Κοροναϊός : Τα τοπικά lockdown είναι γεγονός, ενώ ο κίνδυνος εισαγόμενων κρουσμάτων πλησιάζει
Πράξη τα όσα είχε εξαγγείλει τις προηγούμενες ημέρες έκανε η κυβέρνηση προχωρώντας στο πρώτο μερικό lockdown της νέας εποχής στη μάχη της με τον κοροναϊό
Πράξη τα όσα είχε εξαγγείλει τις προηγούμενες ημέρες έκανε η κυβέρνηση προχωρώντας στο πρώτο μερικό lockdown της νέας εποχής στη μάχη της με τον κοροναϊό.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η Πολιτική Προστασία προχώρησε στη λήψη έκτακτων μέτρων στην Ξάνθη, μετά την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του φονικού ιού στην περιοχή.
«Είχαμε επανειλημμένα ενημερώσει ότι όπου παρατηρείται νέα έξαρση του κοροναϊού θα είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για λόγους δημόσιας υγείας» ήταν τα λόγια του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, υπενθυμίζοντας για μια ακόμα φορά πως από την κυβέρνηση είναι έτοιμοι να παρέμβουν όπου και όποτε χρειαστεί. «Τα μέτρα αυτά υπέρ τοπικού χαρακτήρα θα έχουν εφαρμογή και σε άλλες περιοχές σε περίπτωση που χρειαστεί» συμπλήρωσε.
Πρόκειται για ένα μήνυμα που μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού έρχεται σε μια περίοδο που στη χώρα παρατηρούνται έντονα φαινόμενα χαλάρωσης, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται αργά, αλλά σταθερά, ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο λογαριασμός αυτών απερίσκεπτων ενεργειών μας θα έρθει σε περίπου δύο εβδομάδα, κρούοντας για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου.
Ακόμα, ως μήνυμα μηδενικής ανοχής θεωρείται και το δίμηνο λουκέτο -σε συνδυασμό με βαρύ πρόστιμο 20.000- ευρώ που επεβλήθη σε beach bar στον Άλιμο, στέλνοντας το μήνυμα πως οποιοσδήποτε δεν τηρήσει τα μέτρα θα τιμωρηθεί παραδειγματικά.
Όλα αυτά ενώ στην Ελλάδα μπορεί ο αριθμός των θανάτων να παραμένει πολύ χαμηλά, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται. Σήμερα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 20 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του φονικού ιού.
Μάλιστα, στους επιστήμονες που προειδοποιούν σχετικά με το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχτεί η χαλάρωση, ήρθε να προστεθεί και καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά, για να χαλαρώσουμε τόσο πολύ».
«Το να αυξηθούν τα κρούσματα ως αποτέλεσμα συγχρωτισμού είναι πιθανό σενάριο. Να επιστρέψουμε στην κατάσταση που ήμασταν πριν πολλούς μήνες, το θεωρώ δύσκολο» τόνισε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Έκτακτα μέτρα στην Ξάνθη μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων
Τη λήψη έκτακτων μέτρων κατά του κοροναϊού στην Ξάνθη, μετά την έκρηξη κρουσμάτων στην περιοχή, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, η λήψη περιοριστικών μέτρων αποφασίστηκε έπειτα από τα 15 νέα κρούσματα που εμφανίστηκαν στην περιοχή και αφορά στους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και σε συνεννόηση με το Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, «για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, «είχαμε επανειλημμένα ενημερώσει ότι όπου παρατηρείται νέα έξαρση του κοροναιού θα είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για λόγους δημόσιας υγείας».
«Τα μέτρα αυτά υπέρ τοπικού χαρακτήρα θα έχουν εφαρμογή και σε άλλες περιοχές σε περίπτωση που χρειαστεί» συμπληρώνει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Λαμβάνοντας υπ’ όψη το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή της Ξάνθης, καθώς προέκυψαν και νέα 15 θετικά κρούσματα στην περιοχή και κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και σε συνεννόηση με το Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, αποφασίσθηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων στους Δήμους της ΠΕ Ξάνθης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 σε 2 άξονες:
1. Σε οριζόντια μέτρα για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ξάνθης, τα οποία συνίστανται σε:
- Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβου
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα
- Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου
2. Σε ειδικότερα μέτρα που αφορούν στην κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης, τα οποία συνίστανται σε:
- Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων
- Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης
- Απαγόρευση μετάβασης εργαζομένων εντός και εκτός Εχίνου
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή
- Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας
- Αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών
- Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του Εχίνου από τον Δήμο Μύκης στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων
- Ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Επίσης:
- Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τυχόν συνδρομή στο έργο των Δήμων της ΠΕ Ξάνθης σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί
- Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας.
Σημειώνεται ότι τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα στους Δήμους της ΠΕ Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα ισχύσουν από την 12-06-2020 και ώρα 06:00 και για επτά (7) ημέρες, ήτοι μέχρι την 06:00 της 19-06-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.
Τέλος, τίθεται σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14», όπου σε συνεργασία τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους.
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:
«Είχαμε επανειλημμένα ενημερώσει ότι όπου παρατηρείται νέα έξαρση του κοροναϊού θα είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για λόγους δημόσιας υγείας.
Σε συνεργασία με τους Δήμους της Π.Ε. Ξάνθης, την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. αλλά και τις Αρχές της περιοχής και πάντα ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε όσο έχουμε επιτύχει ως τώρα και να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού.
Τα μέτρα αυτά υπέρ τοπικού χαρακτήρα θα έχουν εφαρμογή και σε άλλες περιοχές σε περίπτωση που χρειαστεί».
Καμπανάκι Δερμιτζάκη για την επικίνδυνη χαλάρωση
Τον κώδωνα του κινδύνου για «υπερβολική χαλάρωση», μετά τη λήξη του αποκλεισμού λόγω της υγειονομικής πανδημίας, «έκρουσε» ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, ενημερώνοντας – μέσω τηλεδιάσκεψης – τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας, με θέμα: «Επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της επιδημίας του COVID-19 και η απόκριση της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας».
«Είμαι αυστηρός σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του στυλ, ότι “τόσοι μήνες απομόνωσης, ο κόσμος έχει μπουχτίσει”. Δεν το δέχομαι αυτό ως επιχείρημα. [..] Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά, για να χαλαρώσουμε τόσο πολύ. Ο ρυθμός που θα δώσουμε εμείς ως πολίτες, είναι ο ρυθμός που θα έχουν και οι τουρίστες και όσο υπεύθυνος είναι, τόσο υπεύθυνοι θα είναι και αυτοί, όσο ανεύθυνη είναι η δική μας η πλευρά, τόσο ανεύθυνοι θα είναι και η δική τους συμπεριφορά» προειδοποίησε ο κ. Δερμιτζάκης εν όψει του ανοίγματος της τουριστικής αγοράς.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΕΠ, ο κ. Δερμιτζάκης, που είναι διευθυντής του Κέντρου Γονιδιώματος Health 2030 και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, είπε πως κανείς δεν αγνοεί ότι η εισαγωγή τουριστών είναι ρίσκο, ωστόσο ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε όσα περισσότερα τεστ μπορούμε, «ίσως πιο στοχευμένα, από χώρες που έχουν χειρότερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την Ελλάδα».
«Θα μπούνε πολλοί φορείς του ιού, αλλά πιστεύω ότι είναι διαχειρίσιμο, με τη λογική, ότι θα υπάρξει συνδυασμός κυβερνητικών και κρατικών οδηγιών, με σοβαρή κοινωνική ευθύνη, των επιχειρηματιών και των ανθρώπων. Πρέπει ο κόσμος, να πάρει την ευθύνη επάνω του, διότι δεν μπορεί να υπάρχει αστυφύλακας σε κάθε γωνία και να λέει, το τι πρέπει να κάνει ο κάθε πολίτης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.
Για την μέχρι τώρα απόκριση της χώρας στην υγειονομική κρίση είπε ότι «ήταν εξαιρετική και πολύ ανώτερη σε πολλά επίπεδα από την απόκριση που είχαν πάρα πολλές χώρες οι οποίες βρίσκονται, υποτίθεται, πάρα πολύ μπροστά από την Ελλάδα σε σχέση με οικονομικά, αλλά και θέματα υποδομών».
Αντιθέτως, χαρακτήρισε «απογοητευτική» τη συμμετοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος «αυτό που κατάφερε ήταν να μπερδέψει και την επιστημονική κοινότητα και τις πολιτικές ηγεσίες για το ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση».
Ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για τη γρήγορη απόκριση του πρωθυπουργού και του υπουργού Έρευνας κ. Δήμα, τόσο στην πρόταση για την ανάπτυξη τεστ στα ελληνικά ερευνητικά εργαστήρια, όσο και στην πρόταση για την διεξαγωγή γενετικής και ανοσολογικής ανάλυσης των ασθενών από Covid-19 στην Ελλάδα.
Εμβόλιο μέχρι το τέλος του 2020
Για το θέμα του εμβολίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του 2020, θα υπάρχουν πολλαπλές επιλογές, από σχετικά αποτελεσματικά έως πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, αλλά μετά «τίθεται το θέμα της παραγωγής», η οποία μπορεί να προκύψει με συμφωνίες που θα κάνουν επιμέρους εταιρείες για παραγωγή σε διάφορα άλλα μέρη (του κόσμου).
Ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι έχει ήδη θέσει αυτό το θέμα στο γραφείο του πρωθυπουργού, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών σε τέτοιες συμφωνίες.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη και να προσφέρει τη δυνατότητα σε ελληνικές εταιρείες, να παράξουν ένα διεθνές εμβόλιο στα πλαίσια ανταγωνισμού στην Ελλάδα» είπε ο καθηγητής.
Όσο για τα φάρμακα, είπε ότι πέραν του επαναπροσδιορισμού της χρήσης γνωστών φαρμάκων, «υπάρχει και ένα δεύτερο κύμα» με την ανάπτυξη του «μονοκλωνιτικού αντισώματος». Αυτό, εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης, «αντικαθιστά το ανοσοποιητικό μας με την εισαγωγή ενός αντισώματος, το οποίο εκθέτει τον ιό πιο πολύ στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί πολύ πιο γρήγορα».
«Υπάρχουν», πρόσθεσε, «αντισώματα, τα οποία, φαίνονται σε εργαστηριακές μελέτες ότι είναι πολύ αποδοτικά. Πιστεύω ότι αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία σε σχέση με πιο πολύπλοκα φάρμακα, τα οποία θα βγουν».
«Πιστεύω ότι του χρόνου θα έχουν ένα καλό συνδυασμό εμβολίου κάποιας αρκετά καλής αποτελεσματικότητας και φαρμάκων, ώστε να αντιμετωπίσουν, όχι μόνο γενικά τον πληθυσμό και δημιουργήσουμε την ανοσία του πληθυσμού, [..] αλλά να βοηθήσουμε και ανθρώπους σε ανοσοκαταστολή ή με αλλεργία στα εμβόλια».
Τέλος, για το εάν θα είμαστε προστατευμένοι στο μέλλον, είπε ότι η συσσώρευση μεταλλάξεων (του κοροναϊού) δεν είναι μεγάλη, ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται συχνά, αλλά όχι κάθε χρόνο όπως γίνεται για τη γρίπη.
Μαγιορκίνης στο MEGA: Ισως να έχουμε ένα ήπιο κύμα κοροναϊού μέσα στο καλοκαίρι
Στην τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τόσο των ατομικών όσο και των ιδιοκτητών καταστημάτων αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σχετικά με τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας και την ανησυχία των ειδικών για την αύξησή τους.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι είναι πιθανή η αύξηση κρουσμάτων με τη χαλάρωση των μέτρων.
«Το να αυξηθούν τα κρούσματα ως αποτέλεσμα συγχρωτισμού είναι πιθανό σενάριο. Να επιστρέψουμε στην κατάσταση που ήμασταν πριν πολλούς μήνες, το θεωρώ δύσκολο».
Αναφερόμενος στο τοπικό lockdown, είπε ότι θα κρίνεται κάθε φορά από την περίπτωση αν αυτό είναι αναγκαίο, ενώ χαρακτήρισε υπερβολικό το κλείσιμο σχολείων στην Ξάνθη μετά τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν σε εκπαιδευτικούς.
Ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής σημείωσε ότι δε θα υπάρξει δεύτερο κύμα του ιού με τα χαρακτηριστικά του πρώτου και είναι πιο πιθανό να υπάρξει «μέτρια ενδημικότητα παρά δεύτερο κύμα».
«Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ένα ήπιο κύμα μέσα στο καλοκαίρι».
Όσον αφορά τη θεραπεία για τον ιό και τις μελέτες που τρέχουν, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι τα καλύτερα αποτελέσματα δίνει η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη.
«Θεωρώ ότι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα δε θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα».
Δεν εξετάζει η κυβέρνηση ολικό lockdown
Τέλος, μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας και σε αυτή τη φάση δεν εξετάζει γενικό lockdown, αλλά λήψη μέτρων σε τοπικό γεωγραφικό επίπεδο, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών, όπως και έγινε.
«Αν χρειαστεί κάτι πιο ειδικό, εδώ είμαστε να το δούμε» είπε και έστρεψε την προσοχή σε ενδεχόμενο κρούσμα όταν ανοίξουν οι πύλες του τουρισμού.
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εστιάζει πλέον την προσοχή της στο ενδεχόμενο κρούσματος όταν ανοίξουν οι πύλες του τουρισμού από το εξωτερικό, καθώς και σε πιθανές τοπικές εστίες, είτε αυτές αφορούν μια περιοχή, ένα νησί, έναν Νομό, είτε αφορούν μια δομή.
- Τι έκανε ο ΠΑΟΚ στα παιχνίδια που ηταν τιμωρημένος ο Λουτσέσκου (vids)
- Κώστας Σημίτης: Όταν εκλέχθηκε διάδοχος του Ανδρέα – Το δείπνο των «4» και στο βάθος ο Γιώργος Παπανδρέου
- Ρωσία: Αναστολή πτήσεων σε τρία ρωσικά αεροδρόμια
- Χρήστος Μάστορας: Το απίστευτο ποσό που θα εισπράξει για τον ρόλο του στην ταινία «Υπάρχω»
- Η συγκλονιστική συνέντευξη του Ακούνια πριν τον θάνατό του: «Πονάει, είναι σκληρό»
- Κώστας Σημίτης: Συλλυπητήρια Νίκου Ανδρουλάκης στη Δάφνη Σημίτη