Το «όχι» του Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές επαναφέρει το σενάριο του ανασχηματισμού
Το σαφές και κατηγορηματικό για ακόμα μια φορά «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές ενώπιον του στελεχικού δυναμικού της ΝΔ, τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια για τον ανασχηματισμό. Θα κριθούμε από τις πράξεις μας και πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αλλά σε πιο ουδέτερο χρόνο, είπε ο Γ. Γεραπετρίτης
Το σαφές και κατηγορηματικό για ακόμα μια φορά «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές και μάλιστα ενώπιον του στελεχικού δυναμικού της ΝΔ, τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια για τον ανασχηματισμό.
Θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε ουδέτερο χρόνο
Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας χτες στους προέδρους των ΝΟΔΕ (μέσω ψηφιακής διάσκεψης) τόνισε ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές υπογραμμίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάταξη της χώρας και πως η κρίση θα αξιοποιηθεί ως μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει η χώρα.
«Όλη αυτή η παραφιλολογία μήπως είναι τώρα η ώρα να πάμε σε εκλογές που έχουμε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, η απάντηση είναι «όχι». Διότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Συμπλήρωσε δε ότι «η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να ανατάξουμε τη χώρα και έχουμε μπροστά μας αρκετό πολιτικό χρόνο να αξιοποιήσουμε το πολιτικό κεφάλαιο που γενναιόδωρα μας έδωσε ο ελληνικός λαός, δεν μας το έδωσε για να πάμε να κάνουμε εκλογές, μας το έδωσε για να αξιοποιήσουμε αυτήν την μεγάλη κρίση ως μία ευκαιρία να αλλάξουμε την πατρίδα μας. Και αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε».
Η αποστροφή αυτή του κ. Μητσοτάκη με μια τόσο κατηγορηματική διατύπωση μοιραία επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των διορθωτικών παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα.
Μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να επιχείρησε να βάλει φρένο στη συζήτηση για τον ανασχηματισμό πριν από λίγες εβδομάδες ωστόσο αυτή η συζήτηση όπως φαίνεται δεν έχει κλείσει, από τη στιγμή μάλιστα που σε ελάχιστες εβδομάδες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ και μοιραία η γεμάτη εξελίξεις περίοδος που πέρασε θέτει επί τάπητος την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου και του αυτού καθ’ αυτού του κυβερνητικού σχήματος.
Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τόνισε ότι «μία κυβέρνηση που έχει στο γονιδίωμά της την αξιολόγηση πρέπει να αξιολογείται τακτικά. Διορθώνουμε τα λάθη μας με μεγάλη ταχύτητα, αλλά πρέπει να αξιολογούμαστε τακτικά. Θα κριθούμε από τις πράξεις μας και πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αλλά σε πιο ουδέτερο χρόνο βέβαια, όχι τώρα μέσα στη κρίση».
Ανασχηματισμό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Πάντως τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό τροφοδοτούν και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν κατά πλειοψηφία –οι 6 στους 10- πως οι πολίτες απαντούν ότι χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις σε πρόσωπα ενώ μόλις το 22% απαντά πως το κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να μείνει ως έχει.
Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του Σκάι το συμπέρασμα ήταν πως η κυριαρχία της κυβέρνησης και τα πολύ καλά δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ σε όλους σχεδόν τους δείκτες δεν αφορούν τις επιδόσεις όλων των υπουργών.
Με δύο λόγια, η θετική εικόνα της κυβέρνησης δεν αφορά το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου.
Μάλιστα οι μισοί και πλέον από τους ερωτηθέντες που δηλώνουν ψηφοφόροι της ΝΔ τάσσονταν υπέρ του ανασχηματισμού και συγκεκριμένα, το 53% των ψηφοφόρων της ΝΔ απαντούσε θετικά σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα έναντι ενός 34% που έλεγε πως δεν χρειάζονταν αλλαγές στην κυβέρνηση.
Υπουργοί στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρο υπουργούς ζητώντας την παραίτησή τους για σειρά θεμάτων που ανακύπτουν κατά καιρούς και η κυβέρνηση σε πολλές περιπτώσεις σύρεται από την αντιπολίτευση.
Υπάρχουν δε περιπτώσεις που το Μαξίμου αναδιπλώνεται σε πολιτικές αποφάσεις υπουργείων, παίρνοντάς τες πίσω και η στήριξη σε υπουργούς στο τέλος μετατρέπεται σε φθορά για το σύνολο της κυβέρνησης.
Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την τακτική αυτή καθώς η κατά μέτωπο επίθεση στο Μαξίμου υπό τις παρούσες συνθήκες δεν φαίνεται να μπορεί να έχει καλά για την Κουμουνδούρου αποτελέσματα.
Έτσι είτε στις περιπτώσεις συγκεκριμένων αρρυθμιών, είτε αστοχιών, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο συγκεκριμένοι υπουργοί, υφυπουργοί ή άλλα στελέχη τίθεται στο στόχαστρο κατά καιρούς του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζητά τις παραιτήσεις τους με τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα τις περιπτώσεις των κ.κ. Πέτσα, Θεοχάρη.
Μέτωπα και σενάρια
Πάντως σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί ανοιχτά μέτωπα με βασικότερα την πορεία διαχείρισης της πανδημίας μετά την άρση του lockdown, την πορεία της οικονομίας εν μέσω των δυσοίωνων προβλέψεων για την ύφεση και την ανεργία αλλά και η καυτή πατάτα των εθνικών θεμάτων με επίκεντρο τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Εν μέσω αντιμετώπισης κρίσεων θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις ο πρωθυπουργός; Ιδίως αν βγουν αληθινοί οι φόβοι που υπάρχουν στο κυβερνητικό επιτελείο για ένα πισωγύρισμα στην υγειονομική κρίση καθώς εμφανίζονται σημάδια χαλάρωσης και καταστρατήγησης των μέτρων.
Είναι ένα ανοιχτό ζήτημα με δεδομένο ότι η προηγούμενη διάψευση του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό ήταν πως σε συνθήκες κρίσης δεν θα γίνει ανασχηματισμός.
Πάντως από τα σενάρια που διακινούνται δύο θεωρούνται τα επικρατέστερα. Είτε ανασχηματισμός αμέσως μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης, στις 7 Ιουλίου είτε το Σεπτέμβριο ενόψει της ΔΕΘ.
Ανοιχτό είναι επίσης το ερώτημα αν ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός ή αν θα περιοριστεί σε μιας μικρής κλίμακας διορθωτικές κινήσεις σε επίπεδο κάποιων συγκεκριμένων προσώπων.
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Μπαρτσελόνα: Εξαετές συμβόλαιο και ρήτρα 1 δισ. ευρώ για τον Γιαμάλ
- Κύπρος: Αξιωματούχος λέει ότι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ είναι δεσμευτικά από άποψη αρχής
- Γιώτα Πούλου: «Μπροστά δεν ξέρω τι θα βρω και πίσω δεν γυρίζω» – Μάλλον θα καταλήξω στο κόμμα Κασσελάκη
- O κορσές της Vivienne Westwood κουβαλάει ιστορία και στιλάτη σαγήνη
- Μητσοτάκης: Η πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους θα αποκατασταθεί πλήρως από το Δημόσιο