Οι στρατιωτικές ασκήσεις στις Βρετανικές Βάσεις, στην Κύπρο, είναι αιτία πολλών αποβολών εγκύων αιγών, προβάτων και άλλων ζώων, γεγονός που οδηγεί κάθε χρόνο σε εκατοντάδες απαιτήσεις για αποζημιώσεις από Κύπριους κτηνοτρόφους στις περιοχές των Βάσεων και γειτνιάζουσες, ακόμα και περιοχές που βρίσκονται σε ζώνες περιβαλλοντικής προστασίας.

Αυτό ήταν και το κύριο θέμα εκτενούς δημοσιεύματος του χθεσινού βρετανικού «Declassified UK». Το δημοσίευμα, επικεντρώνεται και στα οικονομικά μεγέθη των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων, ακριβώς λόγω των πληγμάτων αυτών που επιφέρουν στην κυπριακή κτηνοτροφία, με τις στρατιωτικές ασκήσεις και τις χαμηλές πτήσεις αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του «Declassified»,  που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα « Φιλελεύθερος», η στρατιωτική δραστηριότητα των Βρετανών στην Κύπρο είχε ως αποτέλεσμα 1.764 απαιτήσεις αποζημιώσεων για «απώλεια ζώων» τα τελευταία πέντε χρόνια και όλες σχετίζονται είτε με βολές με πραγματικά πυρά, είτε λόγω χαμηλών πτήσεων, κυρίως σε περιοχές γύρω από το Ακρωτήρι.

«Οι πληρωμές αποζημιώσεων έχει γίνει τόσο συνηθισμένη διαδικασία, που το Υπουργείο Άμυνας έχει καταβάλει από το 1995 μέχρι και το 2020 περισσότερα από 8 εκατομμύρια στερλίνες ως αποζημιώσεις,  κυρίως για απώλειες ζώων και καλλιεργειών σε παραπονούμενους στην Κύπρο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όπως αποκαλύπτεται μάλιστα, το πρόβλημα εντείνεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αφού μόνο την περίοδο 2018-2019 οι Βρετανικές Βάσεις πλήρωσαν 750.000 στερλίνες ως αποζημιώσεις για 334 παράπονα απώλειας ζώων από κτηνοτρόφους. Οι αρχές του Υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας, αρνήθηκαν σύμφωνα με το δημοσίευμα να δώσουν λεπτομερή στοιχεία, ωστόσο έδωσαν έναν κατάλογο με 39 περιοχές από τις οποίες προήλθαν τα αιτήματα για αποζημιώσεις. Σε μία μόνο περίπτωση, καταβλήθηκε σε κτηνοτρόφο την περίοδο 2018-2019 το ποσό των 5.031 στερλινών για πρόκληση αποβολών και θανάτου σε έγκυες αίγες του κτηνοτρόφου, όπως και για δαπάνες αμβλώσεων και κτηνιάτρου, λόγω χαμηλών πτήσεων βρετανικών αεροσκαφών – στα 100 μέτρα από το έδαφος- σε πλαγιά κοντά στο Παραμάλι.