Συνταξιούχοι : Πότε θα πάρουν το… μπόνους όσοι εργάζονται
Πλέον η σύνταξη θα περικόπτεται κατά 30% αντί για 60% που προβλεπόταν με βάση το προηγούμενο καθεστώς
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Από τον Αύγουστο και έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο ευνοϊκό καθεστώς στην απασχόληση συνταξιούχων. Η σύνταξη θα περικόπτεται κατά 30% αντί για 60% που προβλεπόταν με βάση το προηγούμενο καθεστώς. Παράλληλα, επειδή το νέο μέτρο έχει τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο, θα καταβληθούν αναδρομικά που θα αφορούν τις συντάξεις του Μαρτίου 2020 και μετά.
Ειδικότερα, όπως προβλέπεται σε σχετική υπουργική απόφαση, με το νέο καθεστώς από τις 28 Φεβρουαρίου 2020 ισχύει η περικοπή της σύνταξης κατά 30% (από 60%) κατ’ εφαρμογή του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση). Ετσι, από την ημερομηνία αυτή ισχύει το νέο πλαίσιο για την απασχόληση των συνταξιούχων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου προβλέπεται μεταβατικό στάδιο ένταξης στη νέα ρύθμιση, προκειμένου για την ομαλή υπαγωγή στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.
Οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος όλων των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ φορέων και του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των προσώπων που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη, οι οποίοι είτε έχουν αναλάβει εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα πριν από τις 28/2/2020 είτε θα αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχόληση μετά την ισχύ του νέου ασφαλιστικού νόμου.
Τι προβλέπεται
Με βάση όλα αυτά οι συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν εργασία ή δραστηριότητα για την οποία είτε λαμβάνουν αμοιβές (π.χ. έξοδα κίνησης) που δεν υπόκεινται βάσει νόμου σε ασφαλιστικές εισφορές κλάδου κύριας σύνταξης είτε λαμβάνουν αποδοχές για τις οποίες από την ισχύουσα νομοθεσία υφίσταται δυνατότητα παραίτησης και παραιτούνται του δικαιώματος είσπραξής τους, δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις περί αναστολής ή περικοπής της σύνταξής τους, κύριας και επικουρικής. Είναι, επίσης, ευνόητο ότι η καταβαλλόμενη στον απασχολούμενο συνταξιούχο επικουρική σύνταξη αναστέλλεται ή περικόπτεται μόνο εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (τ. ΕΤΕΑΕΠ) για την αναληφθείσα εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα.
Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή των νέων διατάξεων αφορά τη χρονική περίοδο που παρέχεται η αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα, για την οποία προκύπτει η υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ, και όχι τη χρονική περίοδο καταβολής των σχετικών αμοιβών για την αναληφθείσα δραστηριότητα.
Το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων αφορά πρόσωπα που συνταξιοδοτούνται από 28/2/2020 και μετά, ανεξάρτητα εάν η ασκούμενη δραστηριότητα αναλήφθηκε πριν ή μετά τη συνταξιοδότησή τους, καθώς και πρόσωπα που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, με βάση το προγενέστερο ασφαλιστικό καθεστώς και αναλαμβάνουν την ασκούμενη δραστηριότητα μετά τις 28/2/2020.
Προκειμένου για τους συνταξιούχους οι οποίοι είχαν αναλάβει εργασία πριν από τις 13/5/2016 και δεν ενέπιπταν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 και βάσει του προϊσχύοντος νομοθετικού πλαισίου εξαιρούνταν από τις επιπτώσεις της απασχόλησής τους αυτής, με βάση ειδικές διατάξεις, και οι οποίοι συνεχίζουν την εργασία τους και μετά τις 28/2/2020, δίνεται μεταβατική περίοδος ενός έτους για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του νέου νόμου. Συγκεκριμένα, θα συνεχίζουν να εξαιρούνται έως και τις 28/2/2021. Οι συνταξιούχοι αυτοί, εφόσον συνεχίζουν την απασχόλησή τους, θα υπαχθούν στο ρυθμιστικό πεδίο των νέων διατάξεων από την 1/3/2021.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις