Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ
Στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής αναμένεται να συζητηθεί η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ. Αυτό γνωστοποίησε ο Κώστας Τασούλας απαντώντας σε σχετικό αίτημα του Χάρη Καστανίδη εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ
Στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής αναμένεται να συζητηθεί η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ.
Ενημέρωση της βουλής
Ο πρόεδρος της βουλής Κώστας Τασούλας ενημέρωσε σχετικά την ολομέλεια της βουλής ότι η εν λόγω συμφωνία θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή, απαντώντας σε σχετικό αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Χάρη Καστανίδη.
Ο κ. Καστανίδης με παρέμβασή του ζήτησε να γίνει διεξοδική συζήτηση επί της συμφωνίας και να υπάρξει ακριβής και πλήρης ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών λόγω του ότι το θέμα είναι ευαίσθητο εθνικά.
Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Κώστας Γκιουλέκας έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες της Βουλής για τη σύγκληση της επιτροπής, είπε ο κ. Τασούλας.
Η συμφωνία αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα
Σημειώνεται ότι νωρίτερα από το βήμα της βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην συμφωνία που υπέγραψε χτες η Ελλάδα με την Ιταλία για την ΑΟΖ και έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη εθνικών διαστάσεων».
«Χτες η Ελλάδα υπέγραψε την πρώτη στην ιστορία της συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ. Σε συνεργασία με την Ιταλία ορίστηκαν οι θαλάσσιες περιοχές που μπορεί να εξιοποιεί κάθε χώρα» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι με οδηγό το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας «αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα χερσαία».
«Η συμφωνία αυτή αποτελεί υπόδειγμα συνεννόησης. Αντιμετωπίζει μια εκρεμμότητα 40 ετών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η υπογραφή της Συμφωνίας με την Ιταλία αποτελεί ένα «διεθνές γεγονός που αποκαθιστά σαφείς κανόνες στην Μεσόγειο».
Εθνική αυτοπεποίθηση
Συμπλήρωσε δε ότι αποτελεί ένα πολιτικό, ιστορικό και νομικό δεδομένο για ολόκληρη την περιοχή και ανέφερε ότι «με την Ιταλεία πετύχαμε να κάνουμε τα νερά που μας ενώνουν, ήρεμα νερά».
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε η χτεσινή συμφωνία να έχει «γόνιμη συνέχεια και να υπογραφούν τέτοιες διμερείς συνθήκες και με άλλα κράτη της περιοχής».
Η Συμφωνία με την Ιταλία ήταν αποτέλεσμα συστηματικής και αθόρυβης δουλειάς σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει εθνική αυτοπεποίθηση γιατί έχει μαζί της το διεθνές δίκαιο. Έχει ισχυρούς συμμάχους, γνώση, υπερηφάνεια και δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της».
Συναίνεση
«Χαίρομαι που την επιτυχία αυτή τη χαιρέτισε το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου της χώρας. Εύχομαι το κλίμα της εθνικής συναίνεσης να διατηρηθεί και να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Τον ρόλο του 49χρονου φιλόλογου ερευνά η Αντιτρομοκρατική – «Συντηρητής» ή «ενδιάμεσος»;
- Βόρεια Κορέα: Καταδικάζει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας
- Τραμπ: Ανακοίνωσε τις νέες επιλογές αξιωματούχων για τον Λευκό Οίκο, τα υπουργεία και το κυβερνητικό έργο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αντισυστημισμός, ο νέος κίνδυνος
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε