Επίθεση με βιτριόλι: Η αντίδραση της Ιωάννας όταν έμαθε για την 35χρονη και η συνομιλία στο Messenger
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία, τα ντοκουμέντα και οι καταθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τη δικογραφία για την υπόθεση με το βιτριόλι που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία, τα ντοκουμέντα και οι καταθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τη δικογραφία για την υπόθεση με το βιτριόλι που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Μέσα από τη δικογραφία ξεδιπλώνεται καρέ – καρέ το κουβάρι της υπόθεσης και περιγράφονται λεπτομερώς οι κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να εντοπιστεί η 35χρονη αρχικά μέσα από τις κάμερες ασφαλείας, εν συνεχεία μέσω καταθέσεων και της τηλεκάρτας και τέλος μέσω της άρσης τηλεφωνικού απορρήτου.
Αμέσως μετά τον εντοπισμό και τη σύλληψή της (αναμένεται θα απολογηθεί την προσεχή Τρίτη), η 34χρονη Ιωάννα έδωσε συμπληρωματική κατάθεση. «Η γυναίκα που μου επιτέθηκε ήταν περίπου 1,65 με 1,70, το χρώμα των ματιών της ήταν σκούρο καστανό, ήταν αδύνατη και το χρώμα των μαλλιών της ήταν σκούρο καστανό» φέρεται να είπε η 34χρονη Ιωάννα στους αστυνομικούς.
Στο άκουσμα του ονοματεπώνυμου της 35χρονης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, το θύμα δάκρυσε. Μάλιστα, όταν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έδειξαν στην Ιωάννα τη φωτογραφία της φερόμενης δράστιδος, εκείνη απάντησε: «Την γνωρίζω, δεν έχω φιλικές σχέσεις μαζί της και δεν έχω καμία έχθρα μαζί της».
Η άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται οδήγησε ομάδα ψυχολόγων που την επιβλέπουν να προσπαθούν να την συμβουλέψουν πώς να διαχειριστεί την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 34χρονη φέρεται να είπε στον δικηγόρο της πως είχε συναντηθεί με την φερόμενη ως δράστη μόνο 5 – 6 φορές και δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει τι όπλισε το χέρι της.
«Δεν είχαν καμία ιδιαίτερη σχέση»
Μιλώντας στο MEGA ο δικηγόρος της 34χρονης Ιωάννας, Νίκος Αλεξανδρής, σχολίασε την αντίδραση του θύματος στις νέες ραγδαίες εξελίξεις της υπόθεσης.
«Υπάρχει μία πικρή ανακούφιση. Ανακούφιση για τη σύλληψη του ατόμου που ευθύνεται, αλλά πικρία, γιατί δεν της άξιζε όλο αυτό. Εξεπλάγην, γιατί δεν ήταν στον αρχικό κύκλο υπόπτων. Δεν μπορεί να το διανοηθεί ότι υφίσταται όλο αυτό, χωρίς λόγο. Δεν υπήρχαν σχέσεις, ούτε τηλεφωνήματα, ούτε βόλτα, στο πλαίσιο κοινωνικών συναναστροφών είχαν συναντηθεί. Δεν είχαν καμία ιδιαίτερη σχέση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αλεξανδρής.
Το παρελθόν των δύο γυναικών
Πάντως, οι διαδρομές των δύο γυναικών, θύματος και φερόμενης δράστιδος, ήταν παράλληλες.
Θύμα και κατηγορούμενη γεννήθηκαν σε διπλανά χωριά και κάθισαν σε διπλανά θρανία. Σπούδασαν σε κοντινά πανεπιστήμια και εργάζονταν σε επιχειρήσεις που συνεργάζονταν.
Φαίνεται μάλιστα πως γνωρίζονταν, διατηρούσαν φιλία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είχαν κοινούς γνωστούς, όμως ποτέ δεν έγιναν φίλες. Η μία είδε τη ζωή της να καταστρέφεται με το βιτριόλι κι η άλλη αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες.
Στις αρχές η 35χρονη κατηγορούμενη φέρεται να είπε πως γνώριζε την Ιωάννα μέσω μίας ξαδέρφης της.
Οι δυο γυναίκες ήταν διαδικτυακά φίλες, με την κατηγορούμενη να έχει κάνει πολλά likes σε φωτογραφίες του θύματος. Μέχρι που αντάλλαξαν τα επίμαχα μηνύματα χρόνια πριν. Αυτά που ίσως αποτέλεσαν την αρχή για να χτιστεί μια αβάσιμη, όπως όλα δείχνουν εμμονή, και να φτάσουμε στην επίθεση.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τυχαία είχαν συναντηθεί σε έναν γάμο σε χωριό της Αιτωλοακαρνανίας και το αίτημα φιλίας που στην συνέχεια έκανε ο σύντροφος της κατηγορούμενης στην Ιωάννα. Αυτό ήταν, όπως θεωρούν οι αρχές, το γεγονός που έκανε την κατηγορούμενη να θεωρεί ότι η σχέση τους δεν εξελίσσεται εξαιτίας του θύματος.
O σύντροφος της 35χρονης φαίνεται να κατέθεσε στις αρχές ότι διατηρούσε σχέση με τη δράστιδα εδώ και 2 χρόνια, ενώ το θύμα παραδέχτηκε ότι είχε επικοινωνία μέσω του Facebook, η οποία όμως είχε σταματήσει πριν από περίπου ένα χρόνο.
Η συνομιλία στο Messenger
Την επικοινωνία της 35χρονης με την Ιωάννα μέσω Messenger έφερε στο φως της δημοσιότητας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Είναι η πρώτη επικοινωνία που είχαν οι δύο γυναίκες για τον άνδρα που αποτέλεσε εν αγνοία του «μήλον της Έριδος».
Η επικοινωνία έγινε τον Νοέμβριο του 2018.
35χρονη: Γειά σου είμαι η E. Θέλω να σε ρωτήσω, τρέχει κάτι με τον Ν.;
Ιωάννα: Όχι βέβαια… Μου έκανε αίτημα φιλίας και το αποδέχτηκα.
35χρονη: Εντάξει. Γιατί θέλω να ξέρεις ότι έχω σχέση μαζί του.
Ιωάννα: Οκ.
35χρονη: Σου έχει στείλει κάποιο μήνυμα;
Ιωάννα: Μην ανησυχείς, θα τον διαγράψω, μου δίνει την εντύπωση ότι κοιτά πολλές.
35χρονη: Ιωάννα σε ευχαριστώ…
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιωάννα διέγραψε από το Facebook τον επιχειρηματία. Έπειτα από κάποιους μήνες, όμως, της κάνει πάλι αίτημα φιλίας, εκείνη το αποδέχεται και της στέλνει μήνυμα ότι είναι ελεύθερος και ότι δεν έχει σχέση με την Ε.
Η Ιωάννα δεν απαντά. Η 35χρονη, όμως, παρακολουθεί στο Facebook ποιος κάνει αίτημα φιλίας σε ποιον και ανακαλύπτει ότι γίνονται ξανά φίλοι. Μάλιστα, η 35χρονη είχε παρακαλέσει συγγενικό πρόσωπο της Ιωάννας για να σταματήσει να μιλά με τον επιχειρηματία.
Το πρόσωπο – κλειδί που «πρόδωσε» την 35χρονη
Όπως προκύπτει, ένας κηπουρός από το Μπαγκλαντές φέρεται πως είναι το πρόσωπο – κλειδί που οδήγησε τις Αρχές στα ίχνη της 35χρονης.
Μία κλήση που έκανε η 35χρονη φερόμενη ως δράστις της επίθεσης με το βιτριόλι σε Ασιάτη κηπουρό για ένα θέμα ανθοκομικής, με την τηλεκάρτα που χρησιμοποίησε για να καλέσει το ραδιοταξί (σ.σ. για να μεταβεί στο σημείο της επίθεσης στην Καλλιθέα), ήταν αυτή που έλυσε για τους αστυνομικούς τον γρίφο με τον σοβαρό τραυματισμό της 34χρονης λογίστριας από ρίψη καυστικού υγρού.
Αυτή συνομιλία ήταν το μοιραίο σφάλμα οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ στην ταυτότητα της 35χρονης, αφού οι αστυνομικοί που ανέλυσαν την τηλεκάρτα του ΟΤΕ εντόπισαν τον αλλοδαπό -κατάγεται από το Μπαγκλαντές- αποδέκτη του τηλεφώνου της.
Το έργο της ΕΛ.ΑΣ διευκολύνθηκε περαιτέρω από το γεγονός ότι η 35χρονη κάλεσε εκ νέου τον αλλοδαπό τεχνικό -αφού αρχικά δεν είχε βρει τον ίδιο στο τηλέφωνο αλλά κάποιον ομοεθνή φίλο του -από το ίδιο το κινητό της τηλέφωνο. Εδωσε έτσι στους αστυνομικούς τη δυνατότητα να πληροφορηθούν τα στοιχεία της, το προφίλ της στο Facebook, το στίγμα του κινητού της και το κρίσιμο διήμερο που προχώρησε στην επίθεση στην Καλλιθέα.
Το email της 35χρονης στον εργοδότη της
Παράλληλα, στο φως ήρθε το ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στον εργοδότη της η 35χρονη προκειμένου να πάρει άδεια για την ημέρα της επίθεσης.
Όπως ανέφερε η 35χρονη στο σχετικό email, ήθελε να λείψει στις 20 Μαΐου για σοβαρούς προσωπικούς λόγους.
Σε αυτό η κατηγορούμενη ανέφερε επί λέξει ότι: «Ήθελα να αιτηθώ άδεια αύριο 20/05/2020 για σοβαρούς προσωπικούς λόγους. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση παραμένω στη διάθεσή σας».
Πώς αξιολογούν οι επιστήμονες την επίθεση
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο Στέλιος Στυλιανίδης, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, προσπαθώντας να ρίξει φως στον ψυχισμό της 35χρονης και στο τι την οδήγησε στην αποτρόπαιη πράξη.
«Ο σχεδιασμός της πράξης σε σχέση με αυτό που έγινε έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι τα social media είναι γεμάτα από εκδηλώσεις φθόνου, καταστροφικότητας, παράνοιας. Δεν μπορώ να κάνω τηλεδιάγνωση, πρέπει να εξετάσει κάποιος αυτή τη γυναίκα. Μπορώ να υποθέσω, όμως, ότι μάλλον πρόκειται για μία σοβαρή διαταραχή προσωπικότητας που διακρίνεται από συναισθηματική σκληρότητα, έλλειψη σεβασμού σε οποιοδήποτε κανόνα, και κυρίως μεγάλη ανικανότητα να βιώσει ενοχή και την παραμικρή ματαίωση. Η απόρριψη της επιθυμίας της για αυτόν τον άνδρα την οδήγησε σε μία καταστροφικότητα, χωρίς όριο. Και είναι ενδιαφέρον ότι επέλεξε το βιτριόλι για να παραποιήσει τη θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητα της αντιζήλου της. Αυτά τα άτομα ρίχνουν πολύ εύκολα το φταίξιμο στους άλλους και δεν αισθάνονται και δεν βιώνουν την παραμικρή ενοχή» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.
«Μιλάμε για διαταραχές προσωπικότητας. Ενδείξεις τέτοιες μπορούν να υπάρχουν. Είναι τα άτομα που δεν ανέχονται κανένα ψεγάδι στην ναρκισσιστική τους εικόνα, στην εικόνα του εαυτού τους προς τα έξω. Για αυτά, κάθε ματαίωση μπορεί να εκλαμβάνεται σαν απειλή ή σαν τραύμα. Όταν βλέπει κανείς τέτοιου τύπου συμπεριφορές, πρέπει να είναι σε μια επαγρύπνηση. Πιστεύω ότι τα social media, πέρα από την ανατροφοδότηση της ναρκισσιστικής εικόνας, τροφοδοτούν με φθόνο, καταστροφικότητα και μίσος αυτό που το άτομο το ναρκισσιστικό δεν μπορεί να φτάσει και να κατακτήσει» πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις