναι εκτός».

«Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις με διαγωνισμό ποιος είναι πιο φιλοαμερικάνος και ποιος φιλοευρωπαίος συμμετέχουν σε αυτά τα σχέδια και εισπράττουμε ως χώρα τον μεγάλο ανταγωνισμό -από τη μια μεριά ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και από την άλλη Ρωσία και για τα Βαλκάνια η Κίνα- για το ποιος θα κυριαρχήσει στην περιοχή» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο παίζει και η Τουρκία η οποία αν δεν είχε τη στήριξη, πέρα από φραστικές δηλώσεις που είναι κοροϊδία, χωρών της ΕΕ και της ίδιας της ΕΕ και των ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε να τα κάνει όλα αυτά», είπε ο κ. Παφίλης.