Ο Γολγοθάς δεν τελειώνει ούτε με την απόκτηση ασύλου – Μετ’ εμποδίων η αναχώρηση προσφύγων
Φαίνεται ότι έλειψε ο σωστός σχεδιασμός, καθώς οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν θύμιζαν… 2015. Ο λόγος φαίνεται να είναι το γεγονός ότι δόθηκε «πράσινο φως» σε χιλιάδες πρόσφυγες με μπλε σφραγίδα ότι μπορούν να φύγουν από τη Λέσβο.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Εικόνες συνωστισμού παρατηρήθηκαν την Τετάρτη στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου συγκεντρώθηκαν πρόσφυγες με σκοπό να αναχωρήσουν από το νησί.
Ωστόσο φαίνεται ότι έλειψε ο σωστός σχεδιασμός, καθώς οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν θύμιζαν… 2015.
Ο λόγος φαίνεται να είναι το γεγονός ότι δόθηκε «πράσινο φως» σε χιλιάδες πρόσφυγες με μπλε σφραγίδα ότι μπορούν να φύγουν από τη Λέσβο.
«Όσο πιο γρήγορα εξετάζονται τα αιτήματα για παροχή διεθνούς προστασίας ( άσυλο), τόσο πιο σύντομα γίνεται ο διαχωρισμός των προσφύγων από όσους τελικά απορρίπτεται το αίτημα τους και επιστρέφονται -βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας- στην γείτονα χώρα, με τους πρώτους να μπορούν να αποχωρούν από το νησί και με δικά τους έξοδα», εξηγούν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην ιστοσελίδα stonisi.gr.
Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο τελευταίο ενημερωτικό του δελτίο, εξεδόθησαν 6.264 αποφάσεις ασύλου τον Μάιο, ενώ συνολικά το τελευταίο τρίμηνο εκδόθηκαν 29.021 αποφάσεις ασύλου ( θετικές και αρνητικές).
Από την περασμένη Παρασκευή και την Τρίτη 550 πρόσφυγες με μπλε σφραγίδα στο τρίπτυχο τους, που τους έχει δηλαδή αναγνωρισθεί το δικαίωμα ασύλου και έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού, έφυγαν από τη Λέσβο με τα πλοία της γραμμής, όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο σύνολο τους αναχωρούν με δικά τους έξοδα και δικό τους προορισμό. Δε μετακινούνται δηλαδή στα πλαίσια οργανωμένης μετακίνησης Οργανισμών όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ούτε έχουν προορισμό κάποια δομή στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Μικροένταση με το Λιμενικό
Σύμφωνα με το ΑΠΕ σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και των προσφύγων που βρίσκονταν στο λιμάνι.
Ανάμεσα τους βρίσκονταν και όσοι έχουν απορριπτική απόφαση δηλαδή έχουν χάσει κάθε δικαίωμα ασύλου και πρέπει να αναχωρήσουν από τη χώρα, δηλαδή να φύγουν από το νησί για να αναζητήσουν τρόπο εξόδου από την Ελλάδα.
Συνολικά από την περασμένη Παρασκευή έως σήμερα, έχουν φύγει από δομές στη Λέσβο 769 άτομα από αυτές τις κατηγορίες, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με τις αρχές, υπολογίζεται ότι οι μισοί σχεδόν από όσους βρίσκονται σήμερα στο νησί ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες.
Ας σημειωθεί ότι οι ανήκοντες στις παραπάνω κατηγορίες, χάνουν και το δικαίωμα σίτισης και στέγασης, έστω και σε καταυλισμούς, καθώς και το μηνιαίο επίδομα των 90 ευρώ κατ’ άτομο που έπαιρναν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Σήμερα, εκτός από όσους έχουν δικαίωμα να αναχωρήσουν από τη Λέσβο, πολλές εκατοντάδες μετανάστες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, πολιόρκησαν τις εισόδους του λιμανιού, μη επιτρέποντας και σε όσους είχαν δικαίωμα αναχώρησης να φτάσουν στα εκδοτήρια.
Δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος απώθησαν όσους πολιορκούσαν το λιμάνι μακριά από αυτό. Μεγάλος είναι όμως ο αριθμός όσων παρέμειναν στην πόλη και θα διανυκτερεύσουν σε δημόσιους χώρους, χωρίς ενημέρωση για το αν δικαιούνται να αναχωρήσουν, ελπίζοντας πως αύριο θα μπορέσουν να φύγουν από το νησί.
Στη Μόρια 51 από τα Μεγάλα Θέρμα
Στο ΚΥΤ της Μόριας μετακινήθηκαν χθες το πρωί (οι 20) και σήμερα Τετάρτη (οι 31) πρόσφυγες και μετανάστες από την καραντίνα της δυτικής Λέσβου στα Μεγάλα Θέρμα της βόρειας Λέσβου. Πρόκειται για την ομάδα των 51 προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν στη Λέσβο στις 6 Μαΐου και συγκεκριμένα στο Καλό Λιμάνι της ευρύτερης περιοχής Σκαλοχωρίου.
Στην «καραντίνα» παρέμειναν από τις 8 Μαΐου οπότε και αυτή λειτούργησε ενώ σε εξετάσεις που υποβλήθηκαν για την ανίχνευση κορονοϊού covid 19 βρεθήκαν αρνητικοί.
Όπως φαίνεται στη Μόρια θα μετακινείται το σύνολο των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στη Λέσβο μετά την καραντίνα στην οποία θα τίθενται είτε στον Καρά Τεπέ είτε στα Μεγάλα Θέρμα. Εκεί και θα καταγράφονται αφού αυτό όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά σήμερα το πρωί, «μόνο στο ΚΥΤ μπορεί αυτό να συμβεί ώστε στη συνέχεια να ακολουθηθεί η κατά νόμο διαδικασία».
Μέτρα αποσυμφόρησης του γραφείου ασύλου μετά τις εικόνες συνωστισμού
Εικόνες συνωστισμού παρατηρήθηκαν για ακόμα μια φορά έξω από την υπηρεσία Ασύλου, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες βρέθηκαν να περιμένουν υπομονετικά για να εισέλθουν στο κτίριο.
Μάλιστα πολλοί από αυτούς κατασκήνωσαν εκεί από το βράδυ ώστε να είναι η πρώτοι στη σειρά την επόμενη μέρα.
Τηρούνται τα μέτρα υγειονομικής προστασίας απαντάει το υπουργείο
Όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποσυμφόρηση των περιφερειακών γραφείων ασύλου και την αποφυγή της διοικητικής επιβάρυνσης της Υπηρεσίας Ασύλου έχουν ληφθεί, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Με αφορμή φαινόμενα συνωστισμού έξω από την κεντρική Υπηρεσία Ασύλου που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί, το υπουργείο υπενθυμίζει όλα τα σχετικά μέτρα που έχουν ληφθεί.
Όπως αναφέρει, με υπουργική απόφαση ορίστηκε η παράταση για έξι μήνες της ισχύος των αδειών διαμονής και των δελτίων αιτούντων άσυλο που έληξαν κατά τη διάρκεια της αναστολής εξυπηρέτησης κοινού. Επίσης, η Υπηρεσία Ασύλου προχώρησε στη δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων (http://asylo.gov.gr/?p=9578) για μια σειρά διοικητικών πράξεων, με στόχο την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των αιτούντων διεθνή προστασία.
Επιπλέον, σημειώνεται, έχει αναρτηθεί σύνδεσμος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (https://www.amka.gr/have-paaypa/), όπου οι αιτούντες άσυλο μπορούν να αναζητούν τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.), χωρίς να απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.
Τέλος, το γραφείο τύπου του υπουργείου διευκρινίζει ότι εντός της Υπηρεσίας Ασύλου τηρούνται «στο ακέραιο μέτρα υγειονομικής προστασίας, τόσο για τους αιτούντες άσυλο, όσο και για το υπαλληλικό προσωπικό», ενώ από αύριο «θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στους εξωτερικούς χώρους της Υπηρεσίας».
Αδικαιολόγητη μη πρόσληψη εργαζομένων
Σήμερα, Τετάρτη, το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας.
Σήμερα είχε οριστεί η εκδίκαση του αιτήματος προσωρινής διαταγής δύο εργαζομένων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, οι οποίες αν και βρίσκονταν στον κατάλογο των επιτυχόντων έχουν αυθαίρετα αποκλειστεί από την εργασία στο Περιφερειακό Γραφείου Ασύλου Λέσβου.
«Το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, παρακάμπτοντας την διαδικασία μέσω του ΑΣΕΠ και αρνούμενο να απαντήσει στις αναφορές που έχουν υποβάλει οι συναδέλφισσες, έχει στερήσει την πρόσληψή τους αναιτιολόγητα και παράνομα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Μηταράκης: Ανάγκη πρόβλεψης μιας σειράς κοινών ευρωπαϊκών μηχανισμών στο νέο Δουβλίνο
Μηχανισμοί υποχρεωτικού διαμοιρασμού των βαρών, αντιμετώπισης έκτακτων κρίσεων και κοινών ευρωπαϊκών επιστροφών, καθώς και η αναγνώριση της έννοιας ανωτέρας βίας στη διαδικασία ασύλου θα πρέπει να προβλεφθούν στο νέο Κανονισμό του Δουβλίνου, που θα τεθεί σύντομα σε διαπραγμάτευση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όπως επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά την ομιλία του σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.
Ο κ. Μηταράκης αναγνώρισε ότι «είναι μια δύσκολη συζήτηση», ωστόσο επισήμανε ότι στο θέμα των επιστροφών «υπάρχει περισσότερος χώρος για ομοφωνία των ευρωπαϊκών χωρών». Αντίθετα, εκτίμησε ότι στα θέματα του υποχρεωτικού διαμοιρασμού των βαρών «υπάρχουν διαφορετικές ομάδες σκέψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σχετικά με τις επιστροφές παρατήρησε ότι για την ελληνική κυβέρνηση «είναι κρίσιμο ότι με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου έχουμε έναν σημαντικό αριθμό αρνητικών αποφάσεων που έχουν τελεσιδικήσει στα νησιά», ωστόσο για τις επιστροφές στην Τουρκία που έχουν «παγώσει» λόγω της πανδημίας εξήγησε ότι «είμαστε σε συζήτηση για να προσπαθήσουμε μέσω της Frontex που διαμεσολαβεί να κάνουμε πάλι επιστροφές προς την Τουρκία».
Τέλος για την απομάκρυνση των αναγνωρισμένων προσφύγων από το πρόγραμμα ESTIA, ο υπουργός Μετανάστευσης διευκρίνισε ότι «όσοι πάρουν άσυλο έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος, την αγορά εργασίας και στο πρόγραμμα ενσωμάτωσης Helios», αλλά αναγνώρισε ότι «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στο θέμα της ενσωμάτωσης γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε δώσει έμφαση στην ενσωμάτωση αλλά στην υποδοχή και το άσυλο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις