Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τροφική δηλητηρίαση : Αποφύγετε οπωσδήποτε αυτά τα λάθη

Τροφική δηλητηρίαση : Αποφύγετε οπωσδήποτε αυτά τα λάθη

Συγκεκριμένα, ερευνητές την Ασφάλεια των Τροφίμων, από την Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (RSPH) της Αγγλίας αποκάλυψαν τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στον χειρισμό και την επεξεργασία των τροφίμων

Αυτά είναι γνωστά, αλλά τώρα, ειδικοί αποκαλύπτουν τους πέντε βασικούς λόγους που οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από τροφική δηλητηρίαση.

Συγκεκριμένα, ερευνητές την Ασφάλεια των Τροφίμων, από την Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (RSPH) της Αγγλίας αποκάλυψαν τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στον χειρισμό και την επεξεργασία των τροφίμων.

Εκτός από το πιο διαδεδομένο και θεραπευτικό λάθος υγιεινής (να μην πλένετε τακτικά και επιμελώς τα χέρια σας) τα άλλα λάθη είναι:

«Φαίνεται εντάξει και μυρίζει καλά»

Ένα συχνό λάθος είναι ότι τα επικίνδυνα παθογόνα στα τρόφιμα πρέπει να είναι ανιχνεύσιμα μέσω όρασης, οσμής ή γεύσης. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα πιο επιβλαβή και ευρέως διαδεδομένα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες (μέχρι και θάνατο) ακόμα και σε ελάχιστες συγκεντρώσεις που δεν επηρεάζουν καθόλου τη γεύση, την εμφάνιση, την μυρωδιά ή την υφή του φαγητού.

Χρησιμοποιείτε το ίδιο σκεύος ή πηρούνι/μαχαίρι/λαβίδες για όλα

Πολλοί διαδίδουν παθογόνους οργανισμούς μέσω του εξοπλισμού στην κουζίνα, όταν μεταχειρίζονται το ωμό κρέας, ή το μαγειρεμένο κρέας ή μερικές φορές ακόμη και τις σαλάτες με τα ίδια όργανα (πηρούνια, μαχαίρια, λαβίδες κλπ).

Το χειρότερο πιθανό λάθος φυσικά είναι να χρησιμοποιείτε το ίδιο πηρούνι για να μεταχειριστείτε τα ωμά πουλερικά (π.χ. κοτόπουλο) και τα υπόλοιπα τρόφιμα στο τραπέζι σας.

Δεν διαχωρίζετε τα ωμά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα

Οι ειδικοί για την ασφάλεια των τροφίμων αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν αναλογίζονται τους αυξημένους κινδύνους για δηλητηρίαση από τρόφιμα που έρχονται (ακόμα και με ελάχιστη) επαφή ωμού κρέατος με έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Το καμπυλοβακτήριο (Campylobacter) βρίσκεται στην εξωτερική συσκευασία του 5,7% των κοτόπουλων σούπερ μάρκετ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διαχωρισμού των τροφίμων από τη στιγμή που μπαίνουν ακόμα και στο καρότσι αγορών.

Το πώς πλένετε το ωμό κοτόπουλο

Το καμπυλοβακτήριο, το οποίο βρίσκεται σχεδόν στο 60% των δειγμάτων κοτόπουλου που εξετάζονται τακτικά από την RSPH, θα σκοτωθεί με το προσεγμένο μαγείρεμα, αλλά θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις επιφάνειες της κουζίνας, όταν επιχειρείτε να το πλύνετε κάτω από τη βρύση.

Κατοικίδια στην κουζίνα

Αυτή είναι μια κοινή πρακτική στις οικιακές κουζίνες. Ακόμη και σε σπίτια όπου τα κατοικίδια ζώα δεν πλησιάζουν τους πάγκους της κουζίνας, μπορεί να εξαπλωθούν πάσης φύσεως παθογόνα. Το καλύτερο είναι να μην μπαίνουν ποτέ τα κατοικίδιά σας μέσα στην κουζίνα.

Πηγή: http://www.express.co.uk

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024