Υπό έλεγχο φαίνεται πως βρίσκεται η πανδημία στην Ευρώπη, έπειτα από εβδομάδες χαλάρωσης των περιορισμών στην καθημερινή ζωή των πολιτών, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω βήματα οικονομικής ανάκαμψης, μετά τη βαθιά ύφεση που επέφεραν τα lockdown.

Αξιωματούχοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, παρακολουθούν προσεκτικά τα δεδομένα των λοιμώξεων, ώστε να ελέγξουν αν η χαλάρωση των μέτρων έχει εντείνει την εξάπλωση της νόσου. Ωστόσο, φαίνεται πως μέχρι στιγμής όλα βαίνουν ομαλώς, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης R0, ο οποίος μετρά τον μέσο αριθμό των ατόμων που μολύνονται από τον κάθε φορέα του ιού, έχει ξεπεράσει το ορόσημο του 1 στη Γερμανία.

Αν και οι νέες λοιμώξεις αποτελούν σημαντικό κριτήριο, δεν είναι παρά ένας από τους ενδείκτες. Έρευνες που πραγματοποιούνται με τυχαία δείγματα, και οι οποίες μετρούν τη δραστηριότητα των ιατρείων, ίσως αποτελούν καλύτερο οδηγό, καθώς ενδέχεται να εντοπίσουν τον κίνδυνο πριν την επιβεβαίωση των κρουσμάτων.

Πώς κινούνται όμως οι κυριότερες οικονομίες της ηπειρωτικής Ευρώπης, τη στιγμή που τα μέτρα των επιμέρους lockdown αίρονται το ένα μετά το άλλο;

Γερμανία

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ άνοιξε τον δρόμο για την άρση των παγκόσμιων ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων για τις ευρωπαϊκές χώρες από τις 15 Ιουνίου. Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά κινήσεων προς την επιστροφή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας στην κανονικότητα.

Πρώτο βήμα ήταν το άνοιγμα τω καταστημάτων στις 20 Απριλίου, όταν το κράτος φάνηκε να θέτει υπό έλεγχο την πανδημία, με σχετικά μεγάλη ταχύτητα. Ορισμένες βαθμίδες της εκπαίδευσης άρχισαν να επαναλειτουργούν κανονικά από τις 4 Μαΐου, ενώ δύο ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, με το άνοιγμα των εστιατορίων και των ξενοδοχείων.

Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν σε ισχύ, ενώ ορισμένες περιοχές οι οποίες είχαν εξ αρχής χαμηλότερους ρυθμούς μετάδοσης του ιού προχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς στη χαλάρωση των μέτρων.

Γαλλία

Τα γαλλικά στοιχεία αλλοιώθηκαν παρουσιάζοντας τεράστια μείωση των νέων λοιμώξεων από τις 2 Ιουνίου, όταν οι αρχές της χώρας άλλαξαν τη μεθοδολογία καταμέτρησης. Αν και η πτωτική τάση τω λοιμώξεων είναι γεγονός, η προσαρμογή υπογραμμίζει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα κράτη όταν στηρίζονται αποκλειστικά στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η χαλάρωση του lockdown στη Γαλλία ξεκίνησε στις 11 Μαΐου, με τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις να ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους με αυστηρούς κανόνες υγιεινής, και ορισμένους μαθητές να επιστρέφουν στις τάξεις με βάση την κατάσταση της περιοχής στην οποία διαμένουν.

Τα πάρκα και οι παραλίες είναι και πάλι προσβάσιμα στο κοινό, με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να βρίσκονται σε ισχύ. Οι περιορισμοί της κίνησης των πολιτών εντός των συνόρων της χώρας έχουν αρθεί από την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα εστιατόρια και οι καφετέριες άνοιξαν και πάλι. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές που χαρακτηρίστηκαν «πορτοκαλί», και στις οποίες ο ρυθμός μετάδοσης παραμένει υψηλός, όπως το Παρίσι, εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί, με τα μόνα καταστήματα εστίασης που επιτράπηκε να λειτουργήσουν και πάλι να είναι αυτά που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.

Οι περιορισμοί αναμένεται να αρθούν μέχρι τις 22 Ιουνίου. Τα ανάκτορα και οι κήποι των Βερσαλλιών, το τρίτο πιο δημοφιλές αξιοθέατο της χώρας μετά τη Ντίσνεϊλαντ και το Λούβρο, δέχθηκε και πάλι επισκέπτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ιταλία

Οι νέες λοιμώξεις μειώνονται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, με σημαντική μείωση των ασθενών που στα νοσοκομεία. Τη Δευτέρα, οι μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας φιλοξενούσαν 283 ασθενείς κοροναϊού σε σύγκριση με τους περίπου 4,000 στην κορύφωση της πανδημίας τον Απρίλιο.

Μετά από σχεδόν δύο μήνες lockdown, η Ιταλία άρχισε σταδιακά να ανοίγει την οικονομία της από τις 4 Μαΐου, όταν περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες επέστρεψαν στις δουλειές τους, ενώ επιτράπηκαν και πάλι οι περίπατοι, οι αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Ταυτόχρονα, καφετέριες και εστιατόρια άρχισαν να λειτουργούν και πάλι, αν και προσωρινά μόνο για take-out.

Οι τελικοί περιορισμοί άρθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, με τους πολίτες να μπορούν πλέον να κινηθούν ελεύθερα εντός της χώρας και τους διεθνείς ταξιδιώτες να μην υποχρεώνονται σε καραντίνα φτάνοντας στην Ιταλία. Τα θέατρα και οι κινηματογράφοι αναμένεται να λειτουργήσουν και πάλι από τις 15 Ιουνίου.

Ισπανία

Η Ισπανία άρχισε να χαλαρώνει το αυστηρό lockdown της στις 10 Μαΐου και ολόκληρη η χώρα βρίσκεται πλέον στη δεύτερη ή και την τρίτη φάση ενός σχεδίου τεσσάρων σταδίων.

Καθώς το ξέσπασμα της πανδημίας τίθεται υπό έλεγχο, η κεντρική κυβέρνηση αναφέρει ότι στις 31 Μαΐου πρόκειται να δώσει στις 17 τοπικές αρχές της χώρας την εξουσία να ορίζουν τη χαλάρωση των μέτρων του lockdown εντός της επικράτειάς τους.

Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, μπήκαν στο τρίτο στάδιο στις 8 Ιουνίου. Οι κοινωνικές επαφές εξακολουθούν να περιορίζονται σε μικρότερες ομάδες, ενώ τα εστιατόρια και τα μπαρ επιτρέπεται να λειτουργούν με πληρότητα έως 50%.

Τα ξενοδοχεία μπορούν να ανοίξουν με τον όρο της μείωσης των κοινόχρηστων χώρων, ενώ τα πολυκαταστήματα υποβάλλονται επίσης σε περιορισμούς ως προς την πληρότητά τους. Σε άλλες περιοχές της χώρας, οι παραλίες έχουν καταστεί και πάλι προσβάσιμες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα μπαρ και τα κλαμπ, με τον χορό ωστόσο να παραμένει απαγορευμένος.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου θα σταματήσει να υποβάλλει τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα σε καραντίνα δύο εβδομάδων. Πρόκειται για μια ανακοίνωση που εντάσσεται στις προσπάθειες ανάκαμψης του τουρισμού, ο οποίος εκπροσωπεί το 12% της οικονομίας της χώρας.

Πηγή: www.bloomberg.com