Διπλωματική αντεπίθεση «ασπίδα» στις τουρκικές προκλήσεις – Στην Αθήνα ο Ντι Μάιο για καθορισμό ΑΟΖ
Η Αθήνα προετοιμάζει εδώ και αρκετό διάστημα αυτή τη συνάντηση προκειμένου να υπάρξουν θετικές εξελίξεις επί του θέματος, αφενός που θα αναβαθμίσουν την επιρροή της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα και αφετέρου θα φέρουν σε δύσκολη θέση την Τουρκία
Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε μια κρίσιμης σημασίας χρονική περίοδο όπου η Τουρκία μεθοδευμένα και με μακροχρόνιο σχεδιασμό απειλεί τη χώρα μας σε πολλά μέτωπα. Από τον Έβρο και το Αιγαίο, μέχρι τη Μεσόγειο δίπλα στα νησιά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης.
Η συνάντηση του επικεφαλής της ιταλικής διπλμωματίας με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Ιόνιο. Μία υπόθεση που ουσιαστικά εκκρεμεί από το 1977 και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει άμεσα στέλνοντας έμμεσο, πλην όμως αποφασιστικό, μήνυμα στην τουρκική πλευρά.
Η Αθήνα προετοιμάζει εδώ και αρκετό διάστημα αυτή τη συνάντηση προκειμένου να υπάρξουν θετικές εξελίξεις επί του θέματος, αφενός που θα αναβαθμίσουν την επιρροή της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα και αφετέρου θα φέρουν σε δύσκολη θέση την Τουρκία. Τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών επεξεργάζονται σχέδια για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, με το «καλό σενάριο» να περιλαμβάνει άμεση συμφωνία και το «κακό» μακροχρόνιες διαβουλεύσεις προς επίτευξή της.
Οι προσδοκίες που υπάρχουν για τη συνάντηση μπορούν να αποτυπωθούν και στο άμεσο τηλεφώνημα, την περασμένη Δευτέρα, του κ. Δένδια προς τον ιταλό ομόλογό του σε μια προσπάθεια να απαλύνει την οργή του, μετά την ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού της λίστας των 29 χωρών από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται επισήμως αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο – ένας κατάλογος που δεν περιελάμβανε την Ιταλία και υπονόμευσε εμμέσως τις διμερείς σχέσεις και τις συνομιλίες για τον καθορισμό της ΑΟΖ.
Παράλληλα, στο διπλωματικό μαραθώνιο που έχει επιδοθεί η Αθήνα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί σε περίπτωση που η γειτονική χώρα αμφισβητήσει τα χερσαία, εναέρια ή θαλάσσια σύνορά της, περιλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις για τη χάραξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο, καθώς και οι παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όσο η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της απέναντι στην Ελλάδα τόσο και η ελληνική πλευρά θα κλιμακώνει τη στρατηγική και τη ρητορική της. Προς τούτο δεν θεωρείται τυχαία η δήλωση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει ακόμη και στρατιωτική δράση, εάν χρειαστεί. Η στάση αυτή αποτυπώνει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς έναντι των όσων κάνει η Τουρκία.
Αθήνα και Κύπρος «μπλόκαραν» τα σχέδια στον ΟΗΕ
Ενώ πάντως η Αγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις και ετοιμάζεται για έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Αθήνα μετά και τη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως των αιτήσεων της τουρκικής ΤΡΑΟ, προχώρησε και σε επιστολή προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία γνωστοποιεί την πρόθεσή της να «σπάσει» τη σιωπηλή αποδοχή του Βολκάν Μποζκίρ, ως προέδρου του Σώματος.
Μία κίνηση υψηλής διπλωματικής σημασίας, στην οποία η Αθήνα είχε συμμάχους την Κύπρο και την Αρμενία, που αιτήθηκαν το ίδιο με στόχο να αποτραπεί η ομόφωνη εκλογή του τούρκου διπλωμάτη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανθυποψήφιος και να καταγραφούν οι αρνητικές ψήφοι.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως «η Τουρκία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή της παραβιάζοντας συστηματικά τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των καθεστώτων κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της για περιφερειακή κυριαρχία».
Πέτσας: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας
Την ίδια στιγμή, τη θέση ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να προχωρήσει σε κλιμάκωση μέσα στο καλοκαίρι.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ και ερωτηθείς για την αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση που η Τουρκία όντως προχωρήσει τα σχέδια για γεωτρήσεις με βάση τους τουρκολυβικούς χάρτες, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι η στάση της Αθήνας είναι ψύχραιμη.
«Λέμε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με τον τόνο που πρέπει, με την αποφασιστικότητα που δείξαμε και στο πρόσφατο παρελθόν. Και το μήνυμα φτάνει εκεί που πρέπει να φτάσει» ανέφερε ο κ. Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως από το Μάρτιο υπάρχει κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας σε ορισμένα πεδία και αποκλιμάκωση σε κάποια άλλα.
Τουρκικές προκλήσεις και του Αγ. Πνεύματος
Σε αυτά πάντως δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται οι τουρκικές προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο, όπου ακόμη και ανήμερα του Αγίου Πνεύματος η Αγκυρα επιχείρησε να κάνει επίδειξη ισχύος, προχωρώντας σε 37 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι παραβιάσεις έγιναν στο βορειανατολικό, κεντρικό και νοτιανατολικό Αιγαίο από τρία τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235, ένα ελικόπτερο και δύο F-16.
Οι 35 από τις παραβιάσεις έγιναν από τα CN-235 και οι δύο από τα μαχητικά.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Τσελίκ: Τα σχόλια Παναγιωτόπουλου μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ
Παράλληλα, για σχόλια τα οποία «μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ» στην Ελλάδα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, απαντώντας σε δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος σημείωνε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη σε περίπτωση που εξωθηθεί σε στρατιωτική εμπλοκή με την Άγκυρα.
«Αυτά τα κακόγουστα αστεία θα γυρίσουν μπούμερανγκ» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται ο αρχηγός του τουρκικού κράτους και το οποίο, μαζί με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ελέγχει υπό το εκλογικό μπλοκ «Λαϊκή Συμμαχία», την πλειοψηφία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
«Η ισχύς του τουρκικού στρατού είναι αναμφισβήτητη» σημείωσε ο εκπρόσωπος του AKP, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις