«Καμπανάκι» Βατόπουλου: Ένας ασυμπτωματικός σε κλαμπ μπορεί να κολλήσει 400 άτομα
Μπορεί η χώρα να βρίσκεται στην τελική φάση της άρσης των μέτρων για τον κοροναϊό και η ζωή μας να έχει επιστρέψει σε μια ιδιάζουσα κανονικότητα, ωστόσο ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή
Μπορεί η χώρα να βρίσκεται στην τελική φάση της άρσης των μέτρων για τον κοροναϊό και η ζωή μας να έχει επιστρέψει σε μια ιδιάζουσα κανονικότητα, ωστόσο ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι εικόνες συνωστισμού στα μπαρ ανά την Ελλάδα προκαλούν έντονο προβληματισμό για μια εκ νέου έξαρση κρουσμάτων του φονικού ιού στη χώρα μας.
Μάλιστα, με τους επιστήμονες να θεωρούν δεδομένο ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας, ο καθένας από αυτούς δεν σταματούν να τονίζουν πως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η αποφυγή συνωστισμού αποτελούν το Α και το Ω ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Μάλιστα, το μέγεθος του κινδύνου εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή τόσο το περιστατικό με τον συνωστισμό στο beach bar της Μυκόνου, όσο και άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν δει ακόμα το φως της δημοσιότητας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο ένας ασυμπτωματικός φορέας του κοροναϊού μπορεί να κολλήσει ακόμα και 400 άτομα σε ένα κλαμπ.
Δείτε επίσης: Ο συνωστισμός σε μπαρ τρομάζει τους επιστήμονες – Φόβοι για υπερμετάδοση του κοροναϊού
«Να καταλάβουμε όλοι ότι ο κοροναϊός είναι εδώ»
Μιλώντας στο Open ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί ο καθένας μας το πρόβλημα στις σωστές διαστάσεις του, να το ενστερνιστεί και να το εφαρμόσει με τη θέλησή του. Επίσης είναι θεμελιώδες να καταλάβουμε όλοι μας πως ο κοροναϊός είναι εδώ, η επιδημία είναι σε πλήρη έξαρση, τα σύνορα θα ανοίξουν, άρα ο καθένας μας πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει. Η Ελλάδα δεν μπορεί ναι είναι απομονωμένη, δεχόμαστε τον κίνδυνο να ανοίξουμε τα σύνορά μας, χρειάζεται, όμως, πλήρης έλεγχος, αλλά δεν ξέρω ποια δυνατότητα υπάρχει ώστε να γίνουν μαζικά τεστ» υπογράμμισε ο ίδιος.
Αμέσως μετά, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, απάντησε στην ερώτηση «σε έναν χώρο με 400 άτομα, σε ένα κλαμπ, για ποιες συνέπειες μπορούμε να μιλάμε λόγω του συγχρωτισμού;»
«Μπορεί να κολλήσει και τους 400, ακόμα κι αν είναι ασυμπτωματικός, ακόμα και αν το ιικό φορτίο του είναι πολύ μικρό. Αν μιλάει, βήχει, γελάει, με άλλους γύρω του, μπορεί να κολλήσει πολύ κόσμο. Και σε ένα μπαρ δεν πάμε για να απομονωθούμε, δεν πάμε στη γωνία σαν τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, να πάμε να κάτσουμε σε μια γωνία του μπαρ. Εκεί πας για να μιλήσεις, να κοινωνικοποιηθείς. Δηλαδή, υπάρχει μια αντίθεση. Λέμε να ανοίξουν τα μπαρ, αλλά αυτό πρέπει να το σεβαστούμε» κατέληξε.
- Οι Radiohead στο μουσείο: Νέα έκθεση αποκαλύπτει την άλλη πλευρά του Τομ Γιορκ
- Νέα καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό με τον Ελ Κααμπί
- Ραγκούσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται rebranding
- ΟΟΣΑ: Ξεζουμίζει τα νοικοκυριά η έμμεση φορολόγηση – Πρωταθλητές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης
- Μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού με Ελ Κααμπί
- Πως ο αμερικανικός στρατός έχασε ένα πολεμικό παιχνίδι των 250 εκατ. δολαρίων σε λίγα λεπτά