Μόσιαλος: Πώς θα αποφύγουμε δεύτερο κύμα κοροναϊού
Τους τρόπους να αποφύγουμε ως χώρα δεύτερο κύμα της επιδημίας κοροναϊού περιγράφει ο Ηλίας Μόσιαλος
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Τους τρόπους να αποφύγουμε ως χώρα δεύτερο κύμα της επιδημίας κοροναϊού περιγράφει ο Ηλίας Μόσιαλος.
Ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) σημειώνει πως η διαχείριση της πανδημίας απαιτεί προσοχή, συστηματική ανάλυση των δεδομένων και συμπεριφορών, με επεμβάσεις όπου και όταν χρειάζεται.
Παράλληλα, σε σχετική δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνει πως «είναι απολύτως αναγκαία η σωστή τήρηση των μέτρων από όλους και σε όλα τα επίπεδα (τήρηση της φυσικής απόστασης και χρήση της μάσκας όπου χρειάζεται, σε συνδυασμό με μέτρα υγιεινής).
Καμπανάκι για τα αυξημένα κρούσματα
Σημειώνεται πως ο ίδιος χτύπησε χθες καμπανάκι κινδύνου χτυπά μετά τα αυξημένα νέα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων ασφαλείας.
Με ανάρτησή του επισημαίνει πως δεν ξεμπερδέψαμε με την πανδημία και «για αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής εγρήγορση και συστηματική αντιμετώπιση της εμφάνισης νέων κρουσμάτων, ενίσχυση των μηχανισμών ιχνηλάτησης και των προγραμμάτων διαγνωστικών εξετάσεων».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη μετά την άρση του lockdown. Η διαχείριση της πανδημίας είναι όμως η διαχείριση του ρίσκου. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να έχουμε άρση του lockdown και ταυτόχρονα ελάχιστο αριθμό κρουσμάτων. Αν δεν θέλουμε να έχουμε κρούσματα, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε lockdown και να δεχθούμε όμως και τις συνέπειες ενός παρατεταμένου lockdown.
Συνέπειες
Οι οικονομικές συνέπειες θα είναι μεγάλες και αυτό θα έχει ως συνέπεια σημαντικές υγειονομικές επιπτώσεις. Θα αυξηθεί η ανεργία (και η νοσηρότητα που συνδέεται με την παρατεταμένη ανεργία) και θα μειωθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης του συστήματος υγείας.
Θα υπάρχουν επίσης επιπτώσεις για τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και λόγω του lockdown θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Αρκετές χώρες που έκαναν άρση του lockdown μπόρεσαν να περιορίσουν τη διασπορά της νόσου. Στη Δανία, το πέτυχαν με την τήρηση των μέτρων υγιεινής και της φυσικής απόστασης. Στην Αυστρία, όλοι χρησιμοποιούν μάσκες, όταν και όπου χρειάζεται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις