Ομόλογο: Προσφορές μαμούθ 16 δισ. ευρώ και επιτόκιο 1,55% για το ελληνικό 10ετές
Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την ομολογιακή έκδοση, με την Αθήνα να αντλεί τελικά 3 δισ. ευρώ. Με τις προσφορές - μαμούθ των επενδυτών να πλησιάζουν τα 16 δισ. ευρώ, το επιτόκιο μειώθηκε στο 1,55%.
Με προσφορές άνω των 15,75 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά περισσότερες από 6 φορές.
Το επιτόκιο της έκδοσης, λήξεως στις 16 Ιουνίου του 2030, αποκλιμακώθηκε λόγω της ιδιαίτερα υψηλής προσφοράς για να διαμορφωθεί τελικώς στο 1,55% (Mid Swaps + 160 μονάδες βάσης).
Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί και αρχική τιμή-στόχος είχε δοθεί το επιτόκιο mid swap συν 170-175 μονάδες βάσης, δηλαδή ένα επιτόκιο στην περιοχή του 1,65-1,7%.
Σημειώνεται πως οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν ο στόχος του Δημοσίου να είναι η άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊου, καθώς μετά τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ωστόσο, η Αθήνα θα αντλήσει τελικώς ένα ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ένας από τους επικεφαλής διαχειριστές στο Reuters.
Με δύναμη από την ΕΚΤ
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν κατά περίπου 10 μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι αυξάνει το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 τρισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ είχε αγοράσει έως το τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ.
Αυτό ακριβώς το θετικό κλίμα θέλησε να εκμεταλλευτεί και το οικονομικό επιτελείο με τον υπουργό Οικονομικών να προαναγγέλλει την νέα έκδοση πριν από λίγες ημέρες προσθέτοντας ότι τα ποσά αυτά που δανείζεται το κράτος χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Λόγω δεν της αυξημένης ζήτησης που έχουν δημιουργήσει οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προέβλεψε τις σημαντικές προσφορές από τους επενδυτές.
Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος νωρίτερα στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου, είπε μεταξύ άλλων πως «σήμερα, η Ελληνική Δημοκρατία προχωράει στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Προσδοκούμε σημαντική υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού και χαμηλό επιτόκιο», υπογραμμίζοντας πως «είναι η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές, που γίνεται από τις αρχές του χρόνου.
Συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους
H Ελλάδα έχει αντλήσει συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, με εκδόσεις 15ετούς και 7ετούς ομολόγου.
Ειδικότερα, είχαν προηγηθεί:
– Η έκδοση του 15ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 1,9%, τον Ιανουάριο. Μια έκδοση που καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι το 2035, πέραν δηλαδή της περιόδου που η βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους καλύπτεται από τις αποφάσεις του Eurogroup.
– Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 2%, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας τον Απρίλιο.
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη και αυτό είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων».
- Νέα Αριστερά: Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης γραμματέας της ΚΕ του κόμματος
- Λίαμ Πέιν: Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η σύντροφός του μετά τις νέες αποκαλύψεις για τον θάνατό του
- Μισθοί: Η πορεία τους και οι προοπτικές για το 2025 – Τροχοπέδη η χαμηλή παραγωγικότητα
- Meteo: Κάτω από -8 βαθμούς η θερμοκρασία το πρωί της Κυριακής
- Τα δεδομένα για το νέο συμβόλαιο του Νίκολα Μιλουτίνοφ (pic)
- Σεισμός: 3,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Λίνδου