«Μάστιγα» η διαφθορά στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία
«Καλπάζει» η διαφθορά λένε επτά στους δέκα Ευρωπαίους στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο - Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για την Ελλάδα
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε «Ευρωβαρόμετρο» από την Κομισιόν.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (εννέα στους δέκα) θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα.
Επιπλέον, το 91% των Ελλήνων θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στους πολιτικούς θεσμούς και το 59% θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς.
Δείτε εδώ τα στοιχεία για τη διαφθορά στην Ελλάδα:
[πατήστε στις εικόνες για να τις μεγεθύνετε]
Τα στοιχεία για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων (εφτά στους δέκα) θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα που ζουν και κατοικούν. Επίσης, το 69% θεωρεί ότι η διαφθορά είναι «απαράδεκτη».
Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι υπάρχει διαφθορά στους εθνικούς δημόσιους θεσμούς (70%), στα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς (53%).
Από το 2013, το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη έχει μειωθεί σε 18 κράτη μέλη. Οι Ευρωπαίοι που αισθάνονται ότι η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή αποτελούν μειονότητα (26 %). Ενώ η φύση και το εύρος της διαφθοράς διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών, η διαφθορά βλάπτει την ΕΕ στο σύνολό της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της διαφθορά: «Εκδώσαμε νέους κανόνες για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ από την απάτη και τη διαφθορά, την ενίσχυση των διοικητικών και ποινικών διαδικασιών, ενώ βρίσκεται υπό σύσταση η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».
«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία και σε άλλους τομείς, όπως η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και οι δημόσιες συμβάσεις, περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στον τομέα της ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων, έχει δρομολογηθεί νέα νομοθεσία για τη διασφάλιση της αμοιβαίας αναγνώρισης των αποφάσεων δέσμευσης και δήμευσης», καταλήγει η Κομισιόν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις