Βρετανία : Έως και 20.000 ζωές ενδέχεται να είχαν σωθεί αν το lockdown είχε επιβληθεί νωρίτερα
Δήλωση πρώην συμβούλου της κυβέρνησης «καίει» τον Τζόνσον
- Οι απίθανες επενδύσεις των κροίσων
- Τρόμος στην Ξάνθη το βράδυ των Χριστουγέννων - Μπούκαραν σε σπίτι με όπλο και άρπαξαν χρήματα και λίρες
- Είκοσι χρόνια μετά το τσουνάμι της Ινδονησίας, ελπίζει μια μέρα να δει ξανά τον γιο της
- Πώς θα τα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο - Έως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία
Ο αριθμός των νεκρών του κοροναϊού στη Βρετανία θα μπορούσε να είναι ο μισός εάν η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είχε επιβάλει lockdown μία εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με την καταδικαστική τοποθέτηση ενός εκ των επιστημόνων της επιτροπής που συμβούλευε την κυβέρνηση εκείνη την περίοδο.
Η τοποθέτηση του καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον ότι χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί ενέτεινε την πίεση στην κυβέρνηση σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση του κοροναϊού και άφησε τον Βρετανό πρωθυπουργό εκτεθειμένο κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι είναι «πρόωρο» να ασκηθεί κριτική στην κυβερνητική προσέγγιση, ενώ σημείωσε ότι έλαβε τα μέτρα που εκείνος και οι σύμβουλοί του πίστευαν ότι ήταν σωστά για τη χώρα, βασισμένος σε επιστημονικά στοιχεία.
Όμως αυτός ο ισχυρισμός τέθηκε υπό ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση όταν ο αρχίατρος της Αγγλίας, καθηγητής Κρις Γουίτι, ερωτήθηκε αν έχει μετανιώσει για κάποιον από τους χειρισμούς του γύρω από την πανδημία μέχρι στιγμής.
«Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη λίστα πραγμάτων που πρέπει να εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή», δήλωσε.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός δέχθηκαν έντονες πιέσεις μετά την παρέμβαση Φέργκιουσον, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιδραστικής ομάδας μοντελοποίησης του Imperial College. Παράλληλα, ήταν και μέλος της επιστημονικής επιτροπής στα πρώτα στάδια του ξεσπάσματος της πανδημίας.
«Αν είχαμε επιβάλει lockdown μια βδομάδα νωρίτερα, θα είχαμε μειώσει τον συνολικό αριθμό των νεκρών τουλάχιστον στο μισό», ανέφερε στους βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων. «Τα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας τότε γύρω από τον ιό, έδειχναν δικαιολογημένα. Είναι βέβαιο πως θα είχαμε αποφύγει πολλούς θανάτους, αν τα είχαμε εφαρμόσει νωρίτερα».
Τα επίσημα στοιχεία της Τετάρτης δείχνουν ότι οι νεκροί του ιού ανέρχονται ήδη σε 41,128, πράγμα που σημαίνει ότι αν ο Φέργκιουσον έχει δίκιο, περισσότερες από 20,000 ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν είχαν ληφθεί εξ αρχής αυστηρά μέτρα.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις