Συμφωνία με Ελλάδα για ΑΟΖ ζητά και η Βουλή της Λιβύης που πρόσκειται στον Χαφτάρ
Την υποστήριξή της στη συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ, που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η επιτροπή άμυνας του εκλεγμένου κοινοβουλίου της Λιβύης, απορρίπτοντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο
Την υποστήριξή της στη συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ, που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η επιτροπή άμυνας του εκλεγμένου κοινοβουλίου της Λιβύης, απορρίπτοντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Χαιρετίζοντας την ελληνοϊταλική συμφωνία, η προσκείμενη στον Χαλίφα Χαφτάρ Βουλή της Λιβύης ζητά μάλιστα την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας, μεταξύ των εκλεγμένων κοινοβουλίων Ελλάδας – Λιβύης απευθύνοντας σχετική επιστολή που δημοσιεύθηκε μέσω του ανεπίσημου λογαριασμού του στρατού του Χαφτάρ στο Twitter.
Η αινιγματική δήλωση του Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την πρόοθεσή του να ελέγξει τις εξελίξεις στη Λιβύη λέγοντας πως ο στρατάρχης Χαφτάρ «θα βγει από την εξίσωση εξουσίας στη Λιβύη» και τονίζοντας πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν.
«Οι νίκες που επιτεύχθηκαν από τη νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης έχουν κάνει τον Χαφτάρ τρελό» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TRT, ενώ ανέφερε πως η κατάσταση στη Λιβύη ήταν στην κορυφή των ζητημάτων που συζητήθηκαν με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για νέα εποχή στη Λιβύη. «Μετά τη συνομιλία μας με τον Τραμπ, μπορεί να υπάρξει μια νέα εποχή στη Λιβύη. Συμφωνήσαμε σε ορισμένα ζητήματα. Θα τα συζητήσω και με τον Πούτιν» δήλωσε περιχαρής ο Ερντογάν.
Η ανακοίνωση αυτή -όπως ήταν φυσικό- προκάλεσε αμέσως αίσθηση και την περιέργεια πολλών για το τί ακριβώς συζητήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών και μήπως αυτό σημαίνει άνοιγμα περισσότερο των «πλοκαμιών» της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, λεπτομέρειες αναμένεται να διασαφηνιστούν τις επόμενες ημέρες.
Νέο φορτίο με οπλισμό στέλνει η Άγκυρα στην Τρίπολη
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό και οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» παρακολουθείται στενά η πορεία ενός φορτηγού πλοίου με σημαία Τανζανίας το οποίο μεταφέρει οπλισμό προς τη Λιβύη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να εγκαταλείψει ή να περιορίσει τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στην κυβέρνηση του Φαγέζ αλ – Σάρατζ στην Τρίπολη – μία συνδρομή που επέτρεψε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) να αναστρέψει την πορεία του εμφυλίου πολέμου.
Η επιφυλακή του Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησε την Κυριακή 7 Ιουνίου όταν άρχισε ο πλους του σκάφους «Sirkin» με σημαία Τανζανίας από την Κωνσταντινούπολη. Το σκάφος κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια της πορείας του μετά την έξοδο από τα Δαρδανέλλια σε διεθνή ύδατα. Ωστόσο, μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού το παρακολούθησε στενά και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το «Sirkin» βρισκόταν το μεσημέρι της Τρίτης 9 Ιουνίου νοτίως της γραμμής Κάσου – Καρπάθου – Κρήτης.
Λίγο αργότερα, το απόγευμα της Τρίτης, το «Sirkin» εξήλθε από περιοχές άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος και επρόκειτο να εισέλθει στην επιχειρησιακή περιοχή της επιχείρησης «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με σκοπό την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών.
Είναι σαφές ότι θα πρόκειται για την πρώτη -και δύσκολη- δοκιμασία για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης στην οποία η Αθήνα αποδίδει μεγάλη σημασία. Να σημειωθεί ότι από τη στιγμή της εισόδου σε αυτή την περιοχή το εγγύτερο πλοίο της «IRINI» είναι η φρεγάτα «Σπέτσαι» – σε μία απόσταση περίπου 150 ναυτικών μιλιών.
Σημειώνεται πάντως, όπως ανέφεραν ενημερωμένες πηγές, ότι τα σκάφη της ευρωπαϊκής δύναμης δεν μπορούν (με βάση και την εντολή της) να παρέμβουν επί πλοίων τα οποία συνοδεύονται από πολεμικά σκάφη τρίτων χωρών – στοιχείο που αναμφίβολα δημιουργεί σοβαρή επιπλοκή στην αποτελεσματικότητα της επιχείρησης.
Στην εξίσωση και η Αίγυπτος – Ο κίνδυνος που κρύβει η ανάμειξή της
Στο προσκήνιο βρίσκεται τις τλεευταίες ημέρες η πρόθεση της Αιγύπτου να συμβάλει στην προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Μάλιστα, ο πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Ο ρώσος ηγέτης και ο αιγύπτιος πρόεδρος τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των κρατικών θεσμών της Λιβύης και κατά των ξένων επεμβάσεων στη Λιβύη, οι οποίες ενισχύουν την κρίση στη χώρα και απειλούν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την Αίγυπτο χώρα «πυλώνα» για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσφατη αιγυπτιακή πρωτοβουλία, που στηρίζεται στη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας πρέσβης Μπάσαμ Ράντι.
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι υπογράμμισε την επιθυμία της Αιγύπτου για μία ολοκληρωμένη πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Αιγύπτου, έτσι ώστε η Λιβύη να απολαμβάνει ασφάλεια και σταθερότητα.
Η κίνηση αυτή, ωστόσο, ενδέχεται να προκαλέσει τουρκοαιγυπτιακή ανάφλεξη» εκτίμησε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο βουλευτής ΝΔ και καθηγητής διεθνών σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης.
«Η Λιβυη είναι αραβική χώρα, είναι δίπλα στην Αίγυπτο, επηρεάζει άμεσα τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, και το τελευταίο πράγμα που θέλει η Αίγυπτος είναι ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα δυτικά της» τόνισε ο κ. Καιρίδης.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη