Μεγάλο πλήγμα στα μουσεία λόγω κοροναϊού – Οικονομικές απώλειες και απειλή για «λουκέτο»
Τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν λόγω του κοροναϊού επέφεραν σοβαρό πλήγμα σε μουσεία σε όλο τον κόσμο και πάνω από 10% εξ αυτών ίσως ποτέ να μην ξαναλειτουργήσουν ενώ άλλα ίσως αναγκαστούν να καθυστερήσουν νέα προγράμματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών UNESCO
Τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν λόγω του κοροναϊού επέφεραν σοβαρό πλήγμα σε μουσεία σε όλο τον κόσμο και πάνω από 10% εξ αυτών ίσως ποτέ να μην ξαναλειτουργήσουν ενώ άλλα ίσως αναγκαστούν να καθυστερήσουν νέα προγράμματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών UNESCO.
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ σχεδόν 1.600 μουσείων σε 107 χώρες από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) –που εδρεύει στο Παρίσι και που συνδέεται με την UNESCO– έδειξε ότι σχεδόν όλα τα μουσεία σε όλον τον κόσμο έκλεισαν λόγω της πανδημίας της COVID-19.
Ο κλάδος των ιδιωτικών μουσείων βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιθανότητα πολλών χρεοκοπιών τους επόμενους μήνες. Σε αφρικανικές, ασιατικές και αραβικές χώρες, πάνω από ένα τέταρτο των μουσείων φοβούνται ότι ίσως θα πρέπει να κλείσουν για πάντα, σύμφωνα με την έρευνα.
«Ακόμα και η απώλεια ενός μουσείου, ενός πολιτιστικού κέντρου ή ενός θεάτρου θα επηρεάσει την ποικιλομορφία», δήλωσε ο Ερνέστο Οτόνε Ραμίρεζ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO.
Πολλά μεγάλα μουσεία, όπως το Πράδο στη Μαδρίτη, αντλούν πάνω από το 70% των εσόδων τους από τα εισιτήρια που πουλούν στους τουρίστες και η πολύμηνη αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας μπορεί να επηρεάσει την οικονομική τους κατάσταση για τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο ίδιος.
Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και αυτές που εξέρχονται από πολέμους θα δουν την πρόοδο που έχει καταγραφεί να πηγαίνει πίσω για πολλά χρόνια, δήλωσε ο Οτόνε Ραμίρεζ, αναφερόμενος στη Σομαλία και άλλες αφρικανικές χώρες, όπου η UNESCO βοηθά τις τοπικές αρχές να δημιουργήσουν μουσεία.
Στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, το Μαυροβούνιο και το Ιράκ, μεταξύ άλλων, πολλά νέα προγράμματα ανεστάλησαν.
«Θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η πρόοδος που είχε σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε ο Οτόνε Ραμίρεζ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Θεσσαλονίκη: Ισόβια και 19 χρόνια κάθειρξη στον 45χρονο που σκότωσε 32χρονο αστυνομικό
- Καμπανιακός – ΠΑΣ Γιάννινα 2-2: «Γκέλα» για τους Ηπειρώτες (vid)
- «Αντίο Συρία, γειά σου Λιβύη»; – Η Ρωσία αναζητά εναλλακτικές για διατήρηση της παρουσίας της στη Μεσόγειο
- Δημοσκόπηση: Οι αδύναμοι ψηφίζουν τον «Κανένα»
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Από την εορταστική μαγεία, στην νέα περιβαλλοντική «αμαρτία»;
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων