Ώρα μηδέν για το Brexit – Κρίσιμη συνάντηση τη Δευτέρα
Μετά από συνεχή αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις, ο Μπόρις Τζόνσον θα συναντηθεί τη Δευτέρα 15 Ιουνίου με τον Μισέλ Μπαρνιέ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να συνομιλήσουν για τη σχέση ΕΕ - Βρετανίας στη μετα-Brexit εποχή.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνομιλήσουν στις 15 Ιουνίου για να αναβιώσουν τις «παγωμένες» συνομιλίες για το μέλλον της σχέσης ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ δεν έχουν προχωρήσει καθόλου από τον Φεβρουάριο. Ο χρόνος τελειώνει καθώς η μεταβατική περίοδος λήγει στο τέλος του 2020.
Οι συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας έχουν «παγώσει» τις τελευταίες βδομάδες γεγονός που ενισχύει του φόβους για το ενδεχόμενο της αποχώρησης της χώρας, μετά και την μεταβατική περίοδο, χωρίς συμφωνία, γεγονός που πρόκειται να ταρακουνήσει τις ήδη πληγωμένες επιχειρήσεις, όταν τεθεί σε ισχύ το «διαζύγιο» στις 31 Δεκεμβρίου του 2020.
Μπαρνιέ: Οι Βρυξέλλες είναι πρόθυμες για συμβιβασμούς, αλλά δεν θα κάνουμε και το χατίρι της Βρετανίας
Οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να επιταχύνουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας με εβδομαδιαίες συναντήσεις και να «συμβιβαστούν» όσον αφορά στους κανόνες του δίκαιου ανταγωνισμού, είπε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ την Τετάρτη.
Ωστόσο, επέμενε ότι δεν θα επιτραπεί στη Βρετανία να επιλέξει εκείνη τους όρους ή να κάνει πίσω σε υποσχέσεις που έχει ήδη δώσει.
«Έχουμε πολύ λίγο χρόνο και γι’ αυτό ζητώ από τον Βρετανό διαπραγματευτή, τον Ντέιβιντ Φροστ, εκτός από τους γύρους διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, να συναντιέται κατ’ ιδίαν μαζί μας κάθε εβδομάδα», είπε ο Μπαρνιέ στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της ΕΕ.
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη «να αποφασίσει ανάμεσα στους γύρους των διαπραγματεύσεων, αν υπάρχει πραγματικά θέληση από τη Βρετανία για κάποια σημαντικά θέματα, έτσι ώστε να οργανώσει ειδικές συναντήσεις για συγκεκριμένα θέματα».
Ο Μπαρνιέ παρατήρησε ότι μετά τους πρώτους τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο, «αναγκάστηκε να σημειώσει ότι οι Βρετανοί διαπραγματευτές αρνούνται να συζητήσουν σοβαρά σε τέσσερα πεδία που η ΕΕ θεωρεί υψίστης σημασίας». Τα θέματα αυτά αφορούν στην αλιεία, στην αστυνομική και δικαστική συνεργασία, τη δομή της νέας συμφωνίας και ένα πεδίο ίσων όρων σε θέματα περιβάλλοντος, εργασίας και κανόνων ανταγωνισμού.
Στο τελευταίο αυτό ζήτημα, ο Μπαρνιέ είπε ότι «η ΕΕ είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί», αλλά επέμεινε ότι «η Βρετανία πρέπει να υπογράψει επίσημα ό,τι έχουμε συμφωνήσει στην Πολιτική Διακήρυξη» για τη σχέση μετά το Brexit.
Στην Πολιτική Διακήρυξη, την οποία υπέγραψε πέρσι ο Μπόρις Τζόνσον μαζί με τη συμφωνία αποχώρησης, αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι μια μελλοντική συμφωνία πρέπει να συνοδεύεται από ίσους όρους «έτσι ώστε να αποτραπούν αλλοιώσεις στο εμπόριο και άδικα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα»
Ο Μπαρνιέ προέτρεψε την ΕΕ «να μη κοιτάξει το βραχυπρόθεσμο κόστος προσαρμογής» το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου. Αντίθετα, ζήτησε από την ένωση να κοιτάξει «το μακροπρόθεσμο οικονομικό [της] όφελος – ειδικά στο πλαίσιο της εξασφάλισης μίας οικονομικής ανάκαμψης από την κρίση του κοροναϊού».
Υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε τις προσπάθειες της Βρετανίας να επιλέξει μόνο τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς μας», ο Μπαρνιέ είπε: «Θέλουμε στα αλήθεια να εδραιώσουμε το Σίτι ως οικονομικό κέντρο της Ευρώπης; Θέλουμε στα αλήθεια να πάρουμε αυτό το ρίσκο;».
Στη διαμαρτυρία του Βρετανού διαπραγματευτή ότι το Λονδίνο ζητάει απλά όσα οι Βρυξέλλες έχουν ήδη προσφέρει σε άλλους εμπορικούς εταίρους, ο Μπαρνιέ απάντησε αιχμηρά: «Η αλήθεια είναι ότι η Βρετανία ζητάει πολλά περισσότερα από τον Καναδά, την Ιαπωνία ή οποιοδήποτε άλλο εμπορικό εταίρο. Προσπαθεί να διαλέξει τα πιο επικερδή πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ χωρίς τις υποχρεώσεις».
Απαντώντας στα σχόλια του Μπαρνιέ, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε στο Politico: «Το Brexit αφορά στην οικονομική ανεξαρτησία και κερδίζουμε περισσότερα αν μπορούμε να σχεδιάσουμε τους δικούς μας κανόνες με γνώμονα το καλό των επιχειρήσεων και του λαού μας».
Η βρετανική κυβέρνηση επανέλαβε επίσης ότι δεν σκοπεύει να επεκτείνει τη μεταβατική περίοδο που τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου.
- Cardiofitness: Η άσκηση «ασπίδα» στη γήρανση του εγκεφάλου
- Παγετός, θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας – Η κακοκαιρία επιμένει
- Μακροζωία: Τα μυστικά των λαών που ζουν περισσότερο και η θέση της Ελλάδας
- Snowmanning: Το νέο dating trend είναι οι έρωτες των γιορτών και δεν κάνουν καθόλου καλό στην υγεία
- Κακοκαιρία «Elena»: Tο χιλιοπαιγμένο έργο με το «μπαλάκι» των ευθυνών στην πλημμυρισμένη Αττική
- Ο δρόμος με τις περισσότερες κάμερες ταχύτητας στην Ελλάδα – Πού βρίσκεται