Κένυα : Οι φτωχοί διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας με πρόσχημα τον κοροναϊό
Με πρόσχημα τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, η αστυνομία της χώρας έχει δολοφονήσει ή τραυματίσει σοβαρά δεκάδες πολίτες σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών
Ειρηνική διαδήλωση έλαβε χώρα στην παραγκούπολη Ματάρε του Ναϊρόμπι τη Δευτέρα με τους παρευρισκόμενους να διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία και την αύξηση των εξωδικαστικών δολοφονιών στην πρωτεύουσα της Κένυας.
Η πορεία οργανώθηκε από τρεις οργανώσεις πολιτών της περιοχής ως απάντηση στην αύξηση του αριθμού των αστυνομικών δολοφονιών από τη στιγμή που επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου τον Μάρτιο, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού. Παράλληλα, στόχευε και στην επίδειξη αλληλεγγύης προς τα παγκόσμια κινήματα που διαμαρτύρονται τις τελευταίες εβδομάδες για την αστυνομική βία.
«Η αστυνομία μας σκοτώνει περισσότερο από τον ιό»
Η Ρέιτσελ Γουαντζίκου δήλωσε στον Guardian ότι είχε προσωπικούς λόγους να συμμετέχει στην πορεία. «Ξέρω καλά τι κάνει η Αστυνομία», είπε με δάκρυα στα μάτια. Σύμφωνα με την ίδια, ο σύντροφός της, Άλεξ, δολοφονήθηκε από την Αστυνομία τη νύχτα που εκείνη βρισκόταν στο νοσοκομείο για να γεννήσει το παιδί τους. Ήταν μόλις 19 ετών. Η Γουαντζίκου τονίζει ότι δεν γνωρίζει τις αιτίες που οδήγησαν στη δολοφονία του.
Σημείωσε ότι η Αστυνομία συχνά στοχοποιεί τους νεαρούς άνδρες μετά τη δύση του ηλίου. «Δεν μπορείτε να καταλάβετε την κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Βρισκόμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε εναντίον των αστυνομικών δολοφονιών στο όνομα της προστασίας μας από τον κοροναϊό. Η Αστυνομία μας σκοτώνει πιο συχνά από ό,τι ο ιός», αναφέρει ο Σομπόκουε Νόνκουε, δημιουργός ταινιών, ο φίλος του οποίου σκοτώθηκε επίσης από πυρά αστυνομικών.
Αύξηση της αστυνομικής βίας εν μέσω πανδημίας
Τουλάχιστον 15 άτομα έχουν δολοφονηθεί από την Αστυνομία, ενώ 31 πολίτες έχουν τραυματιστεί από την ημέρα που επιβλήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αστυνομίας (IPOA).
«Οι φτωχοί της Ματάρε είναι αλληλέγγυοι προς τους φτωχούς των ΗΠΑ, προς τους μαύρους των ΗΠΑ. Θέλουμε να ξέρουν ότι πολεμάμε στην ίδια μάχη», δήλωσε στον Guardian η Τζούλιετ Γουαντζίρα, 25 ετών, συνιδρύτρια του Κέντρου Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Ματάρε. Αν και οι παγκόσμιες διαδηλώσεις παίρνουν τοπικό χαρακτήρα με βάση τα εκάστοτε συγκείμενα, η Γουαντζίρα τονίζει ότι εντέλει πρόκειται για τον ίδιο αγώνα. «Είναι μια μάχη των φτωχών. Οι φτωχοί αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες και απογυμνώνονται από την αξιοπρέπειά τους».
«Παράδοση» αστυνομικής βίας
Η αστυνομία της Κένυας έχει ιστορικά ανταγωνιστική σχέση με τους πολίτες. Πριν την πανδημία του κοροναϊού, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατέγραψε οκτώ περιπτώσεις αστυνομικών δολοφονιών σε λιγότερους από δύο μήνες. Πέρσι, το HRW ανέφερε ότι η Αστυνομία δολοφόνησε «δεκάδες» άνδρες και αγόρια σε δύο φτωχές περιοχές του Ναϊρόμπι, «χωρίς προφανείς αιτίες».
Ο συγγραφέας και σχολιαστής Πάτρικ Γκατάρα τονίζει ότι η αστυνομία της χώρας κληρονόμησε τη βίαιη συμπεριφορά από τις βρετανικές δυνάμεις της αποικιοκρατίας, ενώ τίποτα δεν έχει συμβεί για να αλλάξει την κατάσταση στις δεκαετίες που μεσολάβησαν. «Πρόκειται για την ίδια αποικιοκρατική δύναμη. Ποτέ δεν άλλαξε η στάση ή η αποστολή της. Η βία είναι απλώς μια μέθοδος που εντάσσεται στον ευρύτερο τρόπο με τον οποίο το κράτος αντιμετωπίζει τους υπηκόους του. Δεν μας βλέπουν ως πολίτες με δικαιώματα, αλλά ως υποτελείς με υποχρεώσεις».
Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν στάσεις στις τοποθεσίες των δολοφονιών. Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε κοντά στο οικοδομικό τετράγωνο όπου κατοικούσε ο 13χρονος Γιασίν Μόγιο, ο οποίος δολοφονήθηκε από αστυνομικά πυρά ενώ έπαιζε στο μπαλκόνι του, κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας του Μαρτίου.
Στο τέλος της πορείας, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις