Εστιαση: Ανοιξαν και οι κλειστοί χώροι σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια
Με κανόνες και μέτρα προστασίας έγινε η επανεκκίνηση της εστίασης με την επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων.
Τους πρώτους πελάτες μετά από σχεδόν τρεις μήνες υποδέχθηκαν το Σάββατο τα εστιατόρια των ξενοδοχείων καθώς και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους.
Με κανόνες και μέτρα προστασίας έγινε η επανεκκίνηση της εστίασης με την επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων.
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, επιστρέφουν στην εργασία τους 89.000 εργαζόμενοι δηλαδή το 13% των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή και επαναλειτουργούν 63.000 επιχειρήσεις δηλαδή το 24% των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.
Συγκεκριμένα, επιτρέπεται:
– η λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους
– η λειτουργία των εστιατορίων στα ξενοδοχεία
– η παροχή γευμάτων και ποτών από κυλικείο
– η παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις
– οι υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο και
– οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.
Σύμφωνα με το MEGA αρκετά εστιατόρια και μπαρ δεν θα ανοίξουν, όχι γιατί δεν το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους, αλλά γιατί δέχθηκαν τη χαριστική βολή από το τρίμηνο λουκέτο λόγω κοροναϊού εξαντλώντας και τις τελευταίες οικονομικές αντοχές τους.
Οι κανόνες λειτουργίας
Για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που επαναλειτουργούν, ισχύουν τα εξής:
-Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών σύμφωνα με τη σχέση του ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.
-Παραμένει σε ισχύ η διάταξη για τη λειτουργία των υπαιθρίων και ημιυπαιθρίων χώρων.
-Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,90 μ. έως 1,80 μ.
-Όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους/σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα.
-Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.
-Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων.
Για την προσφορά γευμάτων από υπηρεσίες τύπου catering και τη λειτουργία των εστιατορίων θα ισχύουν τα εξής:
– Όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα, προκειμένου να καλύπτει το σύνολο της επιφάνειας των γευμάτων και με άνοιγμα ικανό να πραγματοποιείται με ασφάλεια το σερβίρισμα των καταναλωτών.
– Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.
– Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων π.χ. φρούτα, γλυκά.
Τι ισχύει για τις παραλίες
Νέο πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή και για τις παραλίες. Πιο συγκεκριμένα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία βρίσκονται εντός των παραλιών, εφεξής θα έχουν τη δυνατότητα:
-Πώλησης αλκοόλ
-Αναμετάδοσης μουσικής
-Παρασκευής φαγητού
Ωστόσο, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, προτείνεται η αποφυγή διοργάνωσης εκδηλώσεων, οι οποίες θα μπορούν να προκαλέσουν συνάθροιση κοινού και συνωστισμού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις