Νέα Ζηλανδία : Επιστροφή στην κανονικότητα με αγκαλιές και χειραψίες
Η Νέα Ζηλανδία προχώρησε στην άρση και των τελευταίων μέτρων του lockdown μετά την ανάρρωση του τελευταίου επιβεβαιωμένου κρούσματος κοροναϊού εντός την επικράτειάς της
Χωρίς περιορισμούς στην καθημερινότητά για πρώτη φορά από τις 21 Μαρτίου ξύπνησαν σήμερα, Τρίτη, οι Νεοζηλανδοί, μετά την άρση και των τελευταίων μέτρων που εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε ισχύ, καθώς και το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού ανέρρωσε πλήρως.
Οι πολίτες της χώρας, που φαίνεται να έχει καταφέρει να εξαλείψει τον κοροναϊό εντός των συνόρων της, προς το παρόν έχουν το δικαίωμα να αγκαλιάζουν και να φιλούν αγνώστους, να στέκονται ο ένας πλάι στον άλλο παρακολουθώντας συναυλίες, να προσεύχονται σε μεγάλες ομάδες στα τζαμιά και τις εκκλησίες της χώρας, να παρακολουθούν αθλητικούς αγώνες και να διοργανώνουν μεγάλα τραπέζια για τα χαρμόσυνα και δυσάρεστα γεγονότα της ζωής τους.
Το μόνο μέρος του lockdown που παραμένει, είναι οι αυστηροί έλεγχοι των συνόρων, με τους Νεοζηλανδούς και τις οικογένειές τους να είναι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να εισέλθουν στη χώρα. Φτάνοντας, είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα, η οποία ελέγχεται από το κράτος, για 14 μέρες.
Η ανακοίνωση της πρωθυπουργού, Τζασίντα Άρντερν ότι κάθε άλλος κανόνας θα αρθεί τα μεσάνυχτα – νωρίτερα από το αναμενόμενο – γέμισε χαρά πολλούς από τους κατοίκους της χώρας. Αξιωματούχοι και επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης ανάρτησαν εορταστικά tweets, ενώ δεν έλειψαν και οι ευχές για… καλή χρονιά.
Αν και κανείς δεν αγκαλιαζόταν στους δρόμους της χώρας την Τρίτη, οι περαστικοί έδειχναν ενθουσιασμένοι για τη νέα κατάσταση. Οι πιο τολμηροί πίεσαν και πάλι τα κουμπιά για τα φανάρια των διαβάσεων με τα χέρια τους, αντί να χρησιμοποιούν τους αγκώνες τους, κατά τη συνήθεια που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα ετοιμάζονται για την πιθανώς πιο πολυσύχναστη Τρίτη στην ιστορία τους, καθώς οι κανόνες που απαιτούν οι πελάτες να παραμένουν καθιστοί και σε απόσταση μεταξύ τους, αλλά και να παραγγέλνουν αποκλειστικά από τα τραπέζια τους ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Προειδοποιήσεις από τον «Νεοζηλανδό Τσιόδρα»
Ο Άσλεϊ Μπλούμφελντ, ο συχνά επιφυλακτικός επιδημιολόγος που έγινε το πρόσωπο των ημερών της πανδημίας, χάρισε στο κοινό ένα σπάνιο χαμόγελο αναφέροντας ότι την ημέρα πριν την ανακοίνωση μηδενικών νέων κρουσμάτων στη χώρα, πραγματοποιήθηκαν 1,053 τεστ για τον κοροναϊό.
Αν και έκανε λόγο για μια «υπέροχη ημέρα στο Γουέλινγκτον» δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι η Νέα Ζηλανδία δεν έχει ξεμπερδέψει για πάντα από την πανδημία.
«Γνωρίζουμε ότι θα συμβεί», δήλωσε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων λοιμώξεων. «Μπορεί να ανακαλύψουμε κάποιο κρούσμα στα σύνορα ή ακόμη και να εντοπίσουμε νέα περιστατικά εντός της επικράτειάς μας».
Η Άντερν και η κυβέρνησή της είναι αντιμέτωπη και με την προοπτική της ανοικοδόμησης ενός κράτους σε βαθιά ύφεση, με την ανεργία να ξεπερνά το 8,5%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και την ζωτική βιομηχανία του τουρισμού να έχει κατακερματιστεί.
Αν και γνωρίζουν ότι η νίκη ενδέχεται να είναι προσωρινή, οι πολίτες της χώρας εξακολουθούν να την αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό. Οι ημερήσιες εφημερίδες της χώρας φιλοξένησαν στα εξώφυλλά τους μια ολοσέλιδη γελοιογραφία, όπου απεικονίζεται το κίουι, το εθνικό πτηνό της Νέας Ζηλανδίας, να στέκεται πάνω στον αριθμό 1, το χαμηλότερο επίπεδο εγρήγορσης της χώρας, με τους εξωτερικούς παρατηρητές να βλέπουν τις εξελίξεις με δέος.
Το δελτίο καιρού σημειώνει: «Μια όμορφη, ήσυχη μέρα καλωσορίζει το επίπεδο 1 και όλες τις ελευθερίες που κάποτε θεωρούσαμε δεδομένες».
Ωστόσο οι ειδικοί της δημόσιας υγείας εκφράζουν ανησυχίες για την κατάσταση του συστήματος ιχνηλάτησης της χώρας.
«Το πρόβλημα είναι ότι η εφαρμογή που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να μοιάζει με προσωρινή λύση, μέχρι να υπάρξει κάποια καλύτερη μέθοδος», τονίζει ο Μάικλ Μπέικερ, ένας επιδημιολόγος του πανεπιστημίου του Όταγκο, αναφερόμενος στην εφαρμογή για κινητά που λάνσαρε η κυβέρνηση με στόχο την ιχνηλάτηση των επαφών ων κρουσμάτων, και την οποία έχει «κατεβάσει» μόλις το 10% των Νεοζηλανδών.
Η χώρα έχει καταγράψει λιγότερα από 1,500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόλις 22 θανάτους, με την Άντερν να έχει επιβάλει lockdown σε ολόκληρη τη χώρα ήδη από τα πρώτα 200 περιστατικά. Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι αν και η χώρα φαίνεται να έχει σταθεί τυχερή, σκοπεύουν να συνεχίσουν να τηρούν ορισμένα μέτρα, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών.
Πηγή: www.theguardian.com
- Ολλανδία: Ο ΥΠΕΞ ανέβαλε ταξίδι στο Ισραήλ μετά την απόφαση του ΔΠΔ – Χαμός στο κοινοβούλιο
- Κτηματολόγιο: Μήνυση Κυρανάκη για απάτη – Προσπάθησαν να ιδιοποιηθούν 45 ακίνητα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες
- Κίνα: «Κάνεις υπερωρίες;» – Ρομπότ AI ανοίγει κουβέντα και πείθει άλλα δώδεκα να σταματήσουν τη δουλειά
- Τι είπε ο Ρογκαβόπουλος για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό: «Θα πάνε… μέχρι τέλους»
- «Κόκκαλο» με τον Γεράσιμο Γεννατά: Νέες παραστάσεις στο Θέατρο Σημείο
- Άμεσα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ζητάει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας