Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ρόουλινγκ : Αποκάλυψε πως είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

Ρόουλινγκ : Αποκάλυψε πως είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

Αποκάλυψη «βόμβα» έκανε για το παρελθόν της η συγγραφέας της πετυχημένης σειράς βιβλίων «Χάρι Πότερ», Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αποκάλυψε ότι ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής επίθεσης, επικαλούμενη αυτές τις εμπειρίες παράλληλα με την πίστη της στην ελευθερία του λόγου και της εμπειρίας της ως δασκάλα, ως λόγους πίσω από τη θέση της.

Η συγγραφέας των βιβλίων του Χάρι Πότερ, Τζ.Κ. Ρόουλινγκ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων αντιδράσεις, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από προσβλητικές αναρτήσεις της για την τρανς κοινότητα.

Μετά από σφοδρές κριτικές που δέχτηκε, τόσο από χρήστες των social media όσο και από διάσημες προσωπικότητες όπως ο Ντάνιελ Ράντκλιφ και η Έμα Γουάτσον, η ίδια αποφάσισε να δώσει τη δική της απάντηση.

Με ένα κείμενο 3.600 λέξεων, το οποίο δημοσιεύθηκε στο μπλογκ της την Τετάρτη (10/6), η Ρόουλινγκ υπερασπίζεται την απόφαση της να μιλήσει ανοιχτά για τους προβληματισμούς της σχετικά με τους τρανς ανθρώπους.

Στο μακροσκελές κείμενο αναφέρεται στον πρώτο της βίαιο γάμο, στην ενδοοικογενειακή βία που έχει δεχτεί ενώ αποκαλύπτει πως είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

«Τα αναφέρω αυτά τώρα, όχι σε μια προσπάθεια να κερδίσω συμπόνοια, αλλά λόγω αλληλεγγύης με τον τεράστιο αριθμό γυναικών που έχουν ιστορίες όπως η δική μου, οι οποίες έχουν υποτιμηθεί ως φανατικές για ανησυχίες γύρω από το θέμα φύλου», έγραψε.

«Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, η ζωντανή πραγματικότητα των γυναικών παγκοσμίως διαγράφεται. Γνωρίζω και αγαπώ τους τρανς ανθρώπους, αλλά η διαγραφή της έννοιας του φύλου καταργεί την ικανότητα πολλών να συζητούν ουσιαστικά τη ζωή τους», είχε πει η Ρόουλινγκ ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Η Ρόουλινγκ επικαλείται ακόμα την ελευθερία του λόγου καθώς και την παιδεία και την προστασία, ως επιχειρήματα που εξηγούν την απόφαση της να τοποθετηθεί για τα ζητήματα της κοινότητας.

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ γράφει για τους δικούς της αγώνες με το σεξισμό και τη μισογυνία, και για την εφηβική της αίσθηση ότι είναι «ψυχικά άφυλη», προσθέτοντας ότι οι ιστορίες της δυσφορίας φύλου από τρανς άνδρες την έκαναν να αναρωτιέται «αν θα είχα γεννηθεί 30 χρόνια αργότερα, ίσως και εγώ προσπαθούσα να κάνω μετάβαση».

«Η γοητεία της διαφυγής από τη γυναικεία ηλικία θα ήταν τεράστια. Πάλεψα με σοβαρό OCD (ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή) ως έφηβη. Αν έβρισκα κατανόηση στο διαδίκτυο, που δεν μπορούσα να βρω στο άμεσο περιβάλλον μου, πιστεύω ότι θα μπορούσα να πείσω να αλλάξω τον εαυτό μου στον γιο που ο πατέρας μου είχε πει ανοιχτά ότι θα προτιμούσε», έγραψε.

Η ίδια είπε ότι η κριτική την άφησε «σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος μέσα στο κεφάλι μου, καθώς οι αναμνήσεις μιας σοβαρής σεξουαλικής επίθεσης που δέχθηκα στα 20 μου επανήλθαν. Αυτή η επίθεση συνέβη σε μια στιγμή και σε ένα χώρο όπου ήμουν ευάλωτη και ένας άντρας εκμεταλλεύτηκε μια ευκαιρία. Δεν μπορούσα να αποκλείσω αυτές τις αναμνήσεις και δυσκολεύτηκα να συγκρατήσω τον θυμό και την απογοήτευσή μου για τον τρόπο που πιστεύω ότι η κυβέρνησή μου παίζει γρήγορα και χαλαρά με την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών». Επιβεβαίωσε επίσης για πρώτη φορά ότι υπέστη σωματική κακοποίηση στα 20 της χρόνια.

«Αν μπορούσες να μπεις στο κεφάλι μου και να καταλάβεις τι νιώθω όταν διάβασα για μια τρανς γυναίκα που πέθανε στα χέρια ενός βίαιου άνδρα, θα βρεις αλληλεγγύη και σύνδεση», έγραψε.

Επίσης η Ρόουλινγκ αναφέρει ότι είχε έρθει σε επαφή με «τεράστιο αριθμό» γυναικών που φοβόντουσαν να μιλήσουν δημοσίως για τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τους τρανς και καταδίκασε θεσμούς και οργανισμούς που θαύμαζε κάποτε για «υποταγή μπροστά στις τακτικές της παιδικής χαράς».

Είπε ότι πίστευε ότι ο μισογυνισμός και ο σεξισμός ήταν λόγοι πίσω από την αύξηση του 4.400% στον αριθμό των κοριτσιών που παραπέμφθηκαν για μετάβαση την τελευταία δεκαετία.

«Έχω διαβάσει όλα τα επιχειρήματα σχετικά με τη θηλυκότητα που δεν υπάρχει στο σώμα με φύλο, και τους ισχυρισμούς ότι οι βιολογικές γυναίκες δεν έχουν κοινές εμπειρίες, και τις βρίσκω επίσης βαθιά μισογυνιστικές και οπισθοδρομικές απόψεις.

Είναι επίσης σαφές ότι ένας από τους στόχους της άρνησης της σημασίας του φύλου είναι να διαβρώσει αυτό που κάποιοι φαίνεται να βλέπουν ως τη σκληρά διαχωριστική ιδέα των γυναικών που έχουν τη δική τους βιολογική πραγματικότητα ή – εξίσου απειλητικά – ενοποιώντας πραγματικότητες που τις καθιστούν μια συνεκτική πολιτική τάξη… Δεν αρκεί οι γυναίκες να είναι τρανς σύμμαχοι. Οι γυναίκες πρέπει να αποδεχτούν και να παραδεχτούν ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των τρανς γυναικών και των ίδιων», έγραψε.

Σημειώνεται τέλος ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης, ΜΚΟ για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, απάντησε στο κείμενο της Ρόουλινγκ, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Είναι πράγματι καλή σε ένα πράγμα. Να κάνει μυθοπλασία»

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024