Ρωσικό δημοσίευμα : Σε πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας ποιον θα υποστηρίξει η Ρωσία
Φιλοκυβερνητική ρωσική εφημερίδα αναλύει την πιθανή έκβαση ενός γενικευμένου πολέμου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και εξετάζει τις συμμαχίες που ενδεχομένως προκύψουν στη νέα διάταξη δυνάμεων.
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ανατριχιαστική δολοφονία - Πατέρας αποκεφαλίζει τον ενός έτους γιό του
- Δραματική η κατάσταση στη Γάζα - Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, καταγγέλλει η UNRWA
- Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους, λέει ο Μπένι Γκαντζ
Στην παλαιά ιστορική εχθρότητα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων έχει αναφανεί μια νέα εξέλιξη, ξεκινά το άρθρο της η φιλοκυβερνητική ρωσική εφημερίδα VZGLYAD.
Και συνεχίζει: Η Αθήνα απείλησε την Αγκυρα με επίθεση εάν οι Τούρκοι πραγματοποιήσουν γεώτρηση για πετρέλαιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σχέδια για μια τέτοια ενέργεια έχουν ήδη ανακοινωθεί από την Τουρκία.
«Στο χείλος του πολέμου… »
Παρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και οι δύο χώρες ισορροπούν πάντα στο χείλος του πολέμου. Αν σκεφθεί κανείς ότι ξεσπάει πραγματικά, ποια χώρα έχει πιθανότητα να κερδίσει;
Ο έλληνας υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να έρθει σε ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία για να προστατεύσει την κυριαρχία της. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Αμυνας σημειώνει αύξηση του αριθμού των τουρκικών προκλήσεων και, σε τέτοιο πλαίσιο, η Αθήνα είναι έτοιμη για οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης.
Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (φωτογραφία Eurokinissi)
«Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει μια τέτοια συμπεριφορά από την Τουρκία, η οποία γενικά έχει την τάση επιθετικότητας, είναι αφενός να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά της όπλα και αφετέρου να αυξήσει την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός.
Σε διευκρινιστική ερώτηση, εάν είναι η Ελλάδα έτοιμη για στρατιωτική σύγκρουση ως λύση, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε: «Φυσικά!».
Ωστόσο, πρόσθεσε: «Δεν το θέλουμε αυτό, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
«Η αφορμή της νέας διαμάχης»
Η αφορμή της νέας διαμάχης προέκυψε πριν λίγες ημέρες στην Αγκυρα.
Η Turkish Petroleum, κρατική εταιρεία πετρελαίου, δημοσίευσε αιτήσεις για άδεια έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε περιοχές της Μεσογείου που είναι σαφώς παρακείμενες στα ελληνικά νησιά.
Στην Αθήνα λένε: σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι υφαλοκρηπίδες τους βρίσκονται στην κατοχή της Ελλάδας.
Αλλά η Αγκυρα αποδεικνύει την ετοιμότητά της να αμφισβητήσει αυτά τα νερά τόσο de jure όσο και de facto, απειλώντας να ξεκινήσει την παραγωγή πετρελαίου σε αυτές.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία για προσπάθεια καταστρατήγησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Ο τούρκος πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Την Τετάρτη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τις «τουρκικές προκλήσεις».
Προειδοποίησε ότι πιθανή κλιμάκωση δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική κρίση, αλλά σε κρίση μεταξύ Τουρκίας και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Ωρολογιακή βόμβα»
Ο πολιτικός επιστήμονας Στανισλάβ Τκατσένκο, σε συνομιλία με την εφημερίδα VZGLYAD, χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας «ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του ΝΑΤΟ».
«Και οι δύο χώρες έχουν μακρά περίπλοκη ιστορία και παραμένουν πολλά άλυτα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εδαφικών.
»Τα δύο έθνη έχουν επανειλημμένα διαφωνήσει για τον έλεγχο των Βαλκανίων και των νησιών του Αιγαίου.
»Οι διαφορές γύρω από τη βόρεια Κύπρο δεν σταματούν. Στην Τουρκία, υπάρχει ένα μουσείο μίσους για τους Ελληνες και στην Ελλάδα υπάρχουν μνημεία για τα θύματα του αγώνα ενάντια στους Τούρκους.
»Ωστόσο, τα τελευταία 70 χρόνια, τα μέρη έχουν επιλύσει διαφορές εντός πολιτισμένου πλαισίου », πιστεύει ο Τκατσένκο.
«Ο ταραχοποιός»
Ο κύριος «ταραχοποιός» σε αυτήν την κατάσταση, χωρίς αμφιβολία, είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας.
«Ο Ερντογάν προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας στον κόσμο και στην περιοχή, και ένα από τα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η προσπάθεια να διεκδικήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα», εξηγεί.
Η κοινή ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν εμπόδισε τις χώρες να συγκρουστούν μεταξύ τους πολλές φορές. Η τελευταία ήταν το 1974 και οφειλόταν σε εμφύλιες συγκρούσεις στην Κύπρο, όπου πριν από αυτές ζούσαν ειρηνικά Τούρκοι και Ελληνες.
Στη συνέχεια, έγινε εισβολή τουρκικών δυνάμεων στο νησί, οι οποίες παραμένουν εκεί. Οι Ελληνοκύπριοι στράφηκαν αμέσως στην Αθήνα, η οποία τους στήριξε.
Εκτοτε, οι διαμάχες μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν τέλος και η ηγεσία του ΝΑΤΟ κάθε φορά πρέπει να παρεμβαίνει σε αυτές ως μεσολαβητής.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η κατάσταση οξύνθηκε πάλι, όταν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες προσπάθησαν να διεισδύσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, μερικοί από τους οποίους ήταν οπλισμένοι.
Επιπλέον, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν ό, τι μπορούσαν για να βοηθήσουν τους παράνομους να επιτεθούν στα ελληνικά σύνορα, για την προστασία των οποίων η Αθήνα αναγκάστηκε να θέσει τον στρατό σε αυξημένη ετοιμότητα μάχης.
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους παρατηρητές, φέτος οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας ήταν οι χειρότερες μετά τη σύγκρουση στην Κύπρο.
Οι δυνατότητες της Τουρκίας
Σε αυτό το πλαίσιο, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πραγματοποίησαν συγκριτική ανάλυση των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, με την υπόθεση ότι βάσει της απειλής του υπουργού Παναγιωτοπούλου, τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ πράγματι θα μπουν σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.
«Ο τουρκικός στρατός στο μπλοκ του ΝΑΤΟ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος – 510 χιλιάδες στρατιώτες. Δεν είναι τυχαίο ότι παλιότερα είχε τοποθετηθεί στα νότια σύνορα της ΕΣΣΔ.
»Αυτός ο στρατός ήταν πάντα προετοιμασμένος για συγκρούσεις, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για σύγκρουση με την ΕΣΣΔ, κατόπιν σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή », δήλωσε στην Βίζγκλιαντ ο συντάκτης του περιοδικού «Арсенал Отечества» Αλεξέι Λεονκόφ.
Η πρόσφατη επιτυχημένη στρατιωτική εμπειρία που αποκτήθηκε στη Λιβύη και τη Συρία είναι στα υπέρ του τουρκικού στρατού.
«Παρά κάποιες απώλειες, η Τουρκία επιτυγχάνει αποτελέσματα», υπενθύμισε ο ειδικός.
Οι δυνατότητες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, δεν έχει συμμετάσχει σε πολέμους εδώ και πολύ καιρό. Στην κατάταξη των ευρωπαϊκών στρατών, η Ελλάδα παίρνει μόνο τη δέκατη θέση και η Τουρκία την τρίτη μετά τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο ελληνικός στρατός έχει 160 χιλιάδες άτομα, και ο στρατιωτικός προϋπολογισμός είναι μισός από αυτόν της Τουρκίας και ανέρχεται σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο αριθμός των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης είναι περίπου τέσσερις χιλιάδες και 390 μονάδες αεροσκαφών.
«Η Τουρκία διαθέτει 8.6 χιλιάδες θωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των τανκς, και 470 αεροσκάφη.
»Η Τουρκία ξεπερνά τον γείτονα της και στον αριθμό των πολεμικών πλοίων. Η Ελλάδα σώζεται μόνο από το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Σε μια σύγκρουση μεταξύ τους, πιθανότατα δεν θα επιβιώσει μόνη της », πιστεύει ο Λεονκόφ.
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία
Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων, Κωνσταντίν Σίβκοφ, προσθέτει:
«Αν και η τουρκική πολεμική αεροπορία είναι ανώτερη από την ελληνική σε αριθμούς, από την άποψη του τεχνικού εξοπλισμού είναι σχεδόν πανομοιότυπες, καθώς και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν αμερικανικά αεροσκάφη F-16.
»Ο τουρκικός στόλος είναι αρκετά ισχυρός και διαθέτει υποβρύχια, πυραυλακάτους, και φρεγάτες.
Ο ελληνικός στόλος είναι σημαντικά ασθενέστερος, έχει τρεις φορές μικρότερο αριθμό υποβρυχίων. Είναι σχεδόν συγκρίσιμη η σύνθεση των πυραυλακάτων, αλλά όσον αφορά τις φρεγάτες, ο τουρκικός στόλος είναι σημαντικά ανώτερος από τον ελληνικό», δήλωσε ο Σίβκοφ στην εφημερίδα Βίζγκλιαντ (VZGLYAD).
Προς όφελος της Τουρκίας είναι η παρουσία του δικού της στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, ιδίως η ικανότητα παραγωγής μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων κρουζ SOM.
«Οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει παραγωγή πυραύλων αέρος-εδάφους και αντιαρματικών όπλων. Επιπλέον, παράγουν drones τα οποία εξοπλίζουν με πυραύλους», τονίζει ο Λεονκόφ.
Πολεμικές παραδόσεις και S-300
Από τον 17ο αιώνα, ο τουρκικός στρατός πολεμά συνεχώς, γι’ αυτό έχει αναπτύξει ορισμένες παραδόσεις.
«Αν και η Ελλάδα διαθέτει ρωσικά συστήματα S-300, το αποτέλεσμα της σύγκρουσης θα είναι αμφίβολο για αυτήν.
»Κύριος δείκτης είναι και ο αριθμός των κατοίκων. 70 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην Τουρκία και 12 εκατομμύρια ζουν στην Ελλάδα. Χάρη σε αυτό το αποθεματικό, οι Τούρκοι μπορούν να καλέσουν περισσότερους ανθρώπους ως εφεδρεία από τους Ελληνες. Επομένως, όλες οι αναλογίες δεν είναι υπέρ του ελληνικού στρατού », πιστεύει ο Λεονκόφ.
Ο Σίβκοφ συμφωνεί ότι σε μια άμεση σύγκρουση οι Τούρκοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν.
(Φωτογραφία Eurokinissi)
«Ωστόσο, τα πράγματα δεν θα φτάσουν ποτέ σε αυτό, εκτός και αν η Τουρκία απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ. Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, η συμμαχία μπορεί να πάρει την πλευρά της Ελλάδας. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να τηρεί την φιλοαμερικανική γραμμή, τότε για να σωθεί η νότια πτέρυγα, οι Αμερικανοί θα την υποστηρίξουν », λέει με σιγουριά ο ειδικός.
«Αλλά ακόμα κι αν το ΝΑΤΟ παραμείνει ξαφνικά στο περιθώριο, τότε σε περίπτωση σύγκρουσης, κάποιος σίγουρα θα μεσολαβήσει υπέρ της Ελλάδας.
«Στη νέα διάταξη δυνάμεων… »
»Μπορεί κανείς να φανταστεί εύκολα την κατάσταση στην οποία η Ρωσία και η Τουρκία θα επιδεινώσουν εκ νέου τις σχέσεις τους.
»Στη νέα διάταξη δυνάμεων που θα προκύψει, η Ρωσία θα μεσολαβήσει υπέρ της Ελλάδας.
»Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να πούμε ότι η Τουρκία έχει κάθε πιθανότητα νίκης.
Η Ελλάδα μπορεί πάντα να βασίζεται σε σοβαρή στρατηγική υποστήριξη διαφόρων κέντρων ισχύος », συνόψισε ο Σίβκοφ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις