Π.Κ. Ιωακειμίδης: «Πιθανή η μερική οριοθέτηση ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο»
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία με την Ιταλία για οριοθέτηση ΑΟΖ, προσθέτοντας όμως ότι «θα ήθελα να δω το πλήρες κείμενο προκειμένου να δω τι ακριβώς προβλέπει για την επήρεια των νησιών και τι προβλέπει για τις τριεθνικές σχέσεις Ελλάδος, Ιταλίας, Αλβανίας στο βορρά και Ελλάδα Ιταλία, Λιβύη στο νότο»
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τζεφ Μπέζος: Ένας ακόμα τεχνολογικός μεγιστάνας σε δείπνο με τον Τραμπ
«Πιθανότατα θα προχωρήσει η μερική οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο, παρότι η τελευταία δεν θέλει να αναμειχθεί στην οριοθέτηση με το Καστελόριζο», δήλωσε ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα ο κ. Ιωακειμίδης χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία με την Ιταλία για οριοθέτηση ΑΟΖ, προσθέτοντας όμως ότι «θα ήθελα να δω το πλήρες κείμενο προκειμένου να δω τι ακριβώς προβλέπει για την επήρεια των νησιών και τι προβλέπει για τις τριεθνικές σχέσεις Ελλάδος, Ιταλίας, Αλβανίας στο βορρά και Ελλάδα Ιταλία, Λιβύη στο νότο».
Όσον αφορά τη διένεξη που υπάρχει με την Τουρκία ο καθηγητής του ΕΚΠΑ επεσήμανε ότι «τα νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες εκτός από χωρικά ύδατα και αυτό δυσκολεύει την οποιαδήποτε προσέγγιση. Τέτοιου είδους διενέξεις μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων, στη βάση του διεθνούς δικαίου και αυτό θα πρέπει να είναι και το πρότυπο και η στρατηγική στο πλαίσιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία».
Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Ιωακειμίδης θεωρεί πως «θέλει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αλλά το πιθανότερο είναι να θέσει και άλλα ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση όταν έστω και παρανόμως η άλλη πλευρά θέτει κάποια ζητήματα δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Πρέπει να βρούμε τη στρατηγική εκείνη που θα μας επιτρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι και αν δεν καταλήξουμε, να πάμε στη διεθνή δικαιοσύνη».
Την ίδια ώρα, «δεν πρόκειται να αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας σε όσον αφορά τα ζητήματα του διεθνούς δικαίου. Εάν φοβάστε θερμό επεισόδιο δεν βγαίνετε καθημερινά στους τηλεοπτικούς δείκτες να φωνάζετε, δεν περιμένετε να σας έρθει το θερμό επεισόδιο για να βρεθείτε εμπλεκόμενοι. Είμαστε αιχμάλωτοι της γεωγραφίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνυπάρξουμε με την Τουρκία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις