Μητσοτάκης: Η Τουρκία καταστρατηγεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας – Θα αντιδράσει η ΕΕ
Τη διπλωματική οδό έδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία διαμηνύοντας ωστόσο σε αυστηρό τόνο προς την Άγκυρα πως απέναντί της δεν έχει την μόνο Αθήνα αλλά την ΕΕ, η αντίδραση της οποίας θα έχει επιπτώσεις αν η Τουρκία συνεχίσει να καταστρατηγεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας
- «Πνίγηκαν» από Τούρκους ταξιδιώτες τα ελληνικά νησιά - Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Πως ξέφυγα από τον serial killer του «Ραντεβού στα Τυφλά»
- Πώς παχαίνουμε εισπνέοντας μολυσμένους ρύπους - Τι δείχνουν μελέτες
Τη διπλωματική οδό έδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία διαμηνύοντας ωστόσο σε αυστηρό τόνο προς την Άγκυρα πως απέναντί της δεν έχει την μόνο Αθήνα αλλά την ΕΕ, η αντίδραση της οποίας θα έχει επιπτώσεις αν η Τουρκία συνεχίσει να καταστρατηγεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Διεθνές δίκαιο vs μονομερείς ενέργειες
Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε μια στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις και απειλές της στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και πως η αντίδραση έναντι της Άγκυρας δεν θα έρθει μόνο από την Αθήνα αλλά και από τις Βρυξέλλες και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός αντιπαρέβαλε στις κινήσεις της Τουρκίας όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, την Συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ.
«Εάν δει κάποιος τον χάρτη, θα κατανοήσει ότι το παράνομο σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν έχει κανένα νόημα. Εμείς ως Ελλάδα υπογράψαμε μία αντίστοιχη συμφωνία, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Αυτός είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας και αυτός είναι ο τρόπος που περιμένουμε και οι άλλοι να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα. Και όχι με μονομερείς κινήσεις.
Σύνορα και ασφάλεια της Ευρώπης
Το πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία. Αλλά, είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Γιατί αφορά στα σύνορά μας. Αφορά σε ζητήματα ασφαλείας. Γιατί εμείς προστατεύουμε τα ελληνικά σύνορα, που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε τον Μάρτιο ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης. Δε μιλάμε για διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά μεταξύ του συνολικού πλαισίου σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας.
Εάν η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας η αντίδραση δεν θα είναι μόνο από τη χώρας μας, αλλά θα είναι η αντίδραση από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό είναι που εγώ προσπαθώ και θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι θα υπάρχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις εάν κάτι τέτοιο συμβεί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Περιθώριο πρόσβασης στη Χάγη
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας προσβλέπει στο διάλογο και την ειρηνική επίλυση των εντάσεων στην περιοχή.
«Φυσικά έχουμε πάντα καταλήξει ότι… συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Αλλά πάντα υπάρχει το περιθώριο πρόσβασης στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς δικαστηρίου. Αυτή η λογική των κανονιοφόρων ανήκει σε άλλη εποχή και δεν μπορεί αυτή να αποτελέσει ένα όπλο για σχέσεις καλής γειτονίας. Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι δεδομένης της γεωγραφίας πρέπει να ζήσουμε μαζί. Πρέπει να συνυπάρξουμε. Και ότι έχουμε κοινά συμφέροντα. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα είναι δικό της».
Αιχμές για το ΝΑΤΟ
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τη στάση του ΝΑΤΟ λέγοντας ότι το να λαμβάνει ίσες αποστάσεις από το πρόβλημα δεν είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση, όταν υπάρχει μία χώρα που ξεκάθαρα συμπεριφέρεται με αυτόν τον επιθετικό και παράνομο τρόπο.
Ενιαία αγορά
Σε ότι αφορά τις προτάσεις της Κομισιόν και το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «όλοι γνωρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον μας να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα και την ευρωστία της ενιαίας αγοράς. Και όλοι γνωρίζουμε ότι αν δεν το κάνουμε ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. Γιατί, ό,τι συνέβη μία φορά μπορεί να συμβεί και πάλι».
«Εάν δεν αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση ο αντίκτυπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι βαθύς. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να τύχει αποδοχής και έγκρισης αυτή η πρόταση της Κομισιόν. Θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις με έκτακτα μέτρα και χρησιμοποιεί και τη δημοσιονομική της ισχύ, για να αντιμετωπίσει μία ανήκουστη κρίση που δεν είχαμε ξαναδεί στη ζωή μας και πιθανότατα δεν θα ξαναδούμε στο μέλλον» τόνισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο πρωθυπουργός.
Μετασχηματισμός της οικονομίας
Επικρίνοντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική της στα θέματα της ανάπτυξης ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «χρειαζόμαστε χρήματα με τη μορφή επιχορηγήσεων και αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν με σωστό τρόπο. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αλλάξει και να μετασχηματίσει την οικονομία της. Η Ελλάδα παίρνει εδώ και 40 χρόνια επιχορηγήσεις και θα είμαι ειλικρινής. Δεν χρησιμοποιήσαμε πάντα αυτές τις επιχορηγήσεις με τον σωστό τρόπο. Εμείς δίνουμε μεγάλη έμφαση στη σωστή διακυβέρνηση, στην πλήρη λογοδοσία και στην πλήρη διαφάνεια. Πάντα με ένα μακρόπνοο σχέδιο, ώστε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας».
Καλό momentum
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και τόνισε ότι οι πολίτες δείχνουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς, ενώ σημείωσε ότι και οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας προκειμένου να στηριχτούν η πραγματική οικονομία και οι θέσεις εργασίας.
«Όλοι προέβλεπαν μία ελληνική καταστροφή, αλλά, εάν δείτε τα νούμερα έχουμε μόνο 0,9% ύφεση σε σχέση με την πολύ μεγαλύτερη ύφεση που υπάρχει στην ευρωζώνη. Άρα, η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση με ένα πολύ καλό momentum. Ο Μάρτιος δεν ήταν τόσο καταστροφικός. Φυσικά, το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πολύ διαφορετικό… Κάναμε γρήγορες παρεμβάσεις, για να μετριάσουμε το οικονομικό σοκ» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε πρώτη του προτεραιότητα την προστασία των θέσεων εργασίας.
Πανδημία και Τουρισμός
Σε ότι αφορά την πανδημία και το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, ο πρωθυπουργός αφού ανέλυσε τα βήματα της επιτυχημένης διαχείρισης του πρώτου κύματος του κοροναϊού, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι καλύτερο μπορεί, με γνώμονα την ασφάλεια.
«Κοιτάζουμε από κοντά τα δεδομένα και, εάν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή, είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την προσέγγισή μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τη σωστή απόφαση και να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, γιατί το τελευταίο που θέλουμε είναι να θέσουμε σε κίνδυνο τόσο τους ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό, αλλά και τους Έλληνες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα χωρίσουμε τις χώρες ανάλογα με τον τρόπο που έχουν χωριστεί από τις ευρωπαϊκές αρχές. Θα κάνουμε περισσότερα τεστ από τις χώρες που είχαν μεγαλύτερα ποσοστά ως προς την πανδημία και από την 1η Ιουλίου νομίζω ότι θα είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουμε δειγματοληπτικά τεστ, γιατί είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε τεστ σε όλους.
Εκτός της Ελλάδας τα ποσοστά μετάδοσης είναι υψηλά, αλλά θα ήταν πολύ δύσκολο να βάζουμε σε καραντίνα όλους τους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν στη χώρα. Για αυτό, θα βρούμε ένα σημείο ισορροπίας. Έχουμε τις υποδομές, έχουμε δημιουργήσει τις υποδομές στα νοσοκομεία στα νησιά μας. Θα έχουμε και τη σωστή υποδομή, για να πραγματοποιούμε τα τεστ αλλά και για να έχουμε τις νοσοκομειακές υποδομές που χρειάζονται σε περίπτωση που υπάρχει ένα ξέσπασμα ή μία αύξηση των κρουσμάτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις