Μείωση κατά 30% του παγκόσμιου εμπορίου λόγω κοροναϊού αναμένει ο ΠΟΕ
Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δήλωσε πολλές φορές αισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων αλλά παραδέχτηκε ότι «κανείς δεν γνωρίζει πόσο γρήγορα θα επανέλθουμε» από τις συνέπειες της πανδημίας
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Στην πρόβλεψη ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα μειωθεί φέτος κατά 30%-32%, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που έφερε η νόσος Covid-19 προχώρησε ο πρέσβης Άλαν Γουλφ, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Απαντώντας στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου και Υπεύθυνης Επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ Οντίν Λιναρδάτου, κατά την συζήτηση με τίτλο «Η τρέχουσα κατάσταση στο Διεθνές Σύστημα Εμπορίου», ο κ. Γουλφ δήλωσε πολλές φορές αισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων αλλά παραδέχτηκε ότι «κανείς δεν γνωρίζει πόσο γρήγορα θα επανέλθουμε» από τις συνέπειες της πανδημίας.
«Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να βγούμε από την δύσκολη αυτή περίοδο», υπογράμμισε, θυμίζοντας την επιτυχία με την οποία ξεπέρασε το παγκόσμιο εμπόριο την οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2009. Αναφερόμενος στους περιορισμούς που υπάρχουν ακόμα, σημείωσε ότι θα λήξουν σύντομα και τότε θα μπορέσουμε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα.
Σε ερώτηση σχετικά με την στάση του Αμερικανού Προέδρου απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο και τον ΠΟΕ, ο κ. Γουλφ ξεκίνησε θυμίζοντας πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ΗΠΑ στην ίδρυση του ΠΟΕ και στο πόσο καλά συνεργάστηκαν με την Ευρώπη και την Ιαπωνία. «Σήμερα σίγουρα οι ΗΠΑ δεν παίζουν πλέον τον ίδιο ρόλο, αλλά δεν έχουν αποχωρήσει», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ξεκάθαρο από την πλευρά τους. Ανέφερε σχετικά μία σειρά ζητημάτων στα οποία επικεντρώνεται η κριτική, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι μικρές επιχειρήσεις ή η ενίσχυση των γυναικών στο εμπόριο. «Σίγουρα δεν είναι εύκολο να συνεργαστούν τόσα πολλά κράτη μαζί, αλλά έχουν κάτι που τους συνδέει και αυτό θέλουν να το στηρίξουν και να το βελτιώσουν», συμπλήρωσε.
Μιλώντας για την Κίνα, αναφέρθηκε στις ενστάσεις που έχουν ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία κυρίως σχετικά με το πως λειτουργεί η αγορά στην χώρα. Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να νοιώθει μόνη της και ότι αποτελεί μία τεράστια αγορά και έναν σημαντικό παίκτη. Ανέλυσε με την ευκαιρία την ισορροπία που πρέπει να κρατήσουν οι χώρες ανάμεσα στο άνοιγμα και την αυτονομία τους, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να είναι μόνη της αλλά δεν πρέπει συγχρόνως να είναι και εξαρτημένη από κάποια άλλη.
Η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας έδειξε, κατά τον Πρέσβη, τις αδυναμίες που υπήρχαν, καθώς κάποιες χώρες ένιωσαν περισσότερο ευάλωτες αφού δεν διέθεταν καν τις απαιτούμενες για τον πληθυσμό τους μάσκες προστασίας. Η κάθε χώρα σε μία τέτοια στιγμή πρέπει να βρει από που έρχεται κάθε προϊόν, αν βασίζεται αποκλειστικά σε μία ή δύο άλλες χώρες ή ακόμα και αν πρέπει να παραγάγει μόνη της το συγκεκριμένο προϊόν. «Αυτή η συζήτηση ξεκίνησε και εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί», είπε ο κ. Wolff.
Κλείνοντας, η συζήτηση κατέληξε στο Brexit και τις συνεργασίες που γίνονται μεταξύ ΠΟΕ, Ε.Ε. και Λονδίνου. «Η Βρετανία έχει πάλι την δική της φωνή και είναι δυνατή», ανέφερε ο Πρέσβης που εκτίμησε ότι η χώρα θα είναι σύντομα ενεργή ξανά, όταν πλέον ολοκληρωθούν οι συνομιλίες της με την Ε.Ε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις