Προκλήσεων συνέχεια από την Τουρκία: Τέλη του 2020 στα ανοιχτά της Λιβύης το γεωτρύπανο «Κανουνί»
Τις προκλήσεις τόσο σε στεριά, όσο και σε θάλασσα συνεχίζει η Τουρκία, η οποία μετά την πρόθεση να διεξάγει έρευνες σε οικόπεδα που συνδέονται με το τουρκολυβικό μνημόνιο, προαναγγέλλει την αποστολή ακόμα ενός ερευνητικού πλοίου στα ανοιχτά της Λιβύης και της Κρήτης
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Τις προκλήσεις τόσο σε στεριά, όσο και σε θάλασσα συνεχίζει η Τουρκία, η οποία μετά την πρόθεση να διεξάγει έρευνες σε οικόπεδα που συνδέονται με το τουρκολυβικό μνημόνιο, προαναγγέλλει την αποστολή ακόμα ενός ερευνητικού πλοίου στα ανοιχτά της Λιβύης και της Κρήτης.
Συγκεκριμένα, όπως γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah το «Κανουνί» –που απέκτησε πρόσφατα η Τουρκία– θα μεταβεί ανοικτά της Λιβύης αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή του στο λιμάνι της Μερσίνας.
Μάλιστα προσδιορίζει την ημερομηνία περίπου στα τέλη του 2020.
«Μετά την ολοκλήρωση των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε μια έκταση 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των δισδιάστατων σε μια έκταση 52.0000 τ. χλμ. στην ανατολική Μεσόγειο από τα ερευνητικά σκάφη Οruc Reis και Barbaros καθώς και το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz η Τουρκία θα στείλει το νέο πλωτό γεωτρύπανο «Κανουνί» [στα ελληνικά σημαίνει «Νομοθέτης»] στη Λιβύη», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σημειώνει δε ότι είναι σε εξέλιξη στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας η συντήρηση και αναβάθμιση του τρίτου πλωτού γεωτρύπανου που παρέλαβε η Άγκυρα από τη Βρετανία κι ότι η Τουρκία «δεν υποχωρεί αναφορικά με τα διεθνή της δικαιώματα και συνεχίζει τις δραστηριότητές στην ανατολική Μεσόγειο προχωρώντας στα ανάλογα στρατηγικά βήματα».
Η Sabah αναφέρει ακόμη ότι η Άγκυρα μελετά το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει από τα κατεχόμενα στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη αποθέματα υδρογονανθράκων από τα κατεχόμενα της Κύπρου.
«Φιτίλι» στην Αν. Μεσόγειο από Ερντογάν και Σάρατζ
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ αλ-Σάρατζ κατέληξαν σε συμφωνία για ανάπτυξη νέας θαλάσσιας συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο Ερντογάν δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον Σάρατζ, στα πλαίσια του τουρκολιβυκού συμφώνου, με σκοπό την εξόρυξη του υπόγειου πλούτου που υπάρχει να γίνει συνεργασία για έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που ανήκουν στη Λιβύη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό για ποιες περιοχές συμφώνησαν, οπότε παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για περιοχές που «ενοχλούν» την Ελλάδα ή όχι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις