Ιταλία: Η «καλή» Μέρκελ, ο «κακός» Κουρτς
Δεν πάει πολύ καιρός που οι σχέσεις Ιταλίας-Γερμανίας ήταν στο ναδίρ. Η αποδοχή αμοιβαιοποίησης του χρέους από το Βερολίνο μέσω του κοινοτικού προυπολογισμού άλλαξε άρδην το κλίμα. Τώρα κακός είναι ο Σεμπάστιαν Κουρτς
Στην Άγκελα Μέρκελ αρέσει πολύ να ξεκουράζεται στην Ιταλία. Το καλοκαίρι περνά πολλές ημέρες στο νότιο Τιρόλο, το Πάσχα προτιμά να επισκέπτεται το νησί Ίσκια. Φέτος ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος λόγω της πανδημίας θα κάνει διακοπές στη Γερμανία.
Αλλά οι Ιταλοί δεν το παίρνουν στραβά. Αυτή την εποχή το γόητρό της στη χώρα και πάλι ανέβηκε. Πριν από δύο μήνες η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική.
Οι Γερμανοί με τη συμπεριφορά τους δεν έδειχναν αλληλεγγύη απέναντι στους Ιταλούς, ήθελαν να αποφασίζουν για όλα, ήταν το άσχημο πρόσωπο της Ευρώπης. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες στο απόγειο της κορονακρίσης κατέβηκαν στο ναδίρ, εικόνες από το ιστορικό παρελθόν σκίαζαν τον πολιτικό διάλογο.
Αντιγερμανικό μένος
Ξαφνικά όμως τα πράγματα άλλαξαν. Ξαφνικά η Μέρκελ έγινε «καλή» και οι Γερμανοί καλοδεχούμενοι στην Ιταλία. Η θερινή σεζόν ξεκινά και ένα μεγάλο τμήμα γερμανών τουριστών επιλέγει την Ιταλία. Στο Βερολίνο τις προάλλες ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο παρουσίασε μια χώρα ασφαλή ως τουριστικό προορισμό. Το μήνυμα ελήφθη και ο γερμανός ομόλογός του Χάικο Μάας έκανε λόγο για τη χαρά των συμπατριωτών του να ταξιδέψουν στην Ιταλία. Βέβαια, πριν από μερικές εβδομάδες η ιταλική κυβέρνηση δεν μιλούσε θετικά για το Βερολίνο.
Όταν τα νοσοκομεία στη Λομβαρδία βρίσκονταν λίγο πριν την κατάρρευση λόγω των πολλών κρουσμάτων ασθενών με κοροναϊό, καταγράφηκε πολύ αρνητικά το ότι η Γερμανία σταμάτησε τις εξαγωγές υλικού, όπως προστατευτικές μάσκες και ειδικά γυαλιά και ρούχα.
Το κατηγορηματικό «όχι» του Βερολίνου στην αμοιβαιοποίηση του χρέους με τα λεγόμενα «κορονο-ομόλογα» έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στο αντιγερμανικό μένος. Το ότι η γερμανική κυβέρνηση δέχθηκε βαριά ασθενείς Covid-19 για περίθαλψη στη Γερμανία, καταγράφηκε ελάχιστα από την ιταλική κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση τον Μάιο η εμπιστοσύνη των Ιταλών στη Γερμανία έπεσε στο 26%, μόλις τον Ιανουάριο του 2019 ήταν στο 42%. Τώρα όμως είναι αλλιώς. «Η Μέρκελ και το θαύμα μιας Γερμανίας που ξαφνικά έγινε καλή» έγραφε τελευταία η Il Foglio. Τι συνέβη;
Κλειστά τα αυστριακά σύνορα με Ιταλία
Η αποφασιστική καμπή έγινε με το γερμανογαλλικό ταμείο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για πρώτη φορά το Βερολίνο δέχθηκε μαζικό δανεισμό μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού. Μέρκελ και Μακρόν συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης ύψους 500 δις ευρώ, που αναμένεται να ωφελήσει χώρες σε δημοσιονομική κρίση, όπως η Ιταλία.
Από τότε έπεσαν οι τόνοι και οι δύο χώρες συνδέθηκαν οικονομικά ακόμη πιο στενά. Στο μεταξύ η πρώην κακή Μέρκελ έδωσε τη θέση της στον κακό Κουρτς, τον καγκελάριο της Αυστρίας. Η αιτία είναι ότι η χώρα του δεν έχει ανοίξει τα σύνορά της προς την Ιταλία. Γερμανοί τουρίστες για να πάνε και να έρθουν από την Ιταλία επιτρέπεται να περάσουν από την Αυστρία. Οι Ιταλοί όμως δεν επιτρέπεται να κάνουν διακοπές στην Αυστρία . Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουτζέπε Κόντε έκανε λόγο για διακριτική μεταχείριση.
Για πολλούς εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού η πολιτική διαμάχη δεν είναι και τόσο αποφασιστικής σημασίας για τη σεζόν. Θέλουν περισσότερο να εμφανίσουν μια εικόνα της Ιταλίας, που δεν είναι μολυσμένη απ’ άκρου εις άκρον από τον κοροναϊό. «Εδώ στη λίμνη Γκάρντα δεν υπήρξε ποτέ κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» λέει στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Πάολο Αρτέλιο, πρόεδρος του τουριστικού κονσόρτσιουμ Lago di Garda Veneto. «Και οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι εδώ είναι καλοδεχούμενοι σαν συγγενείς μας».
Ανέτε Ρόιτερ/dpa
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
- Exit polls: 7 στους 10 ανησυχούν για την βία μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
- Εκλογές ΗΠΑ: Τα ρεκόρ, τα προβληματικά μηχανήματα και η χειροκίνητη καταμέτρηση σε 4 πολιτείες-κλειδιά
- ΣΥΡΙΖΑ: Μπάχαλο στην Επιτροπή Νομιμοποίησης – Στα «μαχαίρια» οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές
- Ο Τραμπ ξεσπά σε δημοσιογράφο όταν τον ρωτά για τις αμβλώσεις
- Εκλογές ΗΠΑ: Το πρώτο exit poll δείχνει νικήτρια τη Χάρις – Παραμένει θρίλερ
- Γιατί ο Τραμπ μπορεί να ψηφίσει παρόλο που είναι «καταδικασμένος εγκληματίας» ;