Σαμ Μέντες : Επιτίθεται στις πλατφόρμες streaming – «Πρέπει να σώσουμε τον πολιτισμό»
Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Σαμ Μέντες επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο πλατφόρμες streaming έχουν επωφεληθεί από τα άτομα που μένουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού
Ο Σαμ Μέντες με άρθρο του επιτίθεται στις υπηρεσίες streaming που κέρδισαν «εκατομμύρια» στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ όσοι εργάζονται στο θέατρο έχουν πληγεί από τον αποκλεισμό.
Σε άρθρο του στους Financial Times, με τίτλο «Πώς μπορούμε να σώσουμε τα θέατρα μας» ο σκηνοθέτης ταινιών Τζέιμς Μποντ και του «1917» ζήτησε να υπάρξουν επενδύσεις στον πολιτιστικό τομέα της Βρετανίας, όχι φιλανθρωπία.
Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη πρόκληση στη βρετανική πολιτιστική ζωή από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
«Τα θέατρα και οι ηθοποιοί της χώρας, μουσικοί και μουσικοί χώροι, χορευτές και χώροι χορού, αίθουσες συναυλιών και όπερες απειλούνται. Το θέατρο χρειάζεται ένα σχέδιο, και πιστεύω ότι έχουμε ένα» ανέφερε.
Ο άγγλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου αποσαφήνισε ότι έχει εκπονήσει ένα «πακέτο διάσωσης» για τη βιομηχανία.
Πρότεινε, καθώς τα θέατρα δεν μπορούν να ανοίξουν ξανά βραχυπρόθεσμα, να διατεθεί ένα πακέτο βοήθειας για τη διατήρηση του εργατικού δυναμικού των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων καλλιτεχνών.
Μακροπρόθεσμα έκρινε αναγκαίο ένα
«Συμμετοχικό Σχήμα Επένδυσης στο Πολιτισμό» το οποίο θα περιλαμβάνει μια τριετή επέκταση της φορολογικής απαλλαγής για τον τομέα και ευκαιρία για την κυβέρνηση να γίνει «άγγελος» επενδυτής σε θεατρικές παραγωγές, με τη δυνατότητα επιστροφής των κεφαλαίων.
«Οι παραστατικές τέχνες πρέπει να σωθούν τώρα» έγραψε.
«Όχι την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα. Εάν πεθάνουν, ένα οικοσύστημα περίπλοκο και εξελισσόμενο δεν μπορεί να ξαναχτιστεί από το μηδέν. Εάν σταματήσει να αναπνέει, δεν μπορεί να αναζωογονηθεί. Είναι προϊόν δεκαετιών κορυφαίων πρότζεκτ, πιστού κοινού και κοινοτήτων μεγάλων και μικρών» τόνισε.
Ο Σαμ Μέντες επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο εταιρείες όπως η Netflix έχουν επωφεληθεί από τα άτομα που μένουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έγραψε:
«Ενώ ένα τεράστιο ποσοστό εργαζομένων έχουν υποφέρει τους τελευταίους τρεις μήνες, υπάρχουν επίσης πολλοί που έγιναν πλούσιοι από την Covid-19» ανέφερε και πρότεινε εταιρείες που έχουν αυξήσει τα κέρδη τους την περίοδο της πανδημίας να βοηθήσουν οικονομικά για να σώσουν τα θέατρα.
«Θα ήταν πολύ ειρωνικό εάν οι υπηρεσίες streaming κερδίζουν εκατομμύρια την περίοδο του αποκλεισμού από τις καλύτερες σκηνοθεσίες, παραγωγές, σενάρια και ερμηνείες ηθοποιών, ενώ η ίδια η καλλιτεχνική κουλτούρα που καλλιέργησε αυτή τη δεξαμενή ταλέντων αφεθεί να πεθάνει» πρόσθεσε.
«Υπάρχει κάποιος μεταξύ αυτών των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος του απροσδόκητου κέρδους από την COVID-19 για να βοηθήσει εκείνους που έχουν τραυματιστεί θανάσιμα;» υπογράμμισε.
πηγή : AΠΕ – ΜΠΕ
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in
- Βιτόρια: «Υπάρχει κόπωση, αλλά οι παίκτες έχουν πολύ μεγάλο κίνητρο»
- «Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο όμορφο» – Πώς ήρθαν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στα σαλόνια μας
- Χαρίτσης: Έξι χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση επιμένει σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων