«Καμπανάκι» για τις διαδηλώσεις: Σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα επιταχύνουν την εξάπλωση του κοροναϊού
Με αφορμή τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, οι ειδικοί φοβούνται ότι τα χημικά που χρησιμοποιεί η αστυνομία ίσως προκαλέσουν νέα έξαρση των κρουσμάτων του κοροναϊού.
Η χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού θα επιταχύνει την εξάπλωση του κοροναϊού προειδοποιούν γιατροί, νοσηλευτές και λοιμωξιολόγοι, καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Ήδη, η συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων είχε δημιουργήσει ανησυχία για έξαρση των κρουσμάτων από κορονοϊό το προσεχές διάστημα στις ΗΠΑ, τη στιγμή που ήδη η πλειονότητα των θυμάτων είναι έγχρωμοι Αμερικάνοι.
Περίπου 1.300 ειδικοί σε ζητήματα υγείας υπέγραψαν αίτηση με την οποία καλούν την αστυνομία να σταματήσει να χρησιμοποιεί χημικά εναντίον των διαδηλωτών. Οι αστυνομικές δυνάμεις σε πολλές πόλεις έκαναν χρήση χημικών ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων, που υπήρχαν εντάσεις.
Παράλληλα επισημαίνουν ότι «Αν και ο κοροναϊός αποτελεί κίνδυνο, ο ρατσισμός είναι μολυσματική ασθένεια. Είναι μια απειλή για τη δημόσια υγεία, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί το δικαίωμα των ανθρώπων να ακουστούν».
Στο παρελθόν, ειδικοί για ζητήματα δημόσιας υγείας και ακτιβιστές είχαν επισημάνει ότι η χρήση δακρυγόνων μπορούν να έχουν σοβαρές- και πιθανόν θανατηφόρες- συνέπειες, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, όπως άσθμα.
Σε ό,τι αφορά τα δακρυγόνα σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ απαγορεύτηκε η χρήση τους αυτή την περίοδο. Στο Σιάτλ, ο δήμαρχος ανακοίνωσε την Παρασκευή εντολή για παύση της χρήσης τους στις διαδηλώσεις, για 30 ημέρες. Όμως, στη συγκέντρωση του Σαββάτου η αστυνομία έκανε χρήση άλλων χημικών μέσων.
Επίσης, στο Ντένβερ δικαστής διέταξε τον περιορισμό της χρήσης χημικών όπλων από την αστυνομία, εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν νέα στάνταρντ στην πολιτεία για τη διαχείριση πολυπληθών διαμαρτυριών.
Πώς συμβάλλουν στη μετάδοση
Με δεδομένο ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνουν οι άνθρωποι όταν βήχουν, φτερνίζονται, αναπνέουν ή μιλούν, η χρήση δακρυγόνων και άλλων παραγόντων που προκαλούν ερεθισμό και κάνουν τους ανθρώπους να πνίγονται, να βήχουν και να βγάζουν τις μάσκες τους θα βοηθήσουν τον κοροναϊό να εξαπλωθεί, εξηγεί στον Guardian ο δρ. Πίτερ Τσιν-Χονγκ, λοιμωξιολόγος που βοήθησε στη σύνταξη της αίτησης των ειδικών.
Επίσης, τα δακρυγόνα και τα σπρέι πιπεριού προκαλούν την έκκριση δακρύων, σάλιου και βλέννας από τα μάτια και τις μύτες των διαδηλωτών. Έτσι, αυτοί θα αρχίσουν να φωνάζουν, εκτοξεύοντας σταγονίδια από αυτά τα υγρά, τα οποία μπορεί να φέρουν τον κοροναϊό – δίνοντάς τους έτσι «υπερδυνάμεις», για να εξαπλωθούν ακόμη πιο μακριά από τα 1,8 μέτρα», συμπλήρωσε ο λοιμωξιολόγος.
«Ρίχνουν» τις αντιστάσεις του οργανισμού
Πέρα από αυτό όμως, αυτά τα χημικά προκαλούν ερεθισμό στη μύτη, το στόμα και τους πνεύμονες, προκαλώντας φλεγμονή που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ικανότητα του οργανισμού να αντισταθεί στη μόλυνση, τόνισε ακόμη.
Οι ειδικοί ανησυχούν με την ελευθερία με την οποία η αστυνομία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί χημικά ενάντια στους διαδηλωτές. Συνήθως, οι αστυνόμοι χρησιμοποιούν σφαίρες πιπεριού ή αέριο που περιέχει έλαια από πιπεριές τσίλι και προκαλεί δύσπνοια και κάψιμο κατά την αναπνοή.
Οι περισσότερες έρευνες για αυτά τα χημικά ασχολούνται με το πώς επηρεάζουν αξιωματικούς της αστυνομίας και του στρατού – οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νεαροί άνδρες σε εξαιρετική φυσική κατάσταση. Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις συνέπειες των χημικών σε απλούς ανθρώπους, πόσο μάλλον στις ευπαθείς ομάδες.
Αν και τα χημικά αυτά δεν είναι σχεδιασμένα για να προκαλούν τον θάνατο, εντούτοις γίνονται «όπλο» στα χέρια των αστυνόμων που κάνουν υπερχρήση τους, ειδικά σε ανοιχτούς χώρους. Σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι αστυνομικοί να περικυκλώνουν μερίδα διαδηλωτών και να τους ρίχνουν χημικά. Έτσι, όμως, οι άνθρωποι αυτοί εκτέθηκαν σε πολύ μεγαλύτερο ποσότητα αυτών των χημικών και είναι άγνωστο τι συνέπειες έχει αυτό στην υγεία.
Κατά την Αραβική Άνοιξη, οι διαδηλωτές ανέφεραν προβλήματα στους πνεύμονες έπειτα από υψηλή έκθεση σε δακρυγόνα. Μικρού εύρους έρευνες σε Χιλή και Μπαχρέιν έχουν συνδέσει την έκθεση σε δακρυγόνα με αποβολές εμβρύων.
Αν και ακόμη επιστήμονες δεν έχουν μελετήσει το πώς τα δακρυγόνα επηρεάζουν την ικανότητα αυτή του οργανισμού, «είναι ανησυχητικό και εύλογο ότι η έκθεση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στον νέο κοροναϊό», επεσήμανε ο Τσιν- Χονγκ.
Ο κοροναϊός μεταδίδεται πιο εύκολα σε περιορισμένους χώρους, όπως τα κελιά
Μελέτη του 2014 είχε καταλήξει ότι στρατιωτικοί που εκτίθενται σε δακρυγόνα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από ασθένειες του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και η πνευμονία. «Αν σου ρίχνουν δακρυγόνα είναι σαν να καπνίζει κάποιος μέσα στους πνεύμονές σου. Είναι σαν οποιαδήποτε άλλη μόλυνση και μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για ασθένειες του αναπνευστικού», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.
Στην ίδια αίτηση, οι ειδικοί καλούν την αστυνομία να μην βάζει τους διαδηλωτές που συλλαμβάνει σε περιορισμένους χώρους, όπως κελιά και οχήματα, όπου υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού.
Επίσης, η αντιπαλότητα διαδηλωτών – αστυνομίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους υγειονομικούς που προσπαθούν να ιχνηλατήσουν την πορεία του κοροναϊού. «Μετά από αυτές τις διαδηλώσεις, οι άνθρωποι ίσως δεν θα θέλουν να αποκαλύψουν τα ονόματα άλλων διαδηλωτών που ήταν μαζί τους σε κάποια πορεία, υπό τον φόβο της σύλληψης», εξηγεί ο Τσιν – Χονγκ.
Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί συντάσσονται κατά του ρατσισμού και καλούν τις αρχές να «μην διαλύουν τις διαμαρτυρίες υπό το πρόσχημα της διατήρησης της δημόσιας υγείας».
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας – Τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα
- Πολάκης: Από Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά αντεπίθεση – Πιστεύω θα είμαι πρόεδρος
- Ηνωμένο Βασίλειο: Τρεις νεκροί από την καταιγίδα «Μπερτ» στο Ηνωμένο Βασίλειο – Χωρίς ρεύμα χιλιάδες σπίτια
- Κίρα Νάιτλι: Ντρεπόμουν να παραδεχτώ ότι αντιμετώπιζα διατροφική διαταραχή
- Το ποδόσφαιρο της επόμενης ημέρας, το ντου του Καρυπίδη στους διαιτητές και η δουλειά των θεσμών
- Φαραντούρης: «Η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι άπιαστο όνειρο»